Σεισμός 5,3 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Χαλκίδας

Iσχυρή σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις  04.09 το πρωί της Τρίτης με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών , ο σεισμός που έγινε αισθητός και στην Αθήνα, είχε εστιακό βάθος  13,1 χιλιόμετρα. Στην περιοχή δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως η σημερινή δόνηση προέρχεται από μία ευαίσθητη περιοχή που χαρακτηρίζεται από πολλά μικρά ρήγματα, τα οποία βρίσκονται σε άμεση και επαφή με το ρήγμα της Αταλάντης.

Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, από το συγκεκριμένο ρήγμα δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς η ενέργεια εκτονώθηκε με το σεισμό του 1893 και θα χρειαστούν μερικές εκατοντάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα μετά τα 5,3 Ρίχτερ καταγράφηκαν μικρότερες σεισμικές δονήσεις, προερχόμενες από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο.Το γεγονός αυτό καταδεικνύει μια λογική μετασεισμική ακολουθία, η οποία λειτουργεί καθησυχαστικά καθώς καταγράφει τάσεις εκτόνωσης του φαινομένου. Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε η γνωστή επιφυλακτικότητα των δυο πρώτων εικοσιτετράωρων μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Νωρίτερα, στις 01:20 τα ξημερώτατα, σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο δόνησης τον θαλάσσιο χώρο 119 χιλιόμετρα νότια της Ζάκρου στη Κρήτη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here