Σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο ο Μητσοτάκης, βλέπει αποτυχία Τσίπρα-Προβληματισμός σε καραμανλικά στελέχη της ΝΔ για την τυφλή αντιπολίτευση

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ)

Eπιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά το πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται πλέον η ΝΔ, μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup και την μη καταστροφή της χώρας και της οικονομίας. Εγκλωβισμένος στην ίδια αποτυχημένη πολιτική του, μίζερος, μικρός και ανίκανος να εκφέρει ουσιαστικό ρόλο, ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει να έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα. Ψελλίζει διαρκώς ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός απέτυχαν, όταν όλες οι πλευρές μιλούν για ένα καλό συμβιβασμό που υπό προυποθέσεις, ανοίγει προοπτικές για τη χώρα.

Ο κ.Μητσοτάκης μπορεί σύντομα, με την παντελώς αρνητική αντιπολιτευτική στάση που τηρεί να μετατραπεί σε βαρίδι για την ίδια του την παράταξη. Τα καραμανλικά στελέχη της παράταξης που ανέχθηκαν, καθώς δεν είχαν άλλη δυνατότητα, τις πολιτικές του και τα πρόσωπα που επέλεξε στις υψηλές θέσεις του κόμματος(αντιπρόεδρος Αδ. Γεωργιάδης), έχουν ενοχληθεί με την μηδενιστική αντιπολίτευση και την ανεύθυνη στάση που τηρεί σε σοβαρά ζητήματα εθνικής εμβέλειας, όπως η ρύθμιση του χρέους.

Οι προειδοποιητικές βολές της κ. Κατ. Παπακώστα πριν λίγο καιρό, που διαφώνησε επί της αρχής με πολιτικές αποφάσεις της ηγεσίας αλλά τήρηση την κομματική πειθαρχία, έδειξαν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι στο απυρόβλητο των καραμανλικών στελεχών. Οι οποίοι πλέον, αισθάνονται ότι μπορούν να εκφράσουν και να καταθέσουν τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης πιάνεται από τα μαλλιά του για να ασκήσει κριτική στη κυβέρνηση, και παριστάνει δήθεν τον εχθρό των μνημονίων και της λιτότητας, αυτός, ο κατ εξοχήν θιασώτης των  αντικοινωνικών, νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων» και περικοπών του κοινωνικούς κράτους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κριτική που ασκεί για τα υπερβολικά όπως λέει πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Ομως μετά το 2022 αυτά πέφτουν στο 2%, ποσοστό που είχε ζητήσει κι ο ίδιος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας.

Για να βγει η χώρα στις αγορές χρειάζεται «μεταρρυθμιστική αξιοπιστία», την οποία «δεν έχει με τη σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε μιλώντας στον Αlpha ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «απέτυχε», λέγοντας ότι καταδίκασε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα, ενώ επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει.

Οπως συμπλήρωσε για να βγει η χώρα στις αγορές, θα έπρεπε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τι λέει για το χρέος

Σημείωσε επίσης ότι η λύση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος, ενώ δεν φαίνεται ότι η Ελλάδα, με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Και όλα αυτά, παρότι ο κ. Τσίπρας πήρε πρόσθετα μέτρα 5 δισ. για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε με το δεξί χέρι να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις και με το αριστερό να κάνουμε ακριβώς τα ανάποδα», είπε επίσης, αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, για τον οποίο δήλωσε ότι «μας χωρίζει πολιτική άβυσσος».

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει και θα του συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικός, όπως ήταν ο κ. Τσακαλώτος. Έχει υποχρέωση να έλθει στη Βουλή να μας ενημερώσει, να μας πει τι πέτυχε», σχολίασε.

Χαρακτήρισε εξάλλου για ακόμη μια φορά υπερβολικά τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρέπει να πρέπει να μειωθούν οι παρεμβάσεις του δημοσίου τομέα και να δοθεί χώρος στον ιδιωτικό, ωστόσο διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις, αλλά θα είναι λιγότερες οι προσλήψεις.

«Για να αναπνεύσει η οικονομία το ρυθμιστικό εύρος του κράτους πρέπει να μικρύνει», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «έχουμε ένα κράτος το οποίο στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρέπει να πριμοδοτηθούν επιχειρήσεις που μπορούν να δώσουν ένα πακέτο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους εργαζόμενους τους.

Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα, είπε πως πριν από ένα χρόνο, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Μενίδι, είχε καλέσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να στελεχώσει επαρκώς το αστυνομικό τμήμα της συγκεκριμένης περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση που προγραμματίζει η ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια, είπε ότι «θα τάραζε τα νερά» και πρόσθεσε πως θα ζητήσει από τους αστυνομικούς να μην προχωρήσουν στη διεξαγωγή της.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here