«Σίγουρες επενδύσεις» σε Παρθένες νήσους εξαφάνισαν μισό δισ.

Διεθνές κύκλωμα «πυραμίδας» και ανεπιτυχών «επενδύσεων» με εγκεφάλους Έλληνες, εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, ο χρηματιστής Γιώργος Δασκαλέας, η σύζυγός του και ο  συνεργάτης του Γιάννης Λίτινας φέρονται από την ΕΛΑΣ ως τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης που σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές εξαπάτησε εκατοντάδες άτομα τάζοντας «σίγουρες επενδύσεις».

Οι χρηματιστές υπόσχονταν εγγυημένες αποδόσεις σε Βρετανούς, Ουκρανούς, Κύπριους  και Έλληνες επιχειρηματίες  με το σύστημα της «πυραμίδας». Οι  ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν προέβησαν σε καμία παράνομη ενέργεια και ότι όλες οι επενδύσεις έχουν το ρίσκο τους…. Ο ένας μάλιστα στρέφεται κατά των  άλλων υποστηρίζοντας ότι παρασύρθηκε.

Ο Δασκαλέας φέρεται να έχει συστήσει από δεκαετίας μια χρηματιστηριακή εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ. Επειδή τον εντόπισαν, του αφαίρεσαν το δικαίωμα να παρέχει χρηματιστηριακές και επενδυτικές υπηρεσίες και πάγωσαν τους λογαριασμούς του (για ένα χρόνο όμως).  Το 2009 συνεργάζεται με τον Γιάννη Λίτινα και ιδρύουν άλλη επενδυτική εταιρία με έδρα την Ουαλία. Πρώτοι στο στόχαστρο μπαίνουν Ουκρανοί κεφαλαιούχοι . Οι δύο άνδρες παράλληλα ιδρύουν και offshore εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους, όπως στο Μπελίζ και στις Παρθένες Νήσους. Σύμφωνα με στοιχεία των αρχών, έως το 2012 είχαν επενδύσει στο σχήμα αυτό πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ και οι δουλειές έμοιαζαν να πηγαίνουν καλά. Σταδιακά άνοιξαν κι άλλο οι δουλειές, και οι πολυάριθμες εταιρίες των δύο ανδρών φέρονται να διακινούν πλέον γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Όμως  πριν από ένα χρόνο η πυραμίδα διαλύεται και οι επενδυτές ενημερώνονται για… παύση εργασιών.

Ο Δασκαλέας δεν ανευρισκεται πουθενά και εκπροσωπείται από δικηγόρο, οπότε ο Λίτινας υποβάλλει μήνυση εναντίον του. Οι δεκάδες επενδυτές υποβάλλουν μηνύσεις εναντίον και των δύο ανδρών  σε Βρετανία, Ουκρανία, Κύπρο  και Ελλάδα.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου η ΕΛ.ΑΣ. αρχίζει τις έρευνες, τις συλλήψεις και τις προσαγωγές, και ασκούνται ποινικές διώξεις σε 25 άτομα, ανάμεσα στα οποία  χρηματιστές, δικηγόροι, ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ και άλλοι. 

Ο Γ. Λίτινας αναφέρει ότι παραπλανήθηκε από τον Γιώργο Δασκαλέα και χρησιμοποίησε, χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται για απάτη, την επιρροή του για να προσελκύσει επενδυτές από την Ουκρανία. Ο  Δασκαλέας ανταναφέρει  ότι δεν έχει προβεί σε καμία παράνομη ενέργεια και αντιθέτως, ο μηνυτής, Ιωάννης Λίτινας, «προσπαθεί με τις καταγγελίες του να μπερδέψει τη δικαιοσύνη και να κρύψει την υπαιτιότητά του».

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αναμεμιγμένων ατόμων  στο κύκλωμα υπήρχαν και άτομα  του … κανονικού υποκόσμου, δηλαδή μπράβοι και ποινικοί που απειλούσαν ακόμα και των ζωή ορισμένων από αυτούς. Δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς χρήματα χάθηκαν και αν κάποιος κατάφερε τελικά να βγάλει κέρδος από την πυραμίδα, αλλά ειναι πολύ πιθανό να μην πρόλαβε κανείς να αποσυρθεί εγκαίρως με κέρδη όσο αυτή λειτουργούσε και όλοι περιμεναν την απόδοση του 30% που τους είχαν υποσχεθεί….

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here