Σφίγγουν την πίεση στο Μαδούρο-Η Μercosur έδιωξε την Βενεζουέλα από την εμπορική ένωση της Λ. Αμερικής

Αμέσως μετά την αποπομπή της Γενικής εισαγγελέας Λουίσα Ορτέγα από την θέση της, με εντολή της νέας Συντακτικής συνέλευσης, άρχισαν οι αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης Μαδούρο. Συγκεκριμένα, η Mercosur, η εμπορική ένωση των χωρών της Λ. Αμερικής, ανέστειλε επ’ αόριστον τη συμμετοχή της Βενεζουέλας σε αυτήν, καλώντας την κυβέρνηση Μαδούρο να απελευθερώσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και να ξεκινήσει διαδικασία πολιτικής μετάβασης. 

Παράλληλα, στο Καράκας οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς περικύκλωσαν τα γραφεία της γενικής εισαγγελίας λίγο πριν την ανακοίνωση πως η νεοεκλεγείσα Συντακτική Εθνοσυνέλευση αντικατέστηκε την γενική εισαγγελέα -η οποία πλέον και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Η γενική εισαγγελέας Λουίσα Ορτέγκα -σφοδρή επικριτής του προέδρου Μαδούρο- κάλεσε, μέσω του Twitter, τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την «αυθαίρετη δράση» του κλοιού στην εισαγγελία. Η Ορτέγκα δεν βρισκόταν στα γραφεία της εισαγγελίας την στιγμή της επέμβασης.

Νέος εισαγγελέας ορίστηκε το Σάββατο ο Διαμεσολαβητής του Πολίτη Ταρέκ Σαάμπ. Το Ανώτατο Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον της Ορτέγκα.

Όσον αφορά την απόφαση της Mercosur, οι ΥΠΕΞ των υπόλοιπων χωρών -Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγάη, Βραζιλία- ανέφεραν πως η Βενεζουέλα «δεν θα γίνει αποδεκτή μέχρι να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, διαλύσει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση και αποκαταστήσει το Κοινοβούλιο». Οι χώρες της Mercosur υποστήριξαν πως το Καράκας έχει παραβιάσει την συνταγματική τάξη και την κάλεσαν να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία.

Τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης αναδείχθηκαν μέσα από την κάλπη αίματος της προηγούμενης Κυριακής, στην οποία η συμμετοχή ήταν χαμηλή – η αντιπολίτευση, που πλειοψηφεί (μετά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές) στο Κοινοβούλιο, το οποίο όμως έχει τεθεί στο περιθώριο, είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ και διαδηλώσεις.

Το νέο, όπου κυριαρχούν υποστηρικτές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έχει την εξουσία να αλλάξει το Σύνταγμα και να επιτρέψει στον πρόεδρο να κυβερνά με διατάγματα.

Τα μέλη της είχαν ξεκαθαρίσει πως σκοπεύουν να απομακρύνουν την γενική εισαγγελέα Ορτέγκα «με την πρώτη ευκαιρία». Ο κλοιός της Εθνοφρουράς ήρθε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την ορκωμοσία των μελών του Σώματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here