Σε συχνότητα … Α.Ε. τα δημοτικά ραδιόφωνα

Tης ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ)

Το δρόμο για τη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρείες, ανοίγει διάταξη που εμπεριέχεται σε προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Αν τελικά νομοθετηθεί θα σημάνει το τέλος εποχής για τους σταθμούς των πόλεων, τουλάχιστον στη μορφή που τους ξέραμε μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα για τους ΟΤΑ, το οποίο έχει δοθεί σε άτυπη διαβούλευση στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, υπάρχει άρθρο που αφορά στα δημοτικά ραδιόφωνα βάσει του οποίου επιτρέπεται με απόφαση του ιδιοκτήτη, δηλαδή του δημοτικού συμβουλίου, να μετατραπούν από δημοτικές επιχειρήσεις σε Α.Ε.

Η συγκεκριμένη διάταξη η οποία έγινε δεκτή θετικά από την Κεντρική Ένωση Δήμων Αττικής (ΚΕΔΕ), στην πραγματικότητα αν γίνει νόμος του κράτους κόβει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ Δήμου και δημοτικής ραδιοφωνίας. Κι αυτό γιατί πλέον ως ΑΕ τα δημοτικά ραδιόφωνα θα πρέπει να επιβιώνουν με τα έσοδά τους και δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους Δήμους.

Στην περίπτωση που το δημοτικό ραδιόφωνο δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα έσοδα για την επιβίωσή του θα είναι υποχρεωμένο να κλείσει.

Ενδεχόμενο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους της Δημοτικής ραδιοφωνίας που βλέπουν πλέον το εργασιακό τους μέλλον επισφαλές. Και δεν είναι μόνο αυτό, λένε οι ίδιοι…

«Ο λόγος για τον οποίο συστάθηκαν τα δημοτικά ΜΜΕ είναι το δικαίωμα των δημοτών στην ανεξάρτητη ενημέρωση. Τυχόν μετατροπή τους σε ΑΕ σημαίνει δυο πράγματα: ‘Η θα οδηγηθούν στο λουκέτο γιατί κάποια δεν θα είναι βιώσιμα ή θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών, δηλαδή συμφερόντων. Και στις δυο περιπτώσεις το δικαίωμα των πολιτών στην ανεξάρτητη, πλουραλιστική ενημέρωση καταστρατηγείται» σημειώνει ο Νεκτάριος Ανδριόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων του «Αθήνα 9,84» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Πηγές της αυτοδιοίκησης αναφέρουν ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν αντιρρήσεις να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου-σκούπα καθώς η εφαρμογή του θα σημάνει απαλλαγή των Δήμων από το λειτουργικό κόστος των δημοτικών σταθμών, σε μια εποχή που οι περικοπές έχουν «γονατίσει» τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και κατ΄επέκταση τις κοινωνικές παροχές.

Την ίδια στιγμή, λένε, αν ενσωματωθεί στο άρθρο ρύθμιση που προτείνει η ΚΕΔΕ περί απορρόφησης του πλεονάζοντος προσωπικού της ραδιοφωνίας σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες, τότε «ούτε γάτα ούτε ζημιά», καθώς οι αιρετοί δεν θα χρεωθούν και απολύσεις.

Άποψη που, όπως είναι φυσικό, δεν ενστερνίζονται οι εργαζόμενοι: «Ποιος θα κρίνει πόσο αλλά και ποιο είναι το πλεονάζον προσωπικό; Ποιος αποφασίζει; Πώς θα μεταφερθούν δημοσιογράφοι, για παράδειγμα, σε νομικά πρόσωπα του Δήμου που δεν έχουν σχέση με δημοσιογραφία; Θα αλλάξουν επάγγελμα; Τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά τους ταμεία; Θα αναγκαστούν να αλλάξουν ασφάλιση;» αναρωτιέται ο Νεκτάριος Ανδριόπουλος.

Από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίζουν ότι πρόκειται περί προσχεδίου του σχεδίου νόμου το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση μεταξύ των θεσμικών οργάνων, με τους οποίους το υπουργείο βρίσκεται σε επικοινωνία.

Σύμφωνα με καταγραφή που έκανε η ιστοσελίδα e-tetradio.gr τον Σεπτέμβριο του 2013, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 24 δημοτικοί ραδιοσταθμοί. Κάποιοι απ’ αυτούς σε λανθάνουσα κατάσταση και ορισμένοι χωρίς να διαθέτουν εργαζόμενους δημοσιογράφους, παρά μόνο δημοτικούς υπαλλήλους.

Στους τρεις μεγαλύτερους δηλαδή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά εργάζονται 350 άτομα όλων των ειδικοτήτων, απ’ αυτούς περίπου 200 είναι δημοσιογράφοι.

Στον Αθήνα 9,84 εργάζονται 85 άτομα με συμβάσεις αορίστου χρόνου και 45 συμβασιούχοι (130 σύνολο) με την ετήσια δημοτική επιχορήγηση να ανέρχεται σε περίπου 4 εκατ ετησίως, ποσό που το 2013 ήταν 4,3 εκατ.

Στο Κανάλι 1 του Πειραιά σε σύνολο 52 ατόμων οι 25 είναι δημοσιογράφοι και η χρηματοδότηση από κονδύλια του δήμου είναι περίπου 800 χιλιάδες ετησίως, από περίπου 1 εκατ. που ήταν μέχρι πρότινος.

«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το δίλημμα ραδιοφωνικοί σταθμοί ή παιδικές χαρές και λοιποί οργανισμοί των δήμων διότι η ελεύθερη, αδέσμευτη ενημέρωση των πολιτών δεν μπορεί να λειτουργήσει συμψηφιστικά ή πολύ περισσότερο αντιπαραθετικά προς άλλους αναγκαίους τομείς δημοτικών δράσεων. Η ενημέρωση είναι ένα μόνιμο, διαρκές και άκρως απαραίτητο αγαθό και κατάκτηση της κοινωνίας. Μπορούν να συνυπάρξουν και αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη. Ουδείς έχει αμφισβητήσει τις σπουδαίες αλλαγές που επήλθαν στην ενημέρωση των πολιτών από τα δημοτικά ραδιόφωνα τα οποία «έσπασαν» το μονοπώλιο της τότε κρατικής ραδιοφωνίας», τονίζει ο Νίκος Μπουρσινός, εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Καναλιού 1 του Πειραιά, στο Μικτό της ΕΣΗΕΑ.

Είναι κρίμα ενώ ζήσαμε ο κλείσιμο της ΕΡΤ, συνεχίζει, να ζήσουμε τώρα το κλείσιμο των δημοτικών ραδιοφώνων. «Ποια Δημοκρατία μπορεί να ανεχθεί και να αποδεχθεί κάτι τέτοιο; Πολλώ δε μάλλον όταν σχεδόν όλοι συνομολογούν ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να υπηρετήσουν το αγαθό της ενημέρωσης. Όλοι οι πυλώνες της ελεύθερης ενημέρωσης πρέπει να μπορούν αν συλλειτουργούν προς όφελος της ενημέρωσης των πολιτών και της ίδιας της Δημοκρατίας. Εκτός αν αυτό, πλέον, δεν μας ενδιαφέρει» καταλήγει ο Ν. Μπουρσινός.

Οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ραδιόφωνα σκέφτονται, πλέον, να θέσουν προ των ευθυνών της την ΚΕΔΕ η οποία όπως μας τόνισαν δεν μπορεί να λειτουργεί με βάση κομματικά ή παραταξιακά κριτήρια, ανάλογα πχ αν διαθέτει κάποιος δήμος δημοτικό ραδιόφωνο ή όχι. Ελπίζουν δε ότι η ΕΣΗΕΑ θα προασπίσει δυναμικά το δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση και την εργασία σε καιρούς που ο δημοσιογραφικός κλάδος παρουσιάζει το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μετά τον κατασκευαστικό.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here