Siemens, λίστα Λαγκάρντ, εξοπλιστικά, για έλεγχο του επαχθούς χρέους

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Από τις δεκάδες συμβάσεις της Siemens με το ελληνικό δημόσιο, τις τεράστιες μιζες των εξοπλιστικών(η δικαστική διερεύνηση των οποίων εκκρεμεί στη δικαιοσύνη) και την λίστα Λαγκάρντ,  ξεκινά ο λογιστικός έλεγχος του επαχθούς χρέους.

Οσοι γνωρίζουν τα ένοχα μυστικά που κρύβουν οι προμήθειες του ελληνικού δημοσίου με την Siemens, οι οποίες ξεκινούν από την μακρινή δεκαετία του 1990 με κορωνίδα τις συμβάσεις του ΟΤΕ, πιστεύουν ότι σύντομα η έρευνα θα βγάλει «λαυράκι».

Από τον υπολογισμό της ζημιάς και των διαφυγόντων κερδών του ελληνικού δημοσίου, μπορεί να εκτιμηθεί και το αντίστοιχο ύψος των ποσών με το οποίο επιβαρύνθηκε ο κρατικός προυπολογισμός για τις παράνομες αυτές πληρωμές. Ηδη οι πρώτες αναφορές για την Siemens ανεβάζουν το ποσό αυτό πάνω από 2 δις ευρώ ενώ αντίστοιχο φέρεται να είναι και τα χρήματα της φοροδιαφυγής από τα μη δηλωθέντα ποσά μόνο της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πολλά περισσότερα είναι τα παράνομα χρήματα που διακινήθηκαν

Πρωταρχικός στόχος είναι να υπολογισθεί επακριβώς, εάν είναι δυνατόν, η ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις φερόμενες υπερτιμολογήσεις του κόστους των συμβάσεων της Siemens, προκειμένου να καταβληθούν και οι περίφημες «ωφέλιμες πληρωμές», όπως συνήθιζαν στη Siemens να αποκαλούν τις μίζες υψηλά ισταμένων πολιτικών προσώπων τα οποία μεσολαβούσαν θετικά υπέρ των συμφερόντων της γερμανικής εταιρίας.

Γ.Λ.Κ: Πάνω από 2 δις ευρώ η επιβάρυνση του δημοσίου στις συμβάσεις με Siemens 

Μέχρι τώρα, υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις του ποσού που πλήρωσαν εκ περισσού οι έλληνες φορολογούμενοι και το οποίο διόγκωσε όπως είναι λογικό το συνολικό ποσό του οφειλομένου χρέους. Μια πρώτη εκτίμηση έχει γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με βάση την παγιωμένη πρακτική της εταιρίας με υπερδιόγκωση του τιμήματος κατά 10% που αποτελούσε την λεγόμενη «ωφέλιμη πληρωμή».

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής υπεβλήθη πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο, με βάση αυτή τη πρακτική, εκτιμούσε με σχετική άνεση ότι το ποσόν της διαφθοράς ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς οι σχετικές αναθέσεις στην Siemens έγιναν για ένα διάστημα που διήρκεσε τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως και τo 2007

Για να έχει κανείς μια γενική εικόνα των παράνομων ποσών-δωροδοκιών που διακίνησε η Siemens στις συμβάσεις που αναλάμβανε σε διάφορα μέρη του κόσμου, αρκεί να διαβάσει την σελίδα 2 του κατηγορητηρίου της Αμερικανικής Αρχής Κεφαλαιοαγοράς, σύμφωνα με το οποίο, μόνο την περίοδο μεταξύ 12 Μαρτίου 2001 και 30 Σεπτεμβρίου 2007, η γερμανική εταιρία ενεπλάκη σε τουλάχιστον 4283 παράνομες πληρωμές που αντιστοιχούσαν σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, για την εξαγορά κυβερνητικών αξιωματούχων!

Το θέμα εδώ είναι ότι τουλάχιστον μέχρι και το 2001, οπότε η Γερμανία υιοθέτησε τη διεθνή σύμβαση κατά της διαφθοράς, το επίσημο γερμανικό κράτος που μας κουνάει και το δάκτυλο σε θέματα διαφθοράς, κρατούσε κυριολεκτικά το «φανάρι» στις «βρωμοδουλειές» της εταιρίας του.

Όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο κατηγορίας των αμερικανικών αρχών, με βάση την ισχύουσα μέχρι τότε γερμανική νομοθεσία, όχι μόνο δεν απαγορευόταν  η δωροδοκία ξένων αξιωματούχων αλλά παρέχονταν και  «φορολογικά κίνητρα» για «λαδώματα». Για να διευκολύνεται μάλιστα η εταιρεία κατά τον φορολογικό έλεγχο, αυτές οι παράνομες «ωφέλιμες πληρωμές», ως έξοδα εξέπιπταν από την εφορία!

37 εκατ. ευρώ σε αξιωματούχο της κυβέρνησης Καραμανλή

Στα ίδια έγγραφα ωστόσο, η μόνη αναφορά για την Ελλάδα είναι η παραδοχή αξιωματούχου της Siemens ότι τον Μάρτιο του 2006 καταβλήθηκαν σε κυβερνητικό αξιωματούχο(κυβέρνηση Καραμανλή), «ωφέλιμες πληρωμές» άνω των 37 εκατ. ευρώ.

Αν στο αμερικανικό κατηγορητήριο δεν αναφέρεται σε άλλο σημείο η ανάμιξη της Siemens στην Ελλάδα, εν τούτοις, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της ελληνικής κυβέρνησης μαζί της το 2012, επέτρεψε στη Siemens να κλείσει ένα κεφάλαιο διαφθοράς και να γλιτώσει πρόστιμα στις ΗΠΑ.

Για τις περίφημες πάντως αυτές παράνομες «ωφέλιμες πληρωμές» της, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 1,4 δις δολαρίων, επιβλήθηκαν στη γερμανική εταιρία πρόστιμα και αποζημιώσεις που υπερέβησαν τα 800 εκατ. δολάρια.

Ένα από τα ερωτήματα που καλείται απαντήσει και η Επιτροπή Λογιστικού Ελέχου του επαχθούς χρέους είναι συστάθηκε από τη Βουλή, είναι γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έσπευσε το 2012 να κλείσει εξωδικαστικά και φιλικά τις διαφορές της με την Siemens και μάλιστα με το συνολικό ποσό των 270 εκατ. ευρώ. Ποσό με το οποίο η εταιρία απέκτησε ασυλία στην Ελλάδα, μπορεί να μετέχει και να υλοποιεί όλες τις συμβάσεις ενώ γλίτωσε και πρόσθετα πρόστιμα στις ΗΠΑ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here