Σε δύσκολη θέση ο Τραμπ-Κατηγορείται ότι εμπόδισε έρευνα του FBI

Το ενδεχόμενο καθαίρεσης του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, ελάχιστους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας, έχει μπει στην ημερήσια διάταξη,  μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης ότι παρεμπόδισε τη έρευνα της Δικαιοσύνης, σχετικά με τις καταγγελίες για διασυνδέσεις του επιτελείου του με τη Ρωσία.

AdTech AdΑκόμη και επιφανείς παράγοντες των Ρεπουμπλικανών μιλούν πλέον για σκάνδαλο «διαστάσεων Watergate», ενώ βουλευτές και των δύο κομμάτων, διακεκριμένοι νομικοί και αρθρογράφοι θέτουν ζήτημα καθαίρεσης του προέδρου.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε την Τετάρτη ότι ο διορισμός ενός ειδικού ανακριτή που θα διερευνήσει εάν υπήρξε παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές το 2016 θα αποδείξει ότι δεν υπήρξε καμία αθέμιτη συμπαιγνία μεταξύ της προεκλογικής του ομάδας και μιας ξένης δύναμης.

«Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, μια διεξοδική έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε – ότι δεν υπάρχει καμία αθέμιτη συνεργασία μεταξύ της καμπάνιας μου και οποιασδήποτε ξένης δύναμης», είπε σε δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο.

«Προσβλέπω στην ολοκλήρωση του θέματος αυτού γρήγορα. Στο μεταξύ, δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι για τον λαό και για τα θέματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον της χώρας μας» πρόσθεσε.

Ο διορισμός Μιούλερ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διόρισε την Τετάρτη τον πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικό ανακριτή για να διερευνήσει πιθανές σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016 και της Ρωσίας, καθώς και πιθανές παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

«Η απόφασή μου (να διορίσω ειδικό ανακριτή) δεν αποτελεί απόδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα ή ότι δικαιολογείται κάποια δίωξη. Δεν έχω καταλήξει σε τέτοιο συμπέρασμα» είπε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της χώρας Ροντ Ρόζενστιν σε δήλωσή του. «Αποφάσισα ότι ο ειδικός ανακριτής είναι αναγκαίος ώστε να πεισθούν πλήρως οι Αμερικανοί πολίτες για το αποτέλεσμα», είπε.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο και μερικοί Ρεπουμπλικανοί, το κόμμα του Τραμπ, έχουν ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα στο θέμα.

Ο βουλευτής Ελάιτζα Κάμινγκς, πρώτος τη τάξει Δημοκρατικός στην επιτροπή επιτήρησης της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαιρέτησε την πράξη του Ρόζενστιν, λέγοντας, «Νομίζω ότι πήρε μια σωστή απόφαση στο πρόσωπο του κ. Μιούλερ, και τον συγχαίρω που έβαλε πρώτα τη χώρα και το σύστημα Δικαιοσύνης».

Οι καταγγελίες και η έρευνα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών, στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) διετάχθη ομοσπονδιακή έρευνα για να διαπιστωθούν οι υποψίες ότι η Ρωσία είχε επηρεάσει (κυρίως μέσω διαδικτυακών πολιτικών) το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Τραμπ ζήτησε τότε από τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, να τερματίσει τις έρευνες γύρω από τις θρυλούμενες σχέσεις του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, με τη Ρωσία (που σχετίζονταν με την υπόθεση). Η εφημερίδα επικαλείται υπόμνημα που φέρεται να έχει συντάξει ο Κόμεϊ αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται να δηλώνει στον διευθυντή του FBI ότι η συνέχιση της έρευνας δεν είχε νόημα, αφού ο Φλιν είχε ήδη απολυθεί και πλέον «είναι πολύ καλό παιδί».

Πριν λίγες ημέρες, ο Τραμπ απέλυσε τον Κόμεϊ πιθανώς, όπως καταγγέλλεται, για να εμποδίσει εκ νέου τη διερεύνηση των καταγγελιών για σχέσεις του επιτελείου του με ρωσικούς παράγοντες.

Τις κατηγορίες για επιρροή του αμερικανικού εκλογικού αποτελέσματος έχει αρνηθεί πολλάκις το Κρεμλίνο.

Η διαμάχη έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην Ουάσιγκτον και την Γουόλ Στριτ, όπου οι δείκτες S&P 500 και Dow σημείωσαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ελπίδες των επενδυτών για μείωση φόρων και άλλες πολιτικές αποφάσεις φιλικές προς τις επιχειρήσεις εξασθενούν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here