Σε θετικό κλίμα οι συναντήσεις Κοτζιά με την ηγεσία των Σκοπίων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ιδιαίτερα φιλικό. ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα όλων των συναντήσεων που είχε στα Σκόπια, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικων Ν. Κοτζιάς., με την ηγεσία της ΠΓΔΜ να συνεχίζει την επίθεση φιλίας που ξεκίνησε με την επίσκεψη του Σκοπιανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα και να κατανοεί τις ελληνικές ευαισθησίες απέναντι σε προκλητικές ενέργειες της προηγούμενης ηγεσίας. Ωστόσο πέρα από τα καλά λόγια, απαιτείται η διάθεση συνεργασίας και φιλικής επίλυσης των προβλημάτων να αποδειχθεί στη πράξη.

Ιδιαίτερα φιλικός υπήρξε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά. Ο κ. Ζάεφ θυμήθηκε όταν προ μηνών, αμέσως μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν με την εισβολή τραμπούκων στο κοινοβούλιο της χώρας, του είχε τηλεφωνήσει ο Νίκος Κοτζιάς για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του. «Μόνο φίλοι κάνουν κάτι τέτοιο», φέρεται να είπε ο Ζ.Ζάεφ στον Ν.Κοτζιά

Κατά τις συναντήσεις, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, οι δυο χώρες εξέφρασαν αμοιβαία βούληση για συνεργασία και δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων, με κύριο αυτό της ονομασίας. Στο πλαίσιο αυτό εκφράστηκε ικανοποίηση για την πορεία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία έχουν αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας και την εμπέδωση εμπιστοσύνης

Από ελληνικής πλευράς, κατέστη σαφές  ότι αποτελεί βασική της επιδίωξη η εκπλήρωση των ευρωατλαντικών της φιλοδοξιών αλλά υπό την προϋπόθεση να εγκαταλείψει η γειτονική χώρα τις ιδέες του αλυτρωτισμού, να επιλυθειί το ονοματολογικό και φυσικά να εκπληρωθούν οι προυποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες

Η Ελλάδα είναι πολύ καλός γείτονας, δεν έχει καμία βλέψη απέναντι στην ΠΓΔΜ και είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την προώθηση μεταρρυθμίσεων μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων, διαμληνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Κοτζιάς.

Οσον αφορά το θέμα της ονομασίας, η συζήτηση έγινε με θετική διάθεση αν και εστιάσθηκε στην διαδικασία και πως αυτή θα μπορέσει να φέρει θετικό αποτέλεσμα. Από την πλευρά της. η  Σκοπιανή πλευρά επέδειξε και πάλι, διάθεση συνεργασίας και σεβασμού ελληνικων ευαισθησιών.

Δηλώσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Την ισχυρή βούλησή τους για την ενίσχυση και επέκταση των ΜΟΕ, με έμφαση την ικανοποίησή τους για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, εξέφρασαν από κοινού ο κ. Κοτζιάς με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση και τις διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών που είχαν σήμερα στα Σκόπια στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν.

Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του μίλησε «από καρδιάς», όπως τόνισε, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα εξήλθε από την πολιτική κρίση στην οποία είχε περιέλθει και επανήλθε η ομαλότητα.

«Χαίρομαι», είπε χαρακτηριστικά «που δικαιώθηκε η πολιτική μας της μη επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας σας», τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής χώρας. «Η σταθερότητα σας τροφοδοτεί τη δική μας και η ανάπτυξή μας τροφοδοτεί την δική σας», πρόσθεσε σημειώνοντας επίσης ότι «η Ελλάδα αντιστάθηκε σε κάθε μορφής κυρώσεις εναντίον της ΠΓΔΜ». «Το ζήτημα είναι να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να πούμε ότι θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα», είπε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, όπως επισήμανε, ο δρόμος προς την ΕΕ απαιτεί να εγκαταλειφθεί ο αλυτρωτισμός, να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος καλλιεργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης. «Είμαστε δύο κράτη που μπορούν και τα δύο να κερδίσουν», τόνισε, εξηγώντας ότι σε αυτό το πνεύμα και με αυτήν την πίστη εργάστηκε ο ίδιος μέχρι τώρα όσον αφορά στην ΠΓΔΜ, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Επέμεινε δε ως προς την ανάγκη δημιουργίας μίας κουλτούρας συναίνεσης και συμβιβασμού στα Βαλκάνια προς όφελος της σταθερότητας και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του συνόλου των χωρών της περιοχής.

Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις στο μέλλον. Παράλληλα, εξήρε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο των ΜΟΕ, την εποικοδομητική συνάντηση και το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του στην περαιτέρω επέκτασή τους.

Ερωτηθείς για το θέμα της απομάκρυνσης των αλυτρωτικών συμβόλων -αγαλμάτων, μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων- εξήγησε ότι η νέα κυβέρνηση «έχει πάρει το μάθημά της από τα προηγούμενα χρόνια», τονίζοντας ότι «δεν είναι «έξυπνο» να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες επ΄ αυτού». Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «πως οι πολίτες της ΠΓΔΜ δεν θέλουν να βλέπουν χάρτες άλλων χωρών με τη χώρα τους μέσα σε αυτούς», έτσι κατανοεί ο ίδιος «τις ανησυχίες και τις ενστάσεις των άλλων χωρών όταν βλέπουν τη δική τους σε χάρτες της δικής μας χώρας».

«Αυτό που επιδιώκουμε και προσδοκούμε είναι η μεγάλη Ευρώπη», είπε με έμφαση ο κ. Ντιμιτρόφ.

 

Συνάντηση Κοτζιά- Ζάεφ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, κατά την οποία εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας με θετικό πνεύμα και, κυρίως, η δημιουργία των συνθηκών που θα διευκολύνουν την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων. Ο κ. Ζάεφ τόνισε την επιθυμία της χώρας του να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να διευρύνει την διμερή συνεργασία σε πολλαπλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων τουρισμού, επενδύσεων και ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προσπάθεια της κυβέρνησής του να επιδείξει σεβασμό στις ελληνικές ευαισθησίες, ενώ επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησής του να απόσχει από προκλητικές ενέργειες αλυτρωτικής φύσης.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την πρόοδο προς την εκπλήρωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ αλλά υπό την προϋπόθεση της εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού, την επίλυση του ονοματολογικού και φυσικά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων και προαπαιτούμενων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Προσέθεσε δε ότι η Ελλάδα είναι πολύ καλός γείτονας, δεν έχει καμία βλέψη έναντι της βορείου γείτονος της, και είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την προώθηση μεταρρυθμίσεων μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ως προς το ονοματολογικό, συζητήθηκε σε θετική ατμόσφαιρα, εστιάζοντας στην διαδικασία και τα επόμενα πιθανά βήματα, ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες που θα μπορέσουν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις στο μέλλον.

Ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει τις επαφές του με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής ενώ το πρόγραμμά του θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκε Ιβανώφ.

 

Το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια ολοκληρώθηκε με την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκε Ιβάνοφ. Κατά την συνάντησή τους, οι δύο άντρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και για τις μορφωτικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Προηγουμένως είχε συναντήσει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, υπεύθυνο για τις σχέσεις με την, ΕΕ Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος αναφέρθηκε στην διερεύνηση τρόπων ενίσχυσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε την ετοιμότητα της χώρας μας να βοηθήσει τα Σκόπια στη μεταρρυθμιστική τους προσπάθεια μέσω της παροχής τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκά θέματα.

Συναντήθηκε επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος προέβη σε μία ανασκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας, αναγνωρίζοντας ως ιδιαίτερα θετικό το ρόλο της Ελλάδας κατά την πρόσφατη πολιτική κρίση στα Σκόπια, αλλά και το γεγονός ότι η Αθήνα ουδέποτε παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Αναφέρθηκε επίσης στις θετικές προοπτικές των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας την σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της δικής του κυβερνητικής θητείας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here