Σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών- Βόρεια Μακεδονία πλέον και επισήμως-Ανακοινωθηκε η υποψηφιότητα Τσίπρα-Ζάεφ για Νόμπελ Ειρήνης από την νορβηγική επιτροπή

Την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και επισημοποίησε τη μετονομασίας της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η επιτροπή για τα νόμπελ στη Νορβηγία ανακοίνωσε και επίσημα, ότι μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019 είναι οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Και μπορεί να μην είναι οι μόνοι που διεκδικούν το βραβείο καθώς οι υποψήφιοι είναι περίπου 300, ωστόσο το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων DPA τους επέλεξε, μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για να τιτλοφορήσει το σχετικό του ρεπορτάζ. «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας ανάμεσα στους υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης» γράφει στον τίτλο του το γερμανικό πρακτορείο, σημειώνοντας πως οι Τσίπρας και Ζάεφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, αλλά και την Τυνήσια Ουιντέτ Μπουσαμαουί που της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 2015.

Τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών-Η χώρα μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία

Μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας προς τα Σκόπια, με την οποία η ελληνική πλευρά ενημερώνει ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση της πΓΔΜ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι από σήμερα 12 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου.

Οι δύο παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Πρακτικά, με τις αποφάσεις αυτές, επισημοποιείται η μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk) η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ, αναφέρει ότι «τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών. Ας είναι η μέρα αυτή, η αρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν., αλλά μπορούμε και υα διαμορφώσουμε το μέλλον μας με φιλία και εταιρική συνεργασία.».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here