Σεισμός Ελασσόνα: 6,1 Ρίχτερ το δεύτερο χτύπημα-Έκκληση να μην μπουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Δραματικές ώρες περνούν οι κάτοικοι της Ελασσόνας που για τρίτη ημέρα ζουν σε σκηνές με τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους και τα ήδη καταπονημένα σπίτια από τον πρώτο μεγάλο σεισμό να έχουν δεχθεί νέο και πολύ σημαντικό πλήγμα.

Οι επιστήμονες τους καλούν να μην μπουν στα σπίτια τους για έρχεται δύσκολη εβδομάδα αφού η μετασεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη και αναμένονται για μεγάλο διάστημα πολλοί και μεγάλοι μετασεισμοί.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΖΗΜΙΕΣ
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Η δεύτερη ισχυρότατη σεισμική δόνηση που χτύπησε την Ελασσόνα ήταν της τάξης των 6,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και όχι 5,9 σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος προειδοποίησε ότι όλο το επόμενο διάστημα το ρήγμα θα δώσει πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, κάλεσε τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους αν πρώτα δεν έχει πρώτα περάσει συνεργείο μηχανικών για ενδελεχή έλεγχο.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΖΗΜΙΕΣ
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Ο Άκης Τσελέντης προειδοποίησε ότι η αναμενόμενη μετασεισμική ακολουθία θα τραβήξει σε χρόνο και με μεγάλα μεγέθη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι τα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας έχουν «πολύ άσχημη δόμηση με πάρα πολλά πλινθόκτιστα σπίτια τα οποία είναι πολύ ευάλωτα και σε μεσαίου μεγέθους μετασεισμούς».

Σύσκεψη φορέων

Από τη νέα ισχυρότατη σεισμική δόνηση , έμειναν χωρίς ρεύμα τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταφέρει κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους κατοίκους των περιοχών.

Σε σύσκεψη αυτή την ώρα με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας εξετάζονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με δεδομένο ότι πολλοί κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν για διάστημα πολλών ημερών έξω από τα σπίτια τους.

Συνολικά 92 μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες σε κατοικίες, σχολικές μονάδες, δημόσια κτίρια και κέντρα υγείας για την αποτίμηση των ζημιών. Ήδη δυο στα τρία σπίτια που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΖΗΜΙΕΣ
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Διαφωνία για το εάν ήταν μετασεισμός ή κύριος σεισμός

Οι επιστήμονες, πάντως, διαφωνούν για το εάν η νέα ισχυρότατη σεισμική δόνηση που έπληξε την περιοχή την Πέμπτη το βράδυ ήταν μετασεισμός ή νέος σεισμός.

Σύμφωνα με τους καθηγητές σεισμολογίας  Άκη Τσελέντη και Κώστα Παπαζάχο πρόκειται για μεγάλο μετασεισμό αφού βρίσκεται στον ίδιο σεισμικό χώρο με τον μεγάλο σεισμό της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάση Γκανά, πρόκειται για νέο σεισμό που προκλήθηκε από την ενεργοποίηση νέου ρήγματος, φαινόμενο που χαρακτήρισε σπάνιο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα πρόκειται για νέο σεισμό αφού ενεργοποιήθηκε άλλος κλάδος του ρήγματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here