Σε ποιές χώρες έδειξε την έξοδο η FIFA την τελευταία οκταετία

Οι μέρες που η FIFA, έχει δώσει προθεσμία στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, για να δώσει εντολή επανέναρξης του Κυπέλλου και να σταματήσει παράλληλα να αναμειγνύεται στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ πλησιάζουν στο τέλος τους. Τα δεδομένα, όπως είναι γνωστό, είναι απλά: ή η κυβέρνηση και δη ο Υφυπουργός, σταματάει να εμπλέκεται στις αποφάσεις της ΕΠΟ, παραβιάζοντας του κανόνες που ακολουθεί η ΕΠΟ ως μέλος της FIFA, ή πάμε σε ποδοσφαιρικό «Grexit».

Από πλευράς, όμως, Κοντονή δεν φαίνεται να υπάρξει καμία διάθεση υποχώρησης. Απεναντίας, φαίνεται διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί στα άκρα. Θα είναι όμως ο μόνος που έχει κάνει κάτι τέτοιο; Έχουν υπάρξει άλλες κυβερνήσεις στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, που παρενέβησαν στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, προκαλώντας την οργή και στη συνέχεια την τιμωρία της FIFA.

Αναζητήσαμε και σας παρουσιάζουμε, τις περιπτώσεις στις οποίες οι πολιτικοί φορείς ενεπλάκησαν στα ποδοσφαιρικά μέσω των αρμόδιων φόρεων και ήρθαν σε ρήξη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό.

Περού, 2008

Ο Μανουέλ Μπούργκα, ανακηρύσσεται πρόεδρος της FPF, (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Περού) και αμέσως μπαίνει στο στόχαστρο των πολιτικών παραγόντων της χώρας. Οι συνεχείς διαμάχες και οι παρεμβάσεις της κρατικής εξουσίας, ουσιαστικά αγνοούν τα τελεσίγραφα της FIFA, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες αποκλείει το Περού από μέλος της.

Ο Μπούργκα, είχε τοποθετηθεί δημοσίως, λέγοντας πως αρνείται να του χρεωθεί το οτιδήποτε αρνητικό σχετικά με την κατάντια του Πρωταθλήματος στη χώρα, ενώ ο Μπλάτερ, με την ιδιότητα του (τότε) προέδρου, είχε πει χαρακτηριστικά: «Είναι οδυνηρό όταν καλούμαστε να παρέμβουμε για καταστάσεις όπου εμπλέκεται η πολιτική και οι χειρισμοί των Κυβερνήσεων με το ποδόσφαιρο».

Αιθιοπία, 2008

Ακόμη και στα δικαστήρια, καθώς ήταν κάθετα αντίθετη με την απόφαση για τιμωρία, έφτασε η Αιθιοπία, για την «καμπάνα» που της ήρθε το 2008. Με το όνειρο του Μουντιάλ να έχει «πετάξει», αλλά και αυτό του Κόπα Άφρικα να μην μπορεί να υλοποιηθεί λόγω αδυναμίας τερματισμών των κακών σχέσεων μεταξύ πολιτικών και ποδοσφαρικών ηγετών, η Ομοσπονδία της Αιθιοπίας (EFF), αναγκάστηκε να προσφύγει στο CAS.

Ιράκ, 2009

Οι Ιρακινοί, ήταν αυτοί που οδήγησαν το δρόμο που χάραξε το Περού, προς την πόρτα εξόδου από τη FIFA. Η τιμωρία, ήρθε κατόπιν αποφάσεως της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ιράκ, να διαλύσει(!) την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Ιράκ, κάτι που προφανέστατα συνιστά παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου.

Ο πέλεκυς λοιπόν έπεσε βαρύς, αφού κανένας σύλλογος και κανένα κλιμάκιο δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε διεθνή διοργάνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Μόνη που την γλίτωσε, ήταν η ομάδα Κ-16 κορασίδων της Εθνικής, η οποία βρισκόταν σε τουρνουά στην Ιορδανία εκείνο το διάστημα.

Πολωνία, 2010

Στο χείλος του γκρεμού έφτασε και η Πολωνία. Όλα, ξεκίνησαν όταν η προσπάθεια για την κάθαρση και την πάταξη της διαφθοράς από τις ποδοσφαιρικές Λίγκες, έφερε «στα χέρια» την Ομοσπονδία με την Κυβέρνηση. Αρχικά, οι πολιτικοί ήταν αμετανόητοι, όμως μόλις η FIFA, απείλησε πως θα τους εξαναγκάσει σε αναγκαστική απόσυρση από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 στη Ν.Αφρική, άπαντες συμμορφώθηκαν.

Νιγηρία, 2014

Το 2014 και βάση δικαστικής απόφασης, ο Υπουργός Αθλητισμού της Νιγηρίας, προσέλαβε έναν αξιωματούχο της πολιτικής ηγεσίας, από το τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης και τον «χρέωσε» με το καθήκον να μπει επικεφαλής στην Ομοσπονδία της χώρας και να κουμαντάρει τα του ποδοσφαίρου.

Η αντίδραση από πλευράς Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ήταν άμεση, με αποκλεισμό σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε Εθνικό. Το τελευταίο μάλιστα, είχε και ως αντίκτυπο το να μην παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ-20 του Καναδά, η ομάδα γυναικών της χώρας.

Ινδονησία, 2015

Με «πλήρες πακέτο» αποκλεισμού τιμωρήθηκε και η Ινδονησία τον Μάιο του 2015, φυσικά λόγω των πολλών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, που εμπόδιζε την απρόσκοπτη λειτουργία της εγχώριας ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Αποκλεισμός σε επίπεδο συλλόγων, αλλά και σε επίπεδο Εθνικής, με αυτόν να πονάει και περισσότερο, αφού δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά για το Μουντιάλ στη Ρωσία το 2018, ενώ θα αντιμετωπίσει και πρόβλημα στο Πανασιατικό του 2019.

Κουβέιτ, 2015

Το Κουβέιτ είναι αυτό το οποίο κλείνει μέχρι στιγμής τη λίστα των «μαύρων προβάτων» της FIFA και φυσικά αποκλείστηκε και αυτό σε διεθνές επίπεδο τον περασμένο Οκτώβριο και μάλιστα κατά τη διάρκεια των προκριματικών (για την Ασιατική ζώνη), για το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Το μόνο θετικό στην εν λόγω περίπτωση, είναι πως υπάρχει πιθανότητα άρσης της τιμωρίας, αρκεί να προσκομιστούν απτές αποδείξεις από πλαυράς KFA, πως δρα αυτόνομα, έχοντας διαχωριστεί πλήρως από την κυβέρνηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here