Σέρβος πολιτικός δολοφονήθηκε με 5 σφαίρες στο Κοσσυφοπέδιο

Με πέντε σφαίρες σκότωσαν σήμερα το πρωί τον 64χρονο  Σέρβο πολιτικό Όλιβερ Ιβάνοβιτς, την ημέρα που (μετά κόπων και βασάνων) θα ξανάρχιζαν συνομιλίες μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στις Βρυξέλλες. Φυσικά οι συνομιλίες ξαναπάγωσαν επ’ αόριστον.

Ο Σέρβος δολοφονήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, στην σερβικη περιοχή της Μητρόβιτσα Δημητρόβιτσα, παλιότερα, από τον Αγιο Δημητριο. (Υπάρχουν άλλες δύο περιοχές με ονομασία άλλοτε  Δημητρόβιτσα και πλέον Μητρόβιτσα στο βορρά της Σερβίας, στο αρχαίο Σίρμιο.)

Οι δράστες επέβαιναν  σε ΙΧ, πυροβολησαν εν κινήσει  και διέφυγαν.

Η δικηγόρος του είπε στους δημοσιογράφους:

«Σύμφωνα με όσα μου είπαν, πέθανε επί τόπου, η προσπάθεια ανάνηψης στο νοσοκομείο της Μητρόβιτσα απέτυχε.»

Το θύμα ηγείτο ενός τοπικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της περιοχής και θεωρείται σχετικά μετριοπαθής, αν και έχει καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Η δε πόλη του (85.000 κατοίκων περίπου) είναι  διαιρεμένη ανάμεσα στον βορρά, που κατοικείται από Σέρβους, η οποια συνιστουν μειοψηφία, και στον νότο, που κατοικείται από Αλβανούς Κοσοβάρους.

Συγκεκριμένα οι Σέρβοι είναι περίπου 13.000 και οι Αλβανοί 72.000.

Ομως η τοπική σύγκρουση δεν περιορίζεται στην ένταση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, γιατί και μέσα στην καθαρά σερβική κοινότητα παρατηρείται αρκετή βία.

Ο Ιβάνοβιτς είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη εννέα ετών για εγκλήματα πολέμου κατά τη σύγκρουση του 1998-99 ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους Αλβανούς του Κοσόβου που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους, όμως η ποινή του ακυρώθηκε από εφετείο τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά από άσκηση ένστασης, θα ξαναδικαζόταν.

Ήταν πάντως από τους λίγους Σέρβους που επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί το Βελιγράδι στο Κόσοβο. Χωρις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου,  τασσόταν υπέρ του διαλόγου με τους Αλβανούς. Ελεγε μάλιστα σε συνεντεύξεις του ότι έχει όχι μόνον Αλβανούς αλλά και Σέρβους που τον έβλεπαν εχθρικά.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΕΡΒΩΝ-ΑΛΒΑΝΩΝ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας μετά τη δολοφονία και η σερβική πλευρά αποχώρησε από τον διάλογο με την Πρίστινα. Ο δύσκολος αυτός διάλογος είχε διακοπεί για εναν χρόνο και επρόκειτο να ξαναρχίσει  σήμερα στις Βρυξέλες.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς χαρακτήρισε την δολοφονία Ιβάνοβιτς τρομοκρατική πράξη.

« Η δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς αποτελεί εγκληματική, τρομοκρατική πράξη με σκοπό να προκληθεί χάος στο βόρειο Κόσοβο. Όποιος κι αν ευθύνεται για την δολοφονία αυτή, Αλβανός ή Σέρβος εγκληματίας, πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη» είπε.

Πάντως η χρονική στιγμή δεν μπορεί να ειναι τυχαία και φαίνεται ότι στόχευε στο να διακοπούν οι συνομιλίες, σε μια φάση που «πολλά παίζονται» στα κατακερματισένα Βαλκάνια, όπου οι ΗΠΑ θέλουν να τα ΝΑΤΟποιήσουν οπωσδήποτε, η ΕΕ θέλει να τα «αγκαλιάσει», οι Ρώσοι δεν θέλουν ούτε το ένα ούτε το άλλο, και οι ντόπιοι βρίσκονται να συνθλίβονται οικονομικά και πολιτικά από πολύ μεγαλύτερα συμφέροντα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here