Σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών προς το ΔΝΤ η Ελλάδα-Eληξε και το πρόγραμμα του EFSF

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Η Ελλάδα δεν πλήρωσε, όπως άλλωστε είχε ενημερώσει, την δόση του 1,56 δις ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Το γεγονός της μη πληρωμής, επιβεβαίωσε λίγο μετά τη μία τα μεσάνυχτα, οπότε και εξέπνευσε η προθεσμία, επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του το ΔΝΤ.  Mία ώρα νωρίτερα, έληξε επίσημα και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας,  όπως επεσήμανε επίσημη ανακοίνωση του EFSF,

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις τόνισε ότι το ταμείο δεν έλαβε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε η Ελλάδα. Συμπλήρωσε  ότι η εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου ενημερώθηκε ήδη από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών.

Την πρόθεση της Ελλάδας να μην πληρώσει τη δόση είχε αποκαλύψει από το νωρίς το απόγευμα με δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Η μη πληρωμή της δόσης δεν καθιστά αυτόματα την Ελλάδα χρεοκοπημένη χώρα, όπως επιχείρησαν να εμφανίσουν πολλά διεθνή δίκτυα, τα οποία σε απ ευθείας σύνδεση με την Αθήνα, έδειχναν ρολόγια μετρώτας αντίστροφα το χρόνο «mηδέν» της  δήθεν ελληνικής χρεοκοπίας.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που αναπτυγμένη  χώρα δηλώνει οτι αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ και ζητά και ποια παράταση. Οπως και να το δει κανείς όμως, αν και τεχνικά δεν θεωρείται χρεοκοπία, αφού αυτό έχει ανατεθεί στους Οίκους αξιολόγησης να το πουν, στη πράξη αποτελεί ένα γεγονός που πλήττει την χώρα και μάλιστα σε μια ευαίσθητη εποχή.

Για να λάβει χρηματοδότηση πλέον η Ελλάδα από το ΔΝΤ, θα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της στο Ταμείο.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι έλαβε αίτημα από τις ελληνικές αρχές για παράταση στην προθεσμία αποπληρωμής. «Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει το αίτημα εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here