Σε δραματική κατάσταση οι 100 μετανάστες στο πλοίο της Open Arms-Κάποιοι πήδηξαν στη θάλασσα απελπισμένοι-Εκκληση για αποβίβαση

Σε δραματική κατάσταση που καθημερινά επιδεινώνεται παραμένουν οι πάνω από 100 μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, το οποίο βρίσκεται ανοιχτά των ακτών της Ιταλίας, κοντά στο νησί Λαμπεντούζα.

Η οργάνωση έχει ζητήσει από τις ιταλικές αρχές να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση των μεταναστών, κάνοντας λόγο για «κατάσταση ακραίας ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης».

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του κόμματος Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, έχει επιτρέψει μόνο την αποβίβαση 40 μεταναστών που μεταφέρθηκαν από ιταλικά σκάφη ακτοφυλακής στη Λαμπεντούζα, συμπεριλαμβανομένων ασθενών και 27 ανήλικων – και αυτό ο Σαλβίνι το έκανε μετά τις ισχυρές πιέσεις του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Η κατάσταση των ανθρώπων που παραμένουν στο πλοίο είναι τόσο δραματική, που ορισμένοι πήδησαν στη θάλασσα από το ισπανικό πλοίο διάσωσης, προσπαθώντας να φτάσουν στις ιταλικές ακτές.

Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και μέρες, η απελπισία έχει τα όριά της», δήλωσε ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Όσκαρ Καμπς, αναρτώντας στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο που δείχνει τέσσερις μετανάστες, φορώντας πορτοκαλί γιλέκα ζωής, να έχουν πηδήσει από το πλοίο και να κολυμπούν προς το νησί Λαμπεντούσα, ενώ αρκετά μέλη του πληρώματος από το πλοίο της ανθρωπιστικής ομάδας, να προσπαθούν να τους φτάσουν για να τους γυρίσουν στο σκάφος.

Σε αυτό το κλίμα, η Ισπανία προσφέρθηκε να διαθέσει το λιμάνι της στην πόλη Αλχεθίρας, για να αποβιβαστούν οι μετανάστες. Ωστόσο, η κίνηση αυτή αποδεικνύεται άκαρπη, καθώς η απόσταση είναι μακρινή για τους μετανάστες που ήδη έχουν φτάσει στα όριά τους.

«Είναι αδιανόητο να πλέουμε για έξι ημέρες∙ τόσο θα μας πάρει μέχρι να φθάσουμε στην Αλχεθίρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε η εκπρόσωπος της ισπανικής ΜΚΟ, Λόρα Λάνουζα.

Υπογράμμισε επίσης ότι αυτό που χρειάζονται οι μετανάστες είναι «να αποβιβαστούν τώρα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here