Σεντένο: Σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αξιόπιστο για τις αγορές

Για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα είναι «αξιόπιστο για τις αγορές»  και με στόχο να προλάβουν την προθεσμία της 21ης Ιουνίου εργάζονται οι Ευρωπαίοι. Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup Mάριο Σεντένο, στον απόηχο του άκαρπου χθεσινού Washington Group, προσθέτοντας πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζονται. 

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με το ΔΝΤ, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις καθώς οδεύουμε προς την 21η Ιουνίου και όλοι πρέπει να είναι σίγουροι ότι η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους θα προσφέρει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές από τις 20 Αυγούστου», τόνισε ο Πορτογάλος σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική απόσταση ανάμεσα σε αυτά, που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και αυτά που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι Ευρωπαίοι και κυρίως η Γερμανία. Το μόνο που έχει συμφωνηθεί είναι ότι δεν θα γίνει κούρεμα της ονομαστικής αξίας, αλλά επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, ενώ θα γίνεται περίοδο χάριτος, ώστε οι χρηματοδικές ανάγκες να μένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% αργότερα.

Σήμερα η μέση διάρκεια ωρίμανσης των δανείων είναι 32 χρόνια. Τον περασμένο Ιούνιο, υπό την πίεση του ΔΝΤ, οι υπουργοί της Ευρωζώνης είπαν ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν την επέκτασή τους έως και 15 χρόνια. Όπως εξηγεί ο Σεντένο το reprofiling θα αφορά τα δάνεια του δεύτερου προγράμματος, ύψους 131 δισ. ευρώ.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ πίστευαν ότι η σφραγίδα του ΔΝΤ είναι το κλειδί για την αξιοπιστία του σχεδίου στις αγορές,

«Δεν θα το έθετα έτσι» δηλώνει ο Σεντένο στο Reuters. «Πιστευώ ότι θα διαβάσουν το τελικό πακετο, που θα συμφωνηθεί » τονίζει, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ ούτως ή άλλως θα συνεχίσει να εμπλέκεται στο μέλλον, εξαιτία της χρηματοδότησης, που ήδη έχει προσφέρει στην Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here