Σήφης Κουράκης: Η ενδοοικογενειακή βία στις μέρες του COVID-19

Όπως επισήμανε πρόσφατα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σε Ινδία, Τουρκία, Αμερική και Αυστραλία, έχουν επιδεινωθεί σε στατιστικά σημαντικό βαθμό (επίπεδο υψηλής επικινδυνότητας) τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας ,με την Αυστραλία να προσεγγίζει το 75% σε αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας τον τελευταίο μήνα.

Ο κορονοϊός, ως αστάθμητη συνθήκη, έχει επιβάλει την συρρίκνωση του χώρου και της ιδιοχωρίας στον παγκόσμιο, οικογενειακό ιστό. Με την κάθετη απαγόρευση στην πρόσβαση του γνώριμου τρόπου ζωής, επικρατεί πλέον ένα διάχυτο κλίμα κοινωνικής ανασφάλειας και έκδηλης νοσοφοβίας, με άμεσο ανακλαστικό την αύξηση των περιστατικών πανικού και φοβικού άγχους.

Σε μελέτες σχετικές με την ενδο-οικογενειακή επικοινωνία, το ίδρυμα ερευνών Timberlon στο Dallas του Τexas , διαχώρισε τις συμπεριφορές των <<συνηθισμένων,>> και των <<υγιών οικογενειών>> από εκείνες με σαφή ψυχοπαθολογία, που κινούνται στο φάσμα των σοβαρά <<διαταραγμένων οικογενειών>>.

Οι διαταραγμένες οικογένειες ,αναμένεται και διαπιστώνεται στην παρούσα πανδημία, να αυξάνουν τον συναισθηματικό αποπροσανατολισμό ,την ανταλλαγή των ήδη συγκρουσιακών μηνυμάτων τους και να κορυφώνουν τις βίαιες συμπεριφορές μεταξύ των μελών τους.

Η διάδραση θύτη και θύματος στην οικογενειακή βία -με την συνθήκη του συνεχούς εγκλεισμού λόγω πανδημίας -γίνεται πλέον μονόδρομος χωρίς διόδους εκτόνωσης και διαφυγής από τα θύματα ,όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ,Αntonio Guterres.

Ήδη ο τηλεοπτικός σταθμός FRANCE 24, μετέδωσε στις 12-4-2020 ότι στο Βέλγιο ξεκίνησε την λειτουργία του νέο Κέντρο Φιλοξενίας Γυναικών, θυμάτων συζυγικής βίας , λόγω της αύξησής τους εν μέσω πανδημίας.

Όπως και σε προηγούμενες περιόδους ισχυρών κοινωνικών κρίσεων, οι δυσλειτουργικές οικογένειες οδηγούνται στην κορύφωση της εκφρασμένης βίας με αποδιοργανωτικό πλέον περιεχόμενο και εκτροπές συμπεριφορών χωρίς μέτρο και όρια ,δρώντας σε ένα έδαφος χρόνιας εκφρασμένης παθολογικής συμπεριφοράς.

Στις οικογένειες με την ανωτέρω δομή , έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνουν δύο ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά :
Το ένα είναι τα μηνύματα <<διπλής παγίδευσης>> στα οποία ,σύμφωνα με τον Robin Skynner, ένα μέλος, με μια συμπεριφορά του, εκπέμπει ταυτόχρονα δύο αντιφατικά μηνύματα ,προκαλώντας σύγχυση ,δυσνόηση ,αίσθημα ανασφάλειας και δυσπιστία.

To δεύτερο χαρακτηριστικό είναι τα μηνύματα ματαίωσης με απορριπτικές παρατηρήσεις και τα περιστατικά απρόβλεπτων εκρήξεων θυμού και σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης , κυρίως προς τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια.

Ήδη, με την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας λόγω Covid-19 ,επιδεινώνεται μέσα στο οικογενειακό κλίμα της δυσλειτουργικής οικογένειας, η ανυπαρξία οποιασδήποτε δέσμευσης για σταθερότητα. Το υπονοούμενο, επισφαλές μήνυμα μέσα στην δυσλειτουργική οικογένεια -εν μέσω κορονοϊού -είναι ότι <<κανείς δεν εγγυάται για τίποτα σε κανέναν>>

Συνεπώς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση στον ψυχισμό των παιδιών που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία αυτή την περίοδο .Σύμφωνα με μελέτη της Υπηρεσίας Παιδιού-Εφήβου, της Γ΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ Π.Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ<< ο αυτοκτονικός ιδεασμός συναντάται συχνότερα στα παιδιά με μετατραυματική διαταραχή λόγω κακοποίησης σωματικής και ψυχολογικής και μάλιστα στους έφηβους το ποσοστό είναι αξιοσημείωτα υψηλότερο>>

Μην ξεχνάμε ότι οι διαταραγμένες γονικές σχέσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιο, ισχυρό μετα-τραυματικό stress (Post-traumatic Relationship Syndrome) στα παιδιά και στους έφηβους , με προβλήματα στην εκμάθηση, τη μνήμη και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Επισημαίνεται επίσης σχετικά με τους έφηβους ότι , νευροψυχολογικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας του εγκεφάλου ,είναι, ότι οι νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνης, σεροτονίνης και κορτιζόλης (που ευθύνονται για την έκκληση άγχους και κατάθλιψης ) διαταράσσουν την ισορροπία τους σε περιόδους έντονης απειλής και υπαρξιακού άγχους.

Τούτο ,έχει ως συνέπεια την τρέχουσα περίοδο, τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς ενδοοικογενειακής βίας, να βιώνουν συναισθήματα απόρριψης ,ματαίωσης ,απαισιοδοξίας και παράλογων ενοχών με κίνδυνο εκσεσημασμένη δυσλειτουργικότητα στην καθημερινότητα και επικείμενη σοβαρή ψυχοτραυματική διαταραχή .(Π.ΟΥ. 1996)

Πηγή: HealthReport.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here