Σεισμός που δεν πήρε κανένας είδηση «διέτρεξε» το μισό πλανήτη – Μετακίνηση μεγάλου όγκου λάβας;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic το πρωινό της 11ης Νοεμβρίου, λίγο πριν από τις 11:30 ώρα Ελλάδας ένα μυστηριώδες σεισμικό κύμα διέτρεξε σχεδόν τον μισό πλανήτη απο την Αφρική μέχρι τη Χαβάη,  χωρίς να κουνηθεί κανένας πουθενά!

Το φαινόμενο ξεκίνησε περίπου 24 χιλιόμετρα από τη συστάδα των νησιών  Μαγιότ, που βρίσκοναι ανάμεσα στη Μαδαγασκάρη και τις ακτές της νοτιανατολικής Αφρικής (ανηκουν στη Γαλλια)

Τα κύματα πέρασαν από την Αφρική και καταγράφηκαν από σεισμικούς  αισθητήρες στη Ζάμπια, στην Κένυα και στην Αιθιοπία και συνέχισαν στη Χιλή, στη Νέα Ζηλανδία, στον Καναδά, φτάνοντας μέχρι τη Χαβάη!

Το παράδοξο φαινομενο εμφανίστηκε στη ιστοσελίδα  του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ και ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανακαλύψουν την πηγή των κυμάτων και να ερμηνεύσουν τι συνεβη.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα» είπε στο National Geographic ο Γκόραν Έκστρομ, σεισμολόγος στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος ειδικεύεται σε ασυνήθιστους σεισμούς.

Οι συνηθισμένοι σεισμοί είναι βραχύβιοι, προκαλούν ένα ξαφνικό ταρακούνημα, το οποίο υποχωρεί σε μερικά δευτερόλεπτα και ακολουθούνται από μετασεισμούς, που μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο ή λιγότερο. Σε αυτές τις τυπικές σεισμικές δονήσεις, παράγονται τρεις τύποι κυμάτων:  πρώτα τα ταχείας μετάδοσης κύματα Ρ και στη συνέχεια τα σχετικά υψηλής συχνότητας κύματα S. Έπονται, τέλος, τα επιφανειακά κύματα μεγάλης διάρκειας, τα οποία  πολλές φορές μετά από έναν μεγάλο σεισμό μπορεί να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο

Το μυστηριώδες κύμα  ξεκίνησε απο το Μαγιότ χωρίς να καταγραφεί σεισμική δόνηση που θα  μπορούσε να προκαλέσει ένα τόσο μεγάλο, μονότονο και χαμηλής συχνότητας σήμα.

Ο περίεργος «σεισμός» που έκανε τον γύρο του κόσμου συνδέεται πιθανόν με ένα σμήνος σεισμών που καταγράφεται διαρκώς στο Μαγιότ από τον περασμένο Μάιο. Οι σεισμοι αυτοι έπαυσαν ξαφνικά σχετικά προσφατα. Μια θεωρία σεισμολόγων και γεωλόγων είναι ότι πιθανά στα έγκατα της γης, να μετακινήθηκε κάτω ακριβώς απο το Μαγιότ, ένας μεγάλος όγκος μάγματος -περιπου ίσος με ένα μεγάλο λοφο. Αυτό το φαινομενο είναι γνωστό ως «αργός σεισμός», ο οποίος είναι πιο ήσυχος από τον συνηθισμένο και μπορεί να διαρκέσει λεπτά, ώρες ή και μέρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here