Eπανεξετάζει η κυβέρνηση εξωδικαστική συμφωνία και συμβάσεις της Siemens

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Σε νέα φάση περνούν οι σχέσεις του ελληνικού δημοσίου με την “αμαρτωλή” γερμανική εταιρία Siemens. Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε επανεξέταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπογράφηκε το 2012 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και κυρώθηκε από τη Βουλή, με αιτιολογία τότε, το «ξεμπλοκάρισμα» πολλών δημοσίων έργων και προμηθειών στα οποία ανάδοχος ήταν η γερμανική εταιρία.

Το θέμα αυτό, συζητήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015,  στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από  προσφυγή της Ενωσης Φορολογουμένων και άλλων πολιτών οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί ο συμβιβασμός μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens. Όπως είπαν και στο Ανώτατο Δικαστήριο, πρόκειται για σκανδαλώδη υπέρ των συμφερόντων της γερμανικής εταιρίας συμφωνία, η οποία ουσιαστικά την διευκόλυνε να διευθετήσει τις δικαστικές της εκκρεμότητες με τις ΗΠΑ και να γλιτώσει ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο που διαφορετικά έπρεπε να καταβάλει.

Το ελληνικό δημόσιο προέβη σε εξωδικαστική επίλυση των διαφορών του με τη Siemens, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών της 27/08/2012, όπως αυτή επικυρώθηκε με το Ν.4072/2012. Με την συμφωνία αυτή, η Siemens κατάφερε να απαλλαγεί, από την ποινική  δίωξη σε βάρος της στα πλαίσια της Αμερικανικής Νομοθεσίας, κατά το μέρος της κατηγορίας που  αφορούσε την Ελλάδα

Όπως αναφέρουν στη προσφυγή τους στο ΣτΕ οι πολίτες, δεδομένου ότι η Siemens επρόκειτο τo 2001 να εισαχθεί στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο (ΝYSE) και οι όροι ήταν ιδιαίτερα αυστηροί σε θέματα τήρησης των αρχών του ανταγωνισμού και της καταπολέμησης της διαφθοράς, αναγκάσθηκε (μόνον προσχηματικά όμως, όπως προκύπτει από την ανάγνωση των εγγράφων αλλά και την αποδεδειγμένη τέλεση δωροδοκιών εκ μέρους αξιωματούχων της έως και το 2007) σε  μεταβολή της έως τότε πρακτικής των «διευκολύνσεων» που η ίδια είχε παραδεχθεί ότι χρησιμοποιούσε «νόμιμα» μέχρι τότε για να προωθεί τις «επενδύσεις» της σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα.

Η νομοθεσία αυτή των ΗΠΑ είναι η “Foreign Corrupt Practices Act”. Tα πρόστιμα που δυνητικά μπορεί να επιβληθούν μπορεί να είναι εξοντωτικά, καθώς δεν συσχετίζονται με το ύψος της δωροδοκίας αλλά με τον συνολικό τζίρο της εταιρείας που επετεύχθη διά των πρακτικών διαφθοράς.

Όμως μετά την επίτευξη του συμβιβασμού, η γερμανική εταιρία, «καθάρισε» οριστικά με το μέρος του κατηγορητηρίου που αφορούσε την Ελλάδα!

Tι προβλέπει αυτός ο περίφημος εξωδικαστικός συμβιβασμός Ελλάδας-Siemens;

Προβλέπει ότι η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της εταιρίας, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές παροχές. Πιο συγκεκριμένα, η Siemens οφείλει να καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημόσιων έργων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς επίσης να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μέσω των δραστηριοτήτων της.

Δηλαδή με άλλλα λόγια, με 270 εκατ. ευρώ η γερμανική εταιρία «καθάρισε» για όλα τις παράνομες πράξεις της στην Ελλάδα ενώ ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πλέον τη νομιμότητα των δεκάδων υπεριμολογημένων με μίζες, συμβάσεων που υπέγραψε το δημόσιο μαζί της, ζημιώνοντας τα κρατικά ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

Μιλώντας στη Βουλή το 2012, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε χαρακτηρίσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου με την Siemens, ως κουκούλωμα του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης και είχε δεσμευθεί πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, θα ακυρώσει την συμφωνία, θα αναθέσει την εκτίμηση της ζημίας σε τρίτο αξιολογητή και θα διεκδικήσει δικαστικά την σχετική αποζημίωση.

Eπαναλέγχονται η συμφωνία και συμβάσεις  ελληνικού δημοσίου-Siemens

Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργού Οικονομικών(δημοσιεύονται στο Βήμα-vimaonline), σε απάντηση ερωτήσεων του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Νίκου Νικολόπουλου, «είναι δεδομένο ότι η Συμφωνία Συμβιβασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη Siemens τον Αύγουστου του 2012 θα επανεξεταστεί όπως και κάθε φορέας και πρόσωπο που εμπλέκεται με την υπόθεση».

«Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει στο πιο υψηλό επίπεδο ότι θα διερευνήσει κάθε πτυχή του σκανδάλου της Siemens» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης και συμπληρώνει ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα δικαστικής συνδρομής από τη Γερμανία στη συνάντησή του με την  καγκελάριο Μέρκελ».

«Κατά την επανεξέταση, εφόσον προκύψει θέμα παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων με τον όρο περί παροχής ιατρικού εξοπλισμού, θα αντιμετωπιστεί με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου» αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση του ίδιος βουλευτή περί «σκανδάλου Siemens στην Υγεία».

Παρόμοια απάντηση δίδεται και σε άλλη ερώτηση του βουλευτή για το σύστημα επικοινωνιών του σιδηρόδρομου GSM-R στην οποία σημειώνεται ότι «στο πλαίσιο των ερευνών αυτών εφόσον προκύψουν ευθύνες για το έργο του GSM/R αυτές θα αποδοθούν».

Επανεξέταση φακέλου Siemens και στη Βουλή

Η πρόθεση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται ως συμπλήρωμα της διακηρυγμένης θέσης της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της Siemens, που έκλεισε χωρίς κάποιο αποτέλεσμα πριν μερικά χρόνια.

Ηδη στη Δικαιοσύνη είναι εκκρεμής η εκδίκαση της μεγάλης υπόθεσης των δωροδοκιών της γερμανικής εταιρίας  με δεκάδες κατηγορούμενους, έλληνες και γερμανούς πρώην αξιωματούχους της.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here