Κατρούγκαλος: Σε διαβούλευση ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του ΣτΕ

Σε διαβούλευση τίθεται σήμερα Πέμπτη και μέχρι την επόμενη Τρίτη ο αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης  που εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκεται για την πληρέστερη διεθνή σύμβαση για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων,  η οποία έχει κυρωθεί από την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος «ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την άλλη διεθνή σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, συν-προσδιορίζουν σήμερα το ευρωπαϊκό κεκτημένο των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «η κύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη αφενός έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, το οποίο έχει προκληθεί στη χώρα μας από τις γενικότερες τάσεις αποδόμησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, αλλά και την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης από τη μνημονιακή νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη νομολογία της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, του οργάνου που επιβλέπει την εφαρμογή του, με σειρά ομόφωνων αποφάσεων επί συλλογικών προσφυγών ελληνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων (υπ’ αριθμ. 65 και 66/2011 και 76-80/2012) έκρινε ότι σημαντικός αριθμός μνημονιακών ρυθμίσεων παραβιάζουν το Χάρτη.

Η κύρωση αφετέρου, αποσκοπεί στο να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις κατά την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ως προς το ποιες είναι οι «ευρωπαϊκές καλές πρακτικές» που πρέπει να υιοθετηθούν ως προς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των άλλων εργασιακών μεταρρυθμίσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here