Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις κυβέρνησης-θεσμών για εξωδικαστικό μηχανισμό, 120 δόσεις, κινητικότητα στο δημόσιο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ

Ομαλά και σε καλό δρόμο κινούνται προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών για τα προαπαιτούμενα και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι όλα πάνα καλέ στο μέτωπο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στο θέμα της καθιέρωσης 120 δόσεων για καταβολή οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο.

Την πρώτη μέρα των συζητήσεων, οι θεσμοί, ενέκριναν τα στοιχεία της κυβέρνησης όσον αφορά την εκτέλεση του προυπολογισμού του 2017, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου αλλά και την επίτευξη υπεραπόδοσης ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την  καταβολή της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ αλλά την διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Αξιολόγηση-κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων

«Πήγε εξαιρετικά, επιβεβαιώθηκε και επιβραβεύθηκε η προσπάθεια του υπουργείου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας», επεσήμανε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά από τη συνάντηση της υπουργού Ολγας γεροβασίλη, το μεσημέρι της πέμπτης.  Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο παράγοντα, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το υπουργείο.

Σχετικά με την αξιολόγηση, ανέφερε πως «από τα υπουργεία τα ποσοστά της αξιολόγησης είναι ικανοποιητικά», διευκρινίζοντας ότι όσοι προϊστάμενοι δεν συμμετάσχουν στη διαδικασία δεν θα μπουν στις επόμενες κρίσεις. Τόνισε, παράλληλα, ότι εντός του επόμενου δεκαήμερου θα έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα Προεδρικά Διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ενώ αύριο αναμένεται να υπάρξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαδικασία της κινητικότητας. Σημειώνεται ότι, 7- 8 υπουργεία έχουν υποβάλει αιτήματα για κάλυψη περίπου 1.000 θέσεων μέσω της κινητικότητας.

Όσον αφορά στους μόνιμους γενικούς γραμματείς πενταετούς θητείας στα υπουργεία, οι θέσεις αυτές θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. Η προκήρυξη θα είναι ανοικτή και μετά από την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων των ενδιαφερομένων.

«Πολύ καλό το κλίμα»

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «οι έως τώρα συναντήσεις έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά. Λύνονται σταδιακά οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης».

«Πολύ καλό κλίμα συνεργασίας επικρατεί σε όλα τα επίπεδα τόσο σε εκείνο των τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε εκείνο των επικεφαλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σε θετικό κλίμα και με σημαντική πρόοδο στα θέματα που συζητήθηκαν συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Όπως αναφέρουν επίσης πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εργασίας, στο στάδιο της συμφωνίας βρίσκεται το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των οικονομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του.

Σύμφωνα με τις πηγές, πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα της ενοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, οι πηγές του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου ορίου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας. Όπως διευκρινίζουν, καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι, σε αντίθεση με όσα έχουν γραφτεί, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε στους λόγους απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.

Για σήμερα Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 το υπόλοιπο πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

15.00    Χρηματοπιστωτικά- follow up ( Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Ε.Αχτσιόγλου,Σ.Κοντονής)
18.00    Δημοσιονομικά-follow up (Ε.Τσακαλωτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here