Σε καλούπι το Ασφαλιστικό: Εγγυημένες εθνική-αναλογική σύνταξη, αναδιανεμητικό σύστημα, ενιαίοι κανόνες για όλους

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ),  ενέκρινε ομόφωνα τις βασικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης όπως την παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με αυτές, δημιουργείται ένα ασφαλιστικό ταμείο για την κύρια και ένα για την επικουρική, με ενιαίους κανόνες για όλους.  Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει αναδιανεμητικό και εγγυάται την παροχή εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία, και αναλογικής σύνταξης που θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης, τονίζεται σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

Αυτό που δεν έχει κλείσει ακόμη είναι το ποσοστό αναπλήρωσης που θα συμφωνηθεί και το οποίο είναι σημαντικό για το ύψος της παρεχόμενης σύνταξης. Ο υπουργός Εργασίας αμέσως μετά τη συνεδρίαση, μίλησε για την εισαγωγή του θεσμού της Εθνικής Σύνταξης, που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία και θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για όλους όσοι συμπληρώνουν τις γενικές αρχές συνταξιοδότησης. «Ολοι θα πάρουν σύνταξη, ώστε να μην κινδυνεύουν από τη φτώχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Πάνω σε αυτή θα χτίζεται η υπόλοιπη σύνταξη, με το σύστημα να παραμένει «αναδιανεμητικό καθορισμένων παροχών» και όχι «καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση» και ατομικές μερίδες.

Αναζήτηση νέων πόρων

Με δεδομένο ότι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία είναι ίσως τα μοναδικά που δεν διαθέτουν αποθεματικά(αποτέλεσμα κυρίως του ΡSI), στο τραπέζι έχουν τεθεί επίσης η αναζήτηση νέων κοινωνικών που θα αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Ζήτημα προτεραιότητας είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας”.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού διαχωρίσθηκε μεν από το δέυτερο πακέτο προαπαιτούμενων που πρέπει να περάσει ως τις 15 Δεκεμβρίου, όμως αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για τους δανειστές που επιθυμούν να έχει ψηφισθεί τουλάχιστον ως τις 15 Ιανουαρίου 2016, και πάντως πριν την πρώτη αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει η ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου να γίνει εντός Δεκεμβρίου και αφού προηγηθεί ανοικτός διάλογος και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η ανακοίνωση του ΚΥΣΚΟΙΠ για το Ασφαλιστικό

«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., μετά την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι προχωρούν οι επεξεργασίες των προτάσεων που αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Στην κατεύθυνση αυτή θεωρεί αναγκαίο τον πλέον ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του.

1. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος την οποία εισηγείται η κυβέρνηση εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου.

2. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.

3. Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από:

• Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία

• Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.

4. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων.

Σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:

• Ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων

• Της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της ‘μαύρης’ εργασίας».

ΦΩΤΟ:Επίσης η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει στην αύξηση των εισφορών παρά τις αντιδράσεις των δανειστών, με τους οποίους πάντως συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις για το θέμα.

 

Σημαντική για το θέμα του Ασφαλιστικού αλλά κυρίως των εργασιακών, που φαίνεται να ανοίγουν και πάλι οι θεσμοί επαναφέροντας το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, κρίνεται η συνάντηση που θα έχει αύριο, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκι Ράιντερ. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here