Σε ιδιαίτερα μεταδοτική ίωση και όχι στο νερό τείνουν να αποδώσουν τη νόσηση 45 από τους 60 μαθητές σχολείου

Σύμφωνα με τα νεότερα ρεπορτάζ από το Ακραίφνιο Βοιωτίας, όπου 45 εκ των 60 μαθητών του γυμνασίου-λυκείου  παρουσίασαν πυρετό και πονόκοιλο, πιθανόν για τη νόσηση των παιδιών να μην ευθύνεται το νερό της περιοχής αλλά ένας ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός.

Εντούτοις, οι έλεγχοι στις βρύσες και στους αγωγούς του σχολείου αλλά και όλου του χωριού, συνεχίζονται.

Μέχρι στιγμης ο έλεγχος στο δίκτυο ύδρευσης δεν δείχνουν κανένα μικροβιακό ή ιογενές φορτίο. Εντουτοις θα συνεχιστουν οι έρευνες και προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να αποκλειστεί τυχόν πρόβλημα στο δίκτυο και η υπαρξη υδατογενούς μεταδοτικου νοσήματος.

Τα παιδιά αλλά και ένας από τους 6 καθηγητές παρουσίασαν πυρετό και πονόκοιλο, ενώ μερικά παρουσίασαν και  εμετούς, όχι όμως διάρροιες.

Εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να έφαγαν όλα τα πααιδιά που αρρώστησαν κάποιο προβληματικό τρόφιμο, όμως δεν διαπιστώθηκε να έφαγαν όλοι κάποιο κοινό γεύμα.

Το πρόβλημα πρωτοκαταγράφηκε χθες, όταν ξαφνικά απουσίασαν λόγω ασθενείας 30 από τα 60 παιδιά του σχολείου, ενώ κάποια μεμονωμένα περιστατικά είχαν παρατηρηθεί και στις 23 Μαρτίου, δηλαδή 3 μέρες πριν απο το «μεγάλο κυμα»  νόσησης.

Παρότι αποδίδεται μάλλον σε ίωση το πρόβλημα, απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι ελάχιστοι ενήλικες παρουσίασαν το ίδιο νόσημα και αν επρόκειτο για ιογενές ζήτημα, λογικά θα έπρεπε να είχαν προσβληθεί και άλλοι κάτοικοι της περιοχής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι νόσησαν και μερικοί συγγενείς ασθενών μαθητών, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί

«Οι χημικές εξετάσεις του νερού ήταν καθαρές και περιμένουμε τώρα και τις μικροβολογιακές» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ακραιφνίου κ. Αλέκος Βασιλείου, «αλλά το σχολείο έκλεισε  προληπτικά, για να γίνουν εξετάσεις και οι αναγκαίοι έλεγχοι».

«Περιμένουμε άμεσα τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τα δείγματα νερού που πήραμε» δήλωσε  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά. «Οι υγειονομικές μας υπηρεσίες εντός της μέρας θα εκτιμήσουν και πάλι την κατάσταση, ανάλογα με τα αποτελέσματα που αναμένονται. Αν αποκλειστεί το θέμα του νερού από εκεί και μετά θα πρέπει το ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσει σε επιτόπου επιδημιολογική έρευνα. Εμείς είμαστε από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο θα εκτιμήσει αν θα κάνει επιτόπια παρέμβαση».

Το Ακραίφνιο (πρώην Καρδίτσα) είναι ημιοερεινό χωριό στα βορειοανατολικά του νομού, βορείως της λίμνης Υλίκης,  και έχει περίπου 1.000 κατοίκους

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here