Σε νέα stress tests υποβάλει η ΕΚΤ 123 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης

Σε νέες ασκήσεις αντοχής, τα γνωστά πλέον σε όλους stress tests, σχεδιάζει να υποβάλει όλες τις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης, τις οποίες έχει υπό την εποπτεία της, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Οπως έλεγε αξιωματούχος της Τράπεζας,  η πρωτοβουλία αυτή, γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΚΤ να αποτρέψει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της ευρωζώνης. «Οι ασκήσεις αντοχής σίγουρα θα είναι μέρος των εποπτικών δραστηριοτήτων στο μέλλον, με την μία ή την άλλη μορφή» είπε ο Γιούκα Βεσάλα, γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Μικροπροληπτικής Εποπτείας της ΕΚΤ σε τραπεζικό συνέδριο.

Η ΕΚΤ μελετά τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων και της στρατηγικής των μεγάλων τραπεζών πραγματοποιώντας συναντήσεις με κορυφαία στελέχη στο πλαίσιο του Προγράμματος Εποπτικής Εξέτασης (SEP), το οποίο περιλαμβάνει επιτόπιους ελέγχους και έρευνα στα εσωτερικά μοντέλα των τραπεζών καθώς και τακτικές επιθεωρήσεις από πολυεθνικές εποπτικές ομάδες, είπε ο Βεσάλα.
Σήμερα, στο πλαίσιο του Ευρωσυστήμτος, η ΕΚΤ έχει υπό την άμεση εποπτεία της τις 123 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τελούν υπό την ευθύνη των εθνικών εποπτικών αρχών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here