Σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση για τις διερευνητικές-Ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Περίπου 3,5 ώρες κράτησε η συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συμφωνήθηκε ο επόμενος 62ος γύρος θα γίνει στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστή η ημερομηνία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Anadolu, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, Τουρκία και Ελλάδα στις διερευνητικές επαφές συζήτησαν την παρούσα κατάσταση, τις τελευταίες εξελίξεις και τα επόμενα βήματα. «Σήμερα ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι οποίες είχαν να πραγματοποιηθούν εδώ και 4,5 χρόνια. Σε όλα τα προβλήματα η λύση είναι δυνατή και αυτή είναι η βούλησή μας, σύμφωνα με την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας. Η περιφερειακή ειρήνη και η σταθερότητα Είναι προς το συμφέρον όλων», ανέφερε στο twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, από την πλευρά της τουρκικής αντιπροσωπείας, η τουρκική πλευρά έθεσε στο τραπέζι θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, θέμα ακατοίκητων μικρών νησιών, δηλαδή μίλησαν για γκρίζες ζώνες, έθεσαν θέμα εναέριου χώρου και Θράκης, ενώ για πρώτη φορά πρότειναν μηχανισμό για το μεταναστευτικό. Δεν είναι γνωστή η συμβολή  στις επαφές του Ιμπραήμ Καλίν, του στενού συνεργάτη του Ερντογάν, του οποίου η συμμετοχή ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.

Τρία ερωτήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τον γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και θέτει τρία ερωτήματα. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τονίζει ότι «ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης στηρίζει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι σε αυτές η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά».

Σε ό,τι αφορά τον σημερινό γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη αναμένουμε από την κυβέρνηση αναλυτική ενημέρωση:

  • Για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων
  • Αν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν «γκρίζων ζωνών», «αποστρατιωτικοποίησης» και «περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης» και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία
  • Ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

ΚΙΝΑΛ: Η Τουρκία έθεσε απαράδεκτα ζητήματα

«Η τουρκική πλευρά -σύμφωνα με τις πληροφορίες- έθεσε σήμερα στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών απαράδεκτα ζητήματα για την εθνική μας κυριαρχία»  αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παύλος Χρηστίδης.

«Περιμένουμε την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, επαναλαμβάνοντας ότι μοναδική διαφορά μας και αντικείμενο διαλόγου, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ανυποχώρητα. Υπάρχουν εθνικές κόκκινες γραμμές» συμπληρώνει.

ΚΚΕ: Πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

Από τη μεριά του το ΚΚΕ σχολίασε: «Τόσο η κυβέρνηση, που “ωραιοποιεί” την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, όσο και άλλες αστικές δυνάμεις, που τις απορρίπτουν συλλήβδην ή αυτές που επιδίδονται σε “ευχές”, έχουν ως κοινό στοιχείο ότι δεν αμφισβητούν -αντίθετα επιζητούν- την ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, δηλαδή εκείνων που ευθύνονται για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, τη δημιουργία τετελεσμένων και την ανοχή στην τουρκική επιθετικότητα.

Όλες οι πλευρές εμπλέκουν επικίνδυνα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο συνολικότερο φάσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή. Έτσι καταλήγουν να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της πιο βαθιάς εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που οδηγούν σε μεγάλους κινδύνους την ειρήνη, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here