Σημίτης στη δίκη του Ακη:»Λυπάμαι για τις αθλιότητες που έγιναν»

ΦΩΤΟ : Eurokinissi
Το ΚΥΣΕΑ δεν είχε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τα εξοπλιστικά και δεν είχε ελεγκτική εξουσία αλλά έθετε το πλαίσιο, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου συνεχίζεται η δίκη Τσοχατζόπουλου, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου».
Ο κ.Σημίτης ανέφερε ότι η ανάγκη εξοπλισμού της χώρας προέκυψε μετά το επεισόδιο στα Ιμια, αλλά ύστερα από τις προσπάθειες που έγιναν σε διπλωματικό επίπεδο και  την υπογραφή της Συμφωνίας του Ελσίνκι αποφασίστηκε η περικοπή των στρατιωτικών δαπανών, για την οποία ήταν αντίθετος ο τότε υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.
Στην ερώτηση αν υπήρχε περίπτωση να δωροδοκηθούν ο τότε υπουργός και οι συνεργάτες του, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Μπορεί. Αυτό είναι εφικτό όταν συνεργάζονται υπουργός, γενικός διευθυντής εξοπλισμών».  Εκτίμησε δε, χωρίς όπως είπε να έχει ο ίδιος προσωπική γνώση, ότι υπήρξαν δωροδοκίες.
Στην κατάθεσή του ο Κώστας Σημίτης ανέφερε μεταξύ άλλων:
Πρόεδρος:  Εσείς την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα ΤΟR και τα υποβρύχια συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ:
Κ. Σημίτης: «Με εκπλήσσει το ερώτημά σας γιατί στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχει πάντα και προεδρεύει ο Πρωθυπουργός. Ηρθα ευχαρίστως γιατί θέλω να συμβάλλω στην απόδοση δικαιοσύνης, δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων που τους αποδίδονται. Το μόνο που γνωρίζω είναι από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια. Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για να καταλάβουμε το πλαίσιο: Εγιναν αγορές εξοπλισμών πέρα από το συνηθισμένο. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί έγινε εκείνη την εποχή αυτό και αν έγινε με αρνητική πρόθεση. Ημουν ο Πρωθυπουργός που οδήγησε σε αυτές τις αγορές Γιατί; Θα θυμάστε ίσως όταν δεν είχα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης συνέβη το επεισόδιο των Ιμίων. Εκεί οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είχαν την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό που θα έπρεπε να έχουν, γι’ αυτό και δεν μπόρεσαν να επέμβουν έγκαιρα. Επεσε τότε ένα ελικόπτερο και σκοτώθηκαν τα παιδιά γιατί το ελικόπτερο πέταξε περισσότερες ώρες και γιατί δεν υπήρχαν άλλα ελικόπτερα. Αφου κρίθηκε αναγκαίο μετά τα Ιμια, όχι μόνο από εμένα αλλά και μετά από συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία που μου είχε πει ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ ημών και της Τουρκίας, η οποία ήταν ισχυρότερη και έπρεπε να αναπτυχθεί δύναμη αναχαίτισης έναντι της Τουρκίας. Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσει τις τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες και με το το ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η αγορά εξοπλιστικών…» Δεν στάθηκε η κυβέρνηση μόνο στους εξοπλισμούς αλλά άρχισε με μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια για να υπάρξει ισορροπία με την Τουρκία που οδήγησε στη Συμφωνία του Ελσίνκι το 1999»
               Ο Τσοχατζόπουλος ήταν αντίθετος στην περικοπή των στρατιωτικών δαπανών
Πρόεδρος: Να πούμε για τις ειδικές συμβάσεις;
Κ. Σημίτης: «Πάρθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δεν επέτρεπε μια επέμβαση τύπου Ιμίων. Κατόπιν τουτου δεν ήταν αναγκαίο να γίνουν εξοπλισμοί στο μέτρο που είχαν αποφασιστεί αρχικά γιατί οι κίνδυνοι είχαν περιοριστεί και η Τουρκία διπλωματικά δεν είχε τις ίδιες δυνατότητες γιατί έπρεπε να προσφύγει πρώτα στο Δικαστήριο της Χάγης. 
 Το 2001 συγκάλεσα κυβερνητική επιτροπή και μετά από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών πρότεινα να περιοριστούν κατά πολύ οι στρατιωτικές δαπάνες. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν της γνώμης ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό γιατί κατ’ εκείνον οι στρατιωτικές δαπάνες δεν ξεπερνούσαν το 5% του ΑΕΠ. Υποστήριξε ότι η ανάκληση αποδυνάμωνε τη χώρα και δεν ήθελε να σταματήσουν τα προγράμματα εξοπλισμών. Εγώ αποφάσισα να ανασταλούν οι στρατιωτικές δαπάνες γιατί ήθελα να δώσω βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος. Μετά από αυτό στις 24 Μαΐου 2001 συνήλθε το ΚΥΣΕΑ, το θέμα έκλεισε και οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά 35 δισ. ευρώ».
Πρόεδρος: Δεν είχαν ήδη δοθεί τα χρήματα;
Κ. Σημίτης .«Οι δαπάνες που αφορούσαν τα προηγούμενα συνυπολογίστηκαν, οι μελλοντικές περικόπηκαν. Τα Ιμια ανάγκασαν τη χώρα να εξοπλιστεί και όταν έγινε η Συμφωνία του Ελσίνκι αποφασίστηκε περικοπή των δαπανών. Το ΚΥΣΕΑ δεν καθόταν να συζητήσει μόνο για αγορές».
                                                Κάλλιστα χωράει δωροδοκία
Πρόεδρος: Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;
Κ. Σημίτης: «Κάλλιστα. Χωράει δωροδοκία. Αφού έγινε κάλλιστα είναι δυνατή».
Υπεράσπιση (Γιάννης Παγορόπουλος): «Δεν απεδείχθη, κύριε μάρτυς, αυτό ερευνάται».
Κ. Σημίτης: «Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχτηκε. Εδώ παίζουν δύο πράγματα ρόλο. Το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκινήτων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές, καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το «παίξει», να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυνή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο, στον υπουργό. Οταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε…»
Πρόεδρος: Πώς μπορεί να γίνει;
Κ. Σημίτης: Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που που έστελναν οι κύριοι τα λεφτά, να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας.» Εγινε γνωστό ότι έγιναν δωροδοκίες το 2000-2004; Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και στη Γερμανία έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπαλλήλων με τον ισχυρισμό ότι από τις «χρήσιμες πληρωμές» όπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους».Πρόεδρος: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;Κ. Σημίτης: «Οχι βέβαια, δεν έχω καμία γνώση».Ειναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου

«Ειναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επι πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης, ενώ στην παρατήρηση της πολιτικής αγωγής πως επέλεξε «με ιδιαίτερα κριτήρια ως υπουργό Εθνικής Αμυνας τον κ. Τσοχατζόπουλο», ο Κώστας Σημίτης απάντησε:«Δεν ενθυμήστε ότι την εποχή εκείνη υπουργός Αμυνας ηταν ο κ. Αρσένης. Εγινε υπουργός στον ανασχηματισμό μετά εκλογές. Η αλλαγή έγινε γιατί ήταν νέα κυβέρνηση, γιατί δεν ήταν ικανοποιητικός ο χειρισμός στο ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ».

                                     

                                             Eχασε την ψυχραιμία του ο Ακης

«Οπως αποδείχτηκε από την πρωτόδικη δίκη στο ΥΠΕΘΑ γίνονταν τα μύρια όσα» αντέτεινε φανερά εκνευρισμένος ο Κ.Σημίτης στις γενικές ερωτήσεις που του υπέβαλε ο πρώην υπουργος Ακης Τσοχατζόπουλος αλλά και στον ισχυρισμό του ότι δεν υπήρξαν δωροδοκίες και πως η κατηγορία είναι κατασκευασμένη.
Μάλιστα όταν διακόπηκε από την πρόεδρο της έδρας καθώς δεν διατύπωνε συγκεκριμένο ερώτημα , ο Ακης Τσοχατζόπουλος έχασε την ψυχραιμία του και εξεράγη. «Είμαι υπό απαγόρευση», ανέφερε, ενώ απευθυνόμενος στον ξάδελφό του Νίκου Ζήγρα  είπε «αλητήριοι και πράκτορες να μην παρεμβαίνουν εδώ μέσα».

 

                Ευαγ.Βενιζέλος: Οταν υπάρχει ηθική προδιάθεση μπορεί να γίνει δωροδοκία

«Η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας από αυτή την υπόθεση είναι τεράστια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην κατάθεσή του.
«Μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχονται από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ, και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριό σας με κάλεσε ως μάρτυρα, ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του που ελάμβαναν συχνά μέρος,και επιπλέον από τη ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα από εμένα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας».

Πρόεδρος:  Μπορεί να είναι δυνατή η δωροδοκία σε τέτοιες περιπτώσεις;

Βενιζέλος: Η σχολική εφορεία ενός νηπιαγωγείου, για αγορά κιμωλιών, μπορεί να δωροδοκηθεί. Μπορεί σε κάθε περίπτωση, στα εξοπλιστικά, στα φάρμακα παντού. Οταν υπάρχει η ηθική προδιάθεσ».

Πρόεδρος: Αρα μπορεί έστω κι αν υπάρχουν τόσες επιτροπές, τόσες διαδικασίες να υπάρχει δωροδοκία;

Βενιζέλος: Κυρία Πρόεδρε έχω υποστεί την πολιτική φθορά της υπόθεσης που δικάζεται. Η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας από αυτή την υπόθεση είναι τεράστια. Αυτό φαίνεται από αποτελέσματα του Μαϊου και του Ιουνίου του 2012 όταν η προδικασία για την υπόθεση αυτή ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here