Σημαντικές παγκόσμιες διακρίσεις για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συνεχίζονται οι παγκόσμιες διακρίσεις για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός των θεμάτων της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει  ιδιαίτερα υψηλές θέσεις και διακρίσεις  σε στόχους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας την σημαντική επιρροή που ασκεί σε θέματα κοινωνικής ευημερίας, οικονομικής ανάπτυξης, αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, παιδείας και υγείας.

Καταλαμβάνει την 26η θέση παγκοσμίως στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την 79η θέση στην προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης και την 98η θέση για τη συμβολή του στην Υγεία και την Ευημερία.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανακοίνωση που έγινε σήμερα από τον έγκριτο φορέα Times Higher Education, την πολύ σημαντική παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων THE University Impact Rankings.  Πρόκειται για μία εκτίμηση της θέσης των Πανεπιστημίων παγκοσμίως, με βάση την οικονομική και κοινωνική τους επίδραση, όπως αυτή αποτιμάται από τους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Είναι η δεύτερη χρονιά που δημοσιεύεται η συγκεκριμένη κατάταξη, η οποία περιλαμβάνει αποτίμηση της δράσης των Πανεπιστημίων και στους 17 στόχους. Στην περσινή πρώτη έκδοση αποτελεσμάτων της κατάταξης, είχαν υπολογιστεί βαθμολογίες για τους 11 από τους 17 στόχους.  Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται  με βάση τον τρόπο και τις ενέργειες με τις οποίες αντιμετωπίζουν ορισμένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που απασχολούν τη ανθρωπότητα, από την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της καλής υγείας και ευεξίας, έως τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων και τη λήψη μέτρων για την κλιματική κρίση.

Το ΕΚΠΑ αξιολογήθηκε σε 8 στόχους από τους 17 (πέρυσι είχε αξιολογηθεί σε 4), με την βαθμολογία που έλαβε σε ορισμένους εξ αυτών να είναι εξαιρετική.

Στον Στόχο 10: Μείωση Ανισοτήτων (Reduced Inequalities) το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 26η Θέση στον κόσμο μεταξύ 458 Πανεπιστημίων με βαθμολογία 76,5 στα 100.

Στον Στόχο 5: Ισότητα των Φύλων (Gender Equality), το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 86η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 647 Πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 64,1/100.

Στον Στόχο 3: Καλή Υγεία και Ευημερία (Good Health and Wellbeing), το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 98η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 620 Πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 75,3/100.

Στον Στόχο 4: Ποιοτική Εκπαίδευση (Quality Education), το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 79η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 676 Πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 71/100.

Στον Στόχο 16: Ειρήνη – Δικαιοσύνη και Ισχυροί Οργανισμοί (Peace, Justice and Strong Institutions), το ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 101-200 παγκοσμίως μεταξύ των 453 Πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 65/100.

Στον Στόχο 9: Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές (Industry, Innovation and Infrastructure), το ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 101-200 παγκοσμίως μεταξύ των 494 Πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 57,4/100.

Στον Στόχο 8: Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη   (Decent Work and Economic Growth), το ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 201-300 παγκοσμίως μεταξύ των 479 Πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 47,3/100.

Στον Στόχο 17: Συνεργασία για την Επίτευξη Στόχων (PARTNERSHIP FOR THE GOALS), το ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 401-600 παγκοσμίως μεταξύ των 806 Πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 48,9/100.

Πηγή:  www.timeshighereducation.com

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here