Στατιστικά η αγορά… αντέχει – Που αυξήθηκαν οριακά απασχόληση-επιχειρείν

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Παρά τη διαρκώς αυξανόμενη αγωνία και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά από τις εξελίξεις που καταγράφονται στο πεδίο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, σε επίπεδο… στατιστικών η οικονομία δείχνει σε ορισμένους τομείς να αντέχει σημειώνοντας, μάλιστα, βάσει των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ, ορισμένα θετικά αποτελέσματα. Ο αριθμός των απασχολουμένων στο εμπόριο φαίνεται, έστω και οριακά, να αυξάνεται ενώ σε 11 από τους 14 τομείς του τομέα των υπηρεσιών, ο δείκτης του κύκλου του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων είναι θετικός από 0,5% έως και 31,6%.

Τα στοιχεία αυτά δικαιολογημένα ενδέχεται να προκαλέσουν εκνευρισμό σε ένα μεγάλο τμήμα μικρομεσαίων επιχειρηματικών καθώς, φυσικά, στους ανέργους και στους υποαμειβόμενους εργαζομένους. Η πραγματικότητα την οποία εξακολουθούν να βιώνουν στην πλειονότητα τους οι πολίτες, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί στην «αισιοδοξία των αριθμών». Όμως, η ανάλυση των στατιστικών, στην προκειμένη του πλέον επίσημου φορέα, δηλαδή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, παρά τις όποιες αμφισβητήσεις δέχεται κατά καιρούς, είναι απαραίτητη για να προκύψουν ορθά συμπεράσματα σε σχέση με την ορθή προσέγγιση της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία και, κατ΄ επέκταση, στην κοινωνία.

Με βάση, λοιπόν, τα τελευταία δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2015, στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζεται μια μικρή αύξησης της απασχόλησης, της τάξης του 2,8%. Ειδικότερα, ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών διατροφής παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% και ήταν κατά 1,6% θετικός στην ομάδα καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής και καυσίμων.

Ανοδική πορεία για τις υπηρεσίες

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τους 14 κλάδους του τομέα της παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα, μόλις οι 3 παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του 2015 αρνητικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης του κύκλου εργασιών το υπό εξέταση χρονικό διάστημα μειώθηκε κατά 4,6% στις υπηρεσίες καθαρισμού, 6,8% στις ταχυδρομικές και στις ταχυμεταφορές καθώς και 12% στις εκδοτικές δραστηριότητες.

Αντίθετα, αύξηση από 0,5% έως 31,6% είχαν οι υπόλοιποι 11 κλάδοι του τομέα παροχής υπηρεσιών. Τη μεγαλύτερη θετική αναπροσαρμογή στο δείκτη του κύκλου εργασιών παρουσίασαν υπηρεσίες δραστηριοτήτων επεξεργασίας δεδομένων και δραστηριοτήτων παροχής πληροφόρησης και ακολούθησαν οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (22,4%) και οι υπηρεσίες διοικητικών δραστηριοτήτων γραφείου και στις υπηρεσίες δραστηριοτήτων υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις (22,2%). Την πιο μικρή αύξηση είχαν οι υπηρεσίες δραστηριοτήτων παροχής συμβουλών διαχείρισης (5,5%), οι υπηρεσίες πληροφορικής (5,3%) και οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών με ο,5%,

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι «δείκτες κύκλου εργασιών» στις υπηρεσίες είναι δείκτες του οικονομικού κύκλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας και δείχνουν την εξέλιξη της συγκεκριμένης αγοράς.

Ο στόχος των δεικτών αυτών, βάσει της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είναι η μέτρηση της δραστηριότητας των ερευνώμενων κλάδων υπηρεσιών στην αγορά, σε όρους αξίας. Ο κύκλος εργασιών υπολογίζεται χωρίς το ΦΠΑ και περιλαμβάνει τα συνολικά ποσά που έχει τιμολογήσει η επιχείρηση στη διάρκεια της περιόδου αναφοράς (τριμήνου). Περιλαμβάνεται ο συνολικός κύκλος εργασιών από όλες τις δραστηριότητες (κύριες και δευτερεύουσες τακτικές) της επιχείρησης, όπως προκύπτει από τα ποσά που έχει τιμολογήσει κατά τη διάρκεια του τριμήνου αναφοράς και τα οποία αντιστοιχούν σε έσοδα από πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών που παρασχέθηκαν σε τρίτους. Περιλαμβάνονται, επίσης, όλα τα άλλα έξοδα (μεταφορικά, συσκευασίας, κλπ.) που βαρύνουν τους πελάτες, ακόμη και αν τα έξοδα αυτά αναγράφονται χωριστά στο τιμολόγιο.

Τα συμπεράσματα

Από την ανάλυση, λοιπόν, των πρόσφατων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα: α) η κατάσταση στην αγορά μοιάζει να είναι στα ίδια, δραματικά, επίπεδα με το 2014 και β) η εικόνα που δημιουργείται από μεγάλα, μνημονιακά ΜΜΕ, για κατακρήμνιση της οικονομίας –και, φυσικά, της κοινωνίας- μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου απέχει από την πραγματικότητα.

Δυστυχώς, η οικονομία συνεχίζει να «υποφέρει», όπως και το 2014, αλλά χωρίζει μεγάλη απόσταση το γεγονός αυτό από τον μετεκλογικό «καιάδα» που περιγράφουν φιλομνημονιακά «παπαγαλάκια» ξεχνώντας εσκεμμένα ότι εδώ και 5 χρόνια η ελληνική κοινωνία, στη μεγάλη πλειονότητα της, «πληρώνει το μάρμαρο» των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Αλλωστε, τα «δρεπανηφόρα» μέτρα από το 2010 και μετά, οδήγησαν πολύ πριν τις πρόσφατες εθνικές εκλογές την αγορά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here