Σε ποιες σχολές πέφτουν και σε ποιες ανεβαίνουν οι βάσεις εισαγωγής

Το  υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης μορίων των φετινών υποψηφίων των ΓΕΛ ανά ομάδα προσανατολισμού και  ο αριθμός εισακτέων φέτος αυξήθηκε κατά 3.966 θέσεις (2.100 θέσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και 1.866 θέσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ).

Η  αύξηση των θέσεων επηρεάζει τις  νομικές σχολές, τις σχολές  των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και τα  τμήματα ΦΠΨ ( Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας). Δεν αφορά τις Ιατρικές σχολές, όπου  αναμένεται  μικρή μείωση των εισακτέων,  καθώς φέτος μόλις 917 υποψήφιοι πέτυχαν από 18.500 μόρια και πάνω στο πεδίο που αφορά τις επιστήμες Υγείας -πέρσι είχαν πολύ καλή βαθμολογία 1.386 παιδιά.

Οι βάσεις φέτος επηρεάζονται και από την κατάργηση του Επιστημονικού Πεδίου των Παιδαγωγικών Σπουδών που τα τμήματά του παρουσιάζονται  σε όλα τα υπόλοιπα πεδία. Επίσης επηρεάζει και η παρουσία στο μηχανογραφικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ πλέον δεν παρουσιάζονται τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που συγχωνεύθηκαν στο προαναφερόμενο.

Πολλοί θα εισαχθούν σε σχολές και τμήματα με μόλις  λίγες χιλιάδες μόρια, καθώς φέτος έγραψαν πολύ περισσότερα παιδιά κάτω από 7.000 μόρια. Το ποσοστό των παιδιών που έγραψαν κάτω από 7.000 μονάδες είναι αρκετά υψηλό σε συγκεκριμένα πεδία, όπως για παράδειγμα  στις Οικονομικές και Πληροφορικής (το 33,11%) και στις θετικές και τεχνολογικές σχολές (το 21,9%).

Στις Ανθρωπιστικές Σπουδές εκτιμάται ότι θα σημειωθεί άνοδος της τάξεως των 200 έως 400 μορίων -ίσως «μόνο» 150 μόρια στις  υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο τα παιδιά φέτος έφραψαν καλύτερα από πέρσι στα  ”Αρχαία Ελληνικά”, μάθημα  που έχει και τον υψηλότερο συντελεστή, καθώς και στα “Λατινικά”.  Είχαν όμως χειρότερες επιδόσεις απο πέρσι  στη “Γλώσσα” και στην “Ιστορία” που είναι και αυτά μαθήματα με υψηλό συντελεστή. Το 28,32% έγραψε 18-20 στα Λατινικά,  έναντι 20,25% πέρυσι (2017-18). Αύξηση των αριστούχων υπήρξε και στα Αρχαία, αφού στην κλίμακα του 18-20 φέτος είναι το 4,67% των υποψηφίων έναντι του 2,71% πέρσι. Από την άλλη πλευρά, μείωση των αριστούχων υπήρξε στην Ιστορία -επίσης μάθημα βαρύτητας- αφού στο 18-20 είναι μόλις το 8,75% των μαθητών έναντι του περσινού  12,34%. Λίγο χειρότερες από πέρσι είναι οι βαθμολογίες και στη Νεοελληνική Γλώσσα.

Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής της τάξης των 200-400 μορίων κατά μέσο όρο, αλλά θα υπάρχει και αύξηση του αριρθμού των εισακτέων.

Στις Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές, το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων κατά 200-500 μόρια των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών σε όλη τη χώρα. Ενας λόγος είναι ότι τα  παιδιά φέτος δεν έγραψαν καλά στη Φυσική, μάθημα βαρύτητας, αλλά και στη Γλωσσα. Αλλος λόγος πτώσης είναι η  παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για πρώτη φορά και η αύξηση των εισακτέων σε πολυτεχνικές σχολές. Στις περιζήτητες ζχολες η πτώση θα είναι μικρότερη, ίσως της τάξης των 200-300 μοριων

Στις Σπουδές Υγείας και Ζωής αναμένεται επίσης πτώση, ίσως της τάξης των 200-400 μορίων, επειδή στις Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου έγραψαν  18-20 λιγότεροι μαθητές από πέρσι. Οι χειρότερες επιδόσεις ήταν σε δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας («Βιολογία» και «Φυσική») .

Στις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, αναμένεται άνοδος  των βάσεων εισαγωγής κατά μέσο όρο 150-400 μορίων, επειδή πολλοί μαθητές φέτος έγραψαν καλύτερα από πέρσι στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή).

Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στα  Παιδαγωγικά τμήματα, που πλέον κατανέμονται σε όλα τα Πεδία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here