Σε συναγερμό οι Βρυξέλλες για τρομοκρατικό χτύπημα, κλειστό το Μετρό, στρατός στους δρόμους (φωτο)

Σε κατάσταση υπέρτατου συναγερμού έχει τεθεί το Βέλγιο, υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης, μία μόλις εβδομάδα μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Παρίσι. Το μετρό στις Βρυξέλλες έκλεισε ενώ οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, λόγω «σοβαρής και επικείμενης» απειλής ενώ σχεδόν ολόκληρη η Βελγική πρωτεύουσα έχει «καταληφθεί” από δυνάμεις του στρατού που έφτασαν εκεί με στρατιωτικά οχήματα και κατέλαβαν επίκαιρες θέσεις σε νευραλγικά σημεία.

στρατος βρυξελλες

Οι φωτογραφίες από τις Βρυξέλλες με την παρουσία στρατιωτικών μονάδων στη πόλη, είναι πρωτοφανείς για μιά ευρωπαική πρωταύουσα.

Η υπηρεσία ασφαλείας του Βελγίου αύξησε το επίπεδο συναγερμού στην πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4. Σε ανακοίνωση των αρχών τονίζεται: «Μετά από νέα αξιολόγηση της υπηρεσίας ασφαλείας που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή αυξάνεται για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4. Το επίπεδο 3 εξακολουθεί να ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ,  επεσήμανε ότι είναι υπαρκτή μια «απειλή διάπραξης επιθέσεων από πρόσωπα με την χρήση όπλων και εκρηκτικών υλών σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας», δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του επιπέδου συναγερμού σε όλη την περιοχή των Βρυξελλών, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπως και στο Βιλβόρντε, μια κοινότητα στη Φλάνδρα όπου πολλοί νέοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Καμιόνια και στρατός στη πόλη

στρατος βρυξελλες χρηματιστηριο

Από το πρωί πάνοπλοι στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους της Βελγικής πρωτεύουσας, που είναι η έδρα όλων των ευρωπαικών Οργανισμών και του ΝΑΤΟ.  Σύμφωνα με φωτογραφίες πολιτών, στον Guardian,  στρατιωτικά φορτηγά σε κομβόι κατευθύνονται στις Βρυξέλλες ενώ άλλα οχήματα έχον πάρει θέσει σε επίκαιρα σημεία της πόλης, όπως η κεντρική πλατεία Grande Place και το παλιό χρηματιστήριο.

στρατιωτικα καμιονια βρυξελλες

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλιώς δεν θα πηγαίναμε σε επίπεδο συναγερμού 4, εαλλά είναι υπό έλεγχο”, δήλωσε ο Βέλγο υπουργός Eσωτερικών  Jan Jambon, προσερχόμενος σε έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανακλύφθηκε οπλοστάσιο μεταά από έρυενα σε σπίτι υπόπτου στο Μόενμπεκ, το βράδυ της Παρασκευής.

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρα, όπως εμπορικά κέντρα, συναυλίες, εκδηλώσεις ή σταθμούς.

Όλοι οι σταθμοί του Μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib).«Έπειτα από τη σύσταση του κέντρου κρίσεων της Δημόσιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όλοι οι σταθμοί του μετρό 5 θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα. Είναι ένα προληπτικό μέτρο» ανακοίνωσε η εταιρία.

Ωστόσο παντού στι Βρυξέλλες η ζωή συνεχίζεται κανονικά με πολύ κυκλοφορία στους δρόμους παρά τις περιπολίες πανοπλων αστυνομικών και στρατιωτών.

Η Βελγική ποδοσφαιρική λίγκα ανακοίνωσε ότι παρά τις συστάσεις να ματαιωθούν, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της αγωνιστικής θα διεξαχθούν κανονικά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here