Σε δίκη παραπέμπονται o Aχ.Μπέος και ακόμη 84 άτομα για τους «στημένους αγώνες»

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν συνολικά 85 άτομα, μεταξύ των οποίων ο νυν δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, ο επιχειρηματίας Γ. Τσακογιάννης, ποδοσφαιριστές, προπονητές, μπούκερ και άλλοι παράγοντες, κατηγορούμενοι για τους αποκαλούμενους «στημένους αγώνες» του 2011.
Με βούλευμα που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη το  Συμβούλιο Εφετών ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου για βαρύτατα κακουργήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, δωροληψία – δωροδοκία, παράνομο στοιχηματισμό και άλλα.
Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο απαλλάσσει  από κάθε κατηγορία τον προόεδρο του Ολυμπιακού Ευάγγελο Μαρινάκη. 
Επίσης το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει το χωρισμό της υπόθεσης αναφορικά με μερικότερες πράξεις για τον Αχ. Μπέο (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), Ι. Παπαδόπουλο και Αθαν. Ντότση (δωροδοκία – δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα) προκειμένου να διενεργηθεί  συμπληρωματική ανάκριση.
Η εισαγγελική πρόταση
Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Παν. Πούλιος στην εισήγησή του προς το συμβούλιο, είχε αναφέρει ότι διευθυντής της οργάνωσης φέρεται ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Αχ. Μπέος, για τον οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Από το έτος 2008 μέχρι και την 27/6/2011,διηύθυνε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από περισσότερα από τρία πρόσωπα (οργάνωση), (…), με σκοπό να αποκτήσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, έδινε εντολή στα λοιπά μέλη της οργάνωσης- παράνομους πράκτορες, οι οποίοι δρώντας άλλοτε για ίδιον όφελος άλλοτε για λογαριασμό του, μετέβαιναν σε πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε., όπου παριστούσαν, εν γνώσει ψευδώς, με συμπερασματικά συναγόμενη δήλωση, στους αρμόδιους υπαλλήλους του πρακτορείου, ότι παίζουν στο στοιχηματικό παιχνίδι με την επωνυμία «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ», τηρώντας τις διατάξεις του Κανονισμού συμμετοχής σε αυτό του ΟΠΑΠ, υπό τους όρους της αρχής των πιθανοτήτων, δηλώνοντας με τη συμπεριφορά τους σιωπηρά, ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της έκβασης του γεγονότος (αποτέλεσμα ποδοσφαιρικού αγώνα κ.λπ.), στο οποίο επέλεγαν κάθε φορά να στοιχηματίσουν, με αποτέλεσμα, να παραπλανούν τους υπαλλήλους των πρακτορείων της εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε. και να παραλαμβάνουν τα δελτία προκαθορισμένης απόδοσής τους, ενώ εάν οι τελευταίοι γνώριζαν την αληθή των πραγμάτων κατάσταση, δηλαδή ότι, όλοι οι επίμαχοι κάθε φορά ποδοσφαιρικοί αγώνες στους οποίους πόνταραν, ήσαν «χειραγωγημένοι», δεν θα προέβαιναν στην αποδοχή των επιμάχων δελτίων και στην εξαργύρωση αυτών για λογαριασμό της εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα, να επέλθει ζημία στην περιουσία της τελευταίας, η οποία είναι ανάλογη με τα ποσά των κερδών τους (μελών της εγκληματικής οργανώσεως), με αντίστοιχη αύξηση της περιουσίας τους».
Όσο για τον Βαγγ. Μαρινάκη και ο εισαγγελικός λειτουργός είχε προτείνει την απαλλαγή του. Συγκεκριμένα ανέφερε στο σκεπτικό του ο Π. Πούλιος ότι δεν προέκυψε σε βάρος του Β. Μαρινάκη κανέναν στοιχείο κατά η διάρκεια της έρευνας και έτσι «δεν στοιχειοθετούνται σε βάρος αυτού οι αντικειμενικές υποστάσεις των διωκομένων πράξεων» (απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, απλή συνέργεια σε εκβίαση με απειλή βλάβης του επαγγέλματος του εξαναγκαζομένου, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ΄ εξακολούθηση, και δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού αγώνος, κατά συρροή)».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here