Σημαντικές αυξήσεις για τους διανομείς (ντιλιβεράδες), ψήστες, σερβιτόρους

Με τη νέα Διαιτητική Απόφαση για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα ταχυφαγεία θα εφαρμοστούν αναδρομικά από 29.03.2017 έως 29.03.2018 (διάστημα που αντιστοιχεί στη διάρκεια ισχύος της σύμβασης) αυξήσεις από 100 έως 300 ευρώ για

*διανομείς

*λαντζέρηδες, μάγειρες, μπουφετζήδες, ψήστες (ντονερτζήδες), μπαρμαν, σερβιτόρους, εν γένει εργαζομένους σε ταχυφαγεία, μαγειρεία, στο χώρο εστίασης εν γένει τουριστικών και μη τουριστικών καταλυματων.

Η σύμβαση σήμερα δεν είναι εν ισχύ, όμως είχε θεσπιστεί προ διετίας και δεν εφαρμόσθηκε επειδή άσκησαν έφεση ορισμένοι εργοδότες (επιχειρηματολόγησαν ότι η επιτροπή που συμφώνησε τότε  τις αυξήσεις δεν ήταν αντιπροσωπευτική και αρμοδία). Η έφεσή τους απορρίφθηκε οπότε η σύμβαση τίθεται σε ισχύ αναδρομικά και οι εργαζόμενοι δικαιούνται τα ποσά που δεν τους καταβλήθηκαν για εργασία στο διάστημα από 29/3/17 έως 29/3/18

Οπως αναφέρει  ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επισιτισμού κ. Παναγιώτης Προύντζος, οι μισθοι σε αυτους τους πολύπαθους τομείς είναι πολύ χαμηλοί και κυμαίνονται στον κατώτατο των  586 ευρώ. Οι κατώτατες αποδοχές που προβλέπει όμως η κλαδική του επισιτισμού κυμαίνονται από 655 ευρώ έως και 940 ευρώ. Ο βασικός μισθός για τους διανομείς, για παράδειγμα, ορίζεται σε 657,70 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι δικαιούνται και επιδόματος γάμου 10% επί του βασικού μισθού καθώς και 10% για κάθε 3ετία έως και τρεις 3ετίες. Η σύμβαση προβλέπει μάλιστα για τους διανομείς και επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.

«Η σύμβαση σήμερα δεν είναι εν ισχύ αλλά οι εργοδότες έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των περίπου 5.000  πολύπαθων εργαζομένων στον πλέον απορυθμισμένο επισιτιστικό τομέα και θα καλέσουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας να διαπιστώσουν το βαθμό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων» είπε ο ίδιος.

Οι εργοδότες πάντως μπορεί να προσφύγουν και πάλι στη δικαιοσύνη και να τελεσιδικήσει εκεί η υπόθεση.

Μπορειτε να δείτε τους πινακες αμοιβών εδώ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here