Σε νέα εποχή η Ελλάδα, βγαίνει από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, χάρις στις θυσίες των πολλών-Ωρα να πληρώσουν και οι λίγοι, πλούσιοι φοροφυγάδες

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τη χώρα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει στο Συμβούλιο να κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται, αν το Συμβούλιο ακολουθήσει τη σύσταση της Επιτροπής, μόνο τρία κράτη μέλη θα παραμείνουν στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), σε σύγκριση με 24 χώρες κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2011.

Βέβαια η τεράστια αυτή δημοσιονομική προσαρμογή, που μείωσε το έλλειμμα από το 15,6% το 2010 σε κάτω από 3% φέτος και του χρόνου, βάρυνε κυρίως τις πλάτες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Οι συνήθεις έλληνες φορολογούμενοι υπέστησαν τις περισσότερες και μεγαλύτερες μειώσεις εισοδήματος ή ακόμη και την πλήρη απώλεια του, λόγω μακροχρόνιας ανεργίας.

Η ελληνική κοινωνία βίωσε τόσο προν τη κρίση αλλά και ιδίως την περίοδο της κρίσης μια ακόμη μεγάλη κοινωνική αδικία, λόγω της μεγάλης ανισότητας στην κατανομή των βαρών. Οι έχοντες και κατέχοντες, αφού πλούτισαν μέσω της ασύστολης και ατιμώρητης φοροδιαφυγής, δεν συνεισέφεραν παρά ελάχιστα στο κοινό σκοπό.

Δυστυχώς αποφάσεις όπως η πρόσφατη του Συμβουλίου της Επικρατείας, στερούν από τα ελεγκτικά όργανα τη δυνατότητα να ερευνήσουν περιβόητες φοροφυγάδες σε βάθος πέραν της 5ετίας. Για άλλη μια φορά οι φοροφυγάδες και όσοι εγκλημάτισαν σε βάρος της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος, εκφεύγουν της λογοδοσίας. Θα έπρεπε και οι ίδιοι δικαστές του ΣτΕ αλλά και οι αυτόκλητοι προστάτες τους, να αντιληφθούν την πραγματική έννοια της λέξης δικαιοσύνη, σε αυτό το τόπο. και το ΣτΕ είναι αλήθεια δεν έδειξε πάντα την ίσια ευαισθησία απέναντι στους απλούς μισθωτούς και συνταξιούχους και εκείνους των ειδικών μισθολογίων. Η ερμηνεία του νόμου και του Συντάγματος, πρέπει να γίνεται προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων κύριοι δικαστές.

Γι αυτό πέρα από τις θριαμβολογίες για την θετική εξέλιξη από την έξοδο του υπερβολικού ελλείμματος, απαιτείται σοβαρή προσπάθεια για άμεσο εντοπισμό κρυμμένου, αδήλωτου πλούτου εκείνων που κατάφεραν να ξεφύγουν τον έλεγχο. Οικονομική ανάκαμψη, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη δεν γίνεται να υπάρξει.

Ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα. Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να φανούν τα θετικά τους αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Μια μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική θα διασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς και σταθερή ανάπτυξη και ευημερία για το μέλλον.»

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε: «Αυτή είναι μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα. Ύστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της. Σε συνέχεια της καταβολής 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί αναγνώριση της δραστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, να γυρίσει σελίδα στη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης. Η Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης.»

Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Ελλάδα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2017 της Επιτροπής, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθούν. Με τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας προβλέπεται να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 4,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία ήδη αντισταθμίζουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα εξακολουθήσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, ακόμη και μετά το 2018, καθώς τα αποτελέσματα είναι σωρευτικά. Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, το έλλειμμα προβλέπεται τώρα να παραμείνει κάτω του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη, καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου προβλέψεων της Επιτροπής.

Συνεπώς, έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σύσταση του τερματισμού της ΔΥΕ για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει απαλλαγεί από την απαίτηση υποβολής χωριστών εκθέσεων στο πλαίσιο της ΔΥΕ, καθώς υπόκειται στη διαδικασία παρακολούθησης βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Όπως όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν ωφεληθεί από προγράμματα στήριξης της σταθερότητας, η Ελλάδα, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, καθώς και σε ένα ειδικό σύστημα εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Η Κομισιόν συνιστά το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here