Σήμερα βγάζουν «πρόεδρο» στα Κατεχόμενα -Ακιντζί Vs εκλεκτού Ερντογάν

Ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων διεξάγεται σήμερα στα κατεχόμενα, με αντιπάλους τον απερχόμενο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί που δεν θέλει την βόρειο Κύπρο επαρχία της Τουρκίας και τον εκλεκτό της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ.

Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ διεκδικούν το χρίσμα του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων με τον πρώτο να υποστηρίζει την λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τον δεύτερο την λύση των δύο κρατών και ουσιαστικά την ενσωμάτωση της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα.

Με συμμετοχή που έφτασε το 58,21%, την προηγούμενη Κυριακή 11 Οκτωβρίου, ο Ερσίν Τατάρ έλαβε το 32,35% των ψήφων (δεξιός, αλλά και επιλογή των εποίκων), ο Μουσταφά Ακιντζί (ανεξάρτητος, αλλά προερχόμενος από την αριστερά) το 29,84%, ο Ερχιουρμάν (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σχετικά αριστερό) το 21,68%, ο Κουντρέτ Οζερσάι (δεξιός) το 5,74%, ο Ερχάν Αρικλί (έποικοι) το 5,36%, ο Σερντάρ Ντενκτάς (δεξιός) το 4,20%, ενώ οι υπόλοιποι 5 μικρότεροι υποψήφιοι κατέγραψαν πολύ μικρά ποσοστά.

Ο Τουφάν Ερχιουμάν, ηγέτης του ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος, το οποίο έλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 21,68% μετά από συνεδρίαση των μελών του, αποφάσισε στο δεύτερο να στηρίξει τον νυν ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ενώ οι υπόλοιποι είπαν στους ψηφοφόρους τους «ψηφίστε κατά συνείδηση».

Το 5,36% που ψήφισε υπέρ του εποίκου Ερχάν Αρικλί, είναι ψήφοι εποίκων και θα κατευθυνθούν ως επί το πλείστον στον Τατάρ. Το ίδιο θα κάνει και μάλλον σημαντικό ποσοστό των δεξιών ψηφοφόρων, παρότι πολλοί από αυτούς δεν θέλουν δουλική σχέση με την Άγκυρα και ίσως επιλέξουν τον Ακιντζί. Καθοριστική θα είναι και η προσέλευση, μια που το 42% στον πρώτο γύρο απείχε. Επισης καθοριστικό ειναι το «αόρατο χέρι» του Ερντογάν, που επιδοτεί τον Τατάρ παντοιοτρόπως -μέχρι και ευθείες απειλές εισέπραξε ο Ακιντζί από την Άγκυρα για να μην κατέλθει ως υποψήφιος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here