Η σφαγή μωρών και εγκύων στο Καμμένο για αντίποινα

Τις αθώες ψυχές που μαρτύρησαν στο Καμμένο της Άρτας τίμησαν σήμερα με ειδικη εκδήλωση

Στους 317 νεκρούς περιλαμβάνονταν και 97 νήπια

Στον παπά είχαν βγάλει τα μάτια…  Σε δυο μωρά είχαν βάλει βαμβάκι στο στόμα τους και τα εκαψαν!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία διαρκώς, για να μην επαναληφθούν τραγωδιες όπως στο Καμμένο»

Αυτά είπε μεταξύ αλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που βρέθηκε στο Kομμένο Άρτας για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης των 317 Μαρτύρων Ηρώων του Κομμένου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το πέρας των εκδηλώσεων προέβη σε δηλώσεις.

«Ο πιο συνεπής τρόπος για να τιμούμε την ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων της σφαγής του Κομμένου είναι να μην επιτρέψουμε ποτέ να διαπραχθούν τέτοια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Αλλά για να συμβεί τούτο όλοι, και ιδίως εμείς οι Έλληνες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό εξαρτάται από την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Και αυτή η υπεράσπιση είναι ένας αγώνας διαρκής και ανυποχώρητος. Δεν είναι αγώνας περιστασιακός. Στην κυριολεξία είναι αγώνας ζωής και στάσης ζωής.»

Η σφαγή του Κομμένου ήταν μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της γερμανικής κατοχής και διαπράχθηκε στις 16 Αυγούστου του 1943

Στις 12 Αυγούστου 1943 μια μικρή ομάδα ανταρτών μπήκε στο χωριό Κομμένο με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων. Στη διάρκεια της παραμονής τους, μια αναγνωριστική ομάδα από δύο Γερμανούς μοτοσυκλετιστές μπήκε τυχαία στο χωριό και μόλις είδαν τους αντάρτες έφυγαν χωρίς να εμπλακούν μαζί τους. Οι κάτοικοι που αντιλήφθηκαν το γεγονός το ίδιο βράδυ διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο φοβούμενοι αντίποινα. Αντιπροσωπεία των κατοίκων την άλλη μέρα πήγε στον Ιταλό διοικητή για να ζητήσει κατανόηση μια που δεν ήταν στο χέρι των χωριανών να αρνηθούν τροφοδοσία σε Έλληνες στρατιώτες ή αντάρτες

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή μια μέρα πριν γερμανικη περιπολος είχε δεχτεί επιθεση ή είχε πάσει θύμα τροχαίου και οι Γερμανοί όσο έφτιαχναν το όχημά τους, ειδαν αντάρτες στα περίχωρα

Συμφωνα με την άλλη εκδοχή (που οι Γερμανοί  ειδαν αντάρτες μέσα στο χωριό) ο Ιταλός καθησύχασε τους κατοίκους και τους διαβεβαίωσε οτι δεν υπήρχε κίνδυνος. Διαφορετική όμως ήταν η άποψη της Γερμανικής διοίκησης της 1ης Ορεινής Μεραρχίας που έδρευε στα Γιάννενα. Καθώς οι προσπάθειες των κατακτητών να πλήξουν το αντάρτικο είχαν ισχνά αποτελέσματα, οι Γερμανοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν παραδειγματική επιχείρηση αντιποίνων

Η μηχανοκίνητη μονάδα ναζιστικών στρατευμάτων από τη Φιλιππιάδα, με την εντολή της Διοίκησης Ιωαννίνων, εισέβαλε στο χωριό Κομμένο της  Άρτας τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, με το πρόσχημα ότι εκεί διέμεναν αντάρτες του ΕΛΑΣ. Το χωριό κοιμόταν ήσυχο μετά από γαμήλια γιορτή πού είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα.  Τα ναζιστικά στρατεύματα προέβησαν σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή του άμαχου πληθυσμού αλλά και σε βιασμους. Έστησαν πολυβόλα στις εισόδους του χωριού, εισέβαλαν στα σπίτια και σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Επειδή μάλιστα οι Έλληνες ειχαν μιλησει με τον Ιταλό διοικητή, ήταν ήσυχοι και όταν ειδαν τους Γερμανους, πήγε να τους καλωσορίσει και να τους βολιδοσκοπήσει ο παπάς. Αυτον και σκοτωσαν πρώτο.

Μετά από φόνους και βιασμούς, έφαγαν, ήπιαν μπύρες και τελικά έβαλαν φωτιά και έκαψαν τα πάντα. Οι μισοί κάτοικοι του χωριού είχαν ξεφύγει με βάρκες  στον Αμβρακικό Κόλπο και άλλοι οδικά την προηγουμένη, επειδή δεν ειχαν εμπιστοσύνη ότι οι Γερμανοι θα τηρουσαν την ιταλική στάση και θα προέβαιναν σε αντίποινα. Γι αυτό και έλειπαν πολλοί άνδρες και απεναντίας βρέθηκαν και «εκτελέστηκαν» 100 παιδιά….

Η σφαγη έγινε μια μέρα από μεγάλη γιορτή για γάμο, στον οποίο είχαν έρθει και 30 καλεσμένοι από την Πρέβεζα και τα γύρω χωριά

Μια από τις οικογένειες που σχεδόν ξεκληρίστηκε, ορθια στη μέση η Αλεξάνδρα, που μια μέρα πριν ειχε παντρευτεί…

Στο τέλος της σφαγής οι ναζί  κάθισαν στην πλατεία του χωριού όπου έφαγαν και ήπιαν μπύρες αφήνοντας εκεί άδειες κονσέρβες, δίπλα σε 7 πτώματα. Συνολικά οι νεκροί της σφαγής ήταν 317 άτομα. Διασώθηκαν 440 άτομα.

Η σφαγή του Κομμένου Άρτας είναι ισοδύναμη με αυτή των Καλαβρύτων και του Διστόμου. Ο  Στέφανος Παππάς, μετέπειτα γυμνασιάρχης, από το Κομμένο, νεαρός τότε, επέζησε της σφαγής και έγραψε βιβλίο με πλήρη περιγραφή των γεγονότων:

«Οι πρώτοι προστρέξαντες μετά την ανθρωποσφαγή Γρηγόρης Κολιοκώτσης και Ευστάθιος Κολιοκώτσης, ευρήκαν τις δύο ξαδέρφες των Αθηνά και Θεοδοσία νεκρές από σφαίρες πιστολιού και φανερότατα τα ίχνη του βιασμού. Αλλα παραδείγματα μακαβρίου εγκληματικότητας είναι τα δύο μωρά του μακαρίτη Ευστάθιου Κολιοκώτση ηλικίας 7 μηνών, που ευρέθηκαν νεκρά από ασφυξία, γιατί οι κακούργοι εγέμισαν τα στόματά των με βαμβάκι βρεγμένο με βενζίνη και κατόπιν το άναψαν για να απολαύσουν ένα σαδιστικό πυροτέχνημα. Ευρέθη επίσης ο δεύτερος παππάς του χωριού Ζώης Παππάς σκοτωμένος με μαχαίρι και με εξωρυγμένους τους οφθαλμούς. Ως επισφράγισμα της θηριωδίας των ανωτέρω αναφέρω ένα πρωτάκουστο κακούργημα. Η ετοιμογέννητη Παναγιώτα σύζυγος του Λεωνίδα Τσιμπούκη βρέθηκε νεκρή με την κοιλιά ξεσχισμένη και το έμβρυο νεκρό δίπλα της, όπως βεβαιώνει ο αυτόπτης μάρτυρας Θεόδωρος Σταμάτης…».

Ο επικεφαλής των δολοφόνων ταγματάρχης Φάλνερ συμφωνα με μια εκδοχή εκτελέστηκε αργότερα στη Σερβία από αντάρτες του Τίτο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here