Σε Παυλόπουλο-Τσίπρα οι 4 πρώτοι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου

Τους πρώτους τέσσερις τόμους από το υλικό του «Φακέλου της Κύπρου» παρέδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για τους τέσσερις πρώτους τόμους, 600 σελίδων ο καθένας, από τους συνολικά 30 τόμους που αποτελούν το σύνολο του υλικού από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που είχε συσταθεί πριν από 33 χρόνια αναφορικά με το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

«Από το 2015 ξεκίνησε η διαδικασία της επεξεργασίας του πρωτογενούς υλικού, όταν η ολομέλεια της ελληνικής Βουλής αποφάσισε να αποδοθεί όλο το υλικό στους Κύπριους αδελφούς μας» ανέφερε ο κ. Βούτσης παραδίδοντας τους φακέλους στον κ. Παυλόπουλο και πρόσθεσε: «Παράλληλα, ξεκίνησε η επεξεργασία από ειδικούς, το υλικό καταγράφηκε και έχει ψηφιοποιηθεί. Σύντομα θα ανέβει και στο ιστολόγιο της Βουλής, θα το δώσουμε στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και θα αποτελέσει το έναυσμα για να συγκεντρωθεί επιπλέον υλικό από μαρτυρίες πρωταγωνιστών και από άλλες πηγές, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου «για την πρωτοβουλία τους, για ένα ζήτημα που παραμένει εκκρεμές, όχι από εμάς αλλά από εκείνους που ανέχονται την τραγωδία, που αποτελεί όνειδος για την διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακολούθως ο κ. Βούτσης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέδωσε τους τέσσερις τόμους στον Πρωθυπουργό. Ο κ. Βούτσης αναμένεται να παραδώσει τους τόμους στους πολιτικούς αρχηγούς, προτού αναρτηθούν στο ιστολόγιο της Βουλής.

Την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου, οι τόμοι θα παραδοθούν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη από τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Στη συνέχεια, σε τελετή που θα γίνει στη Βουλή, ο κ. Συλλούρης θα παραδώσει τους τόμους στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here