Σημαντικούς κινδύνους στον Ιταλικό προϋπολογισμό βλέπει ο οίκος Fitch-Eπιμένει η Ρώμη

Για «σημαντικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τους στόχους του ιταλικού προϋπολογισμού, ιδίως μετά το 2019» κάνει λόγο, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται και στο ότι έχουν δημιουργηθεί εντάσεις στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, ο οίκος αναφέρει ότι το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οίκος αξιολόγησης, πάντως, προσθέτει ότι «δεν αναμένει η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης να αλλάξει τους στόχους για το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα του επόμενου έτους».

Ο Fitch, τέλος, εκτιμά ότι η ιταλική κυβέρνηση, επ’ ευκαιρία των Ευρωεκλογών, «θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτεθεί στους φορολογικούς κανόνες της Ένωσης».

Απαντώντας στον οίκο Fitch, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, τόνισε ότι «όποιος απέρριψε την προοπτική ανάπτυξης της Ιταλίας, θα αλλάξει γνώμη». «Πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη γραμμή μας. Ένας διαφορετικός προϋπολογισμός θα έφερνε μια ιδιαίτερα ισχνή ανάπτυξη» δήλωσε ο Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με επικεφαλής εταιρειών του Δημοσίου, τόνισε ότι «αν πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις και η απλούστευση της γραφειοκρατίας, θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ».

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στις αμφιβολίες που εξέφρασε ο Fitch για την επίτευξη των στόχων του ιταλικού προϋπολογισμού, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, σχολίασε πως «είναι καλό, όλοι όσοι είχαν προβιβάσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να απορρίπτουν τη σημερινή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here