Σε αποκλεισμό το πάρκο Γκεζί, δύο χρόνια μετά την άγρια καταστολή

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν ήδη από την ημέρα που η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε με εξαιρετική δριμύτητα στους εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της οικοδόμησης και εμπορικής «αξιοποίησης’ του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη. Μια επίθεση που γενικεύθηκε και εξελίχθηκε σε μαζική εξέγερση κατά του αστυνομοκρατούμενου καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν, που συντάραξε επί ένα μήνα ολόκληρη τη Τουρκία.

Αυτή την σημαντική επέτειο, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, την τίμησαν με τον ανάλογο τρόπο. Απέκλεισαν την πρόσβαση στη πλατεία Ταξίμ ενώ από νωρίς το πρωί η τουρκική αστυνομία είχε κλείσει τους κεντρικούς δρόμους και απομάκρυνε τους πολίτες από το δημόσιο πάρκο Γκεζί που βρίσκεται δίπλα, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τον Ιούνιο του 2013.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία στο πάρκο Γκεζί, κρατώντας πλακάτ και γαρίφαλα, κάτι όμως που λόγω της πρωτοφανούς αστυνομικής κινητοποίησης,  δεν κατέστη δυνατόν. Οι διαδηλωτές έβγαλαν λόγους και άφησαν γαρίφαλα σε δρόμο που οδηγεί στην πλατεία Ταξίμ.

τουρκια

Η υπόθεση του πάρκου Γκεζί, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα μιας συνολικής πολιτικής εξέγερσης κατά του αυταρχισμού που έχει επιβάλει στη Τουρκία το καθεστώς Ερντογάν. Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ξεσηκώθηκαν, βγήκαν στους δρόμους και συγκρούσθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, αμφισβητώντας έμπρακτα  και με τόση ένταση για πρώτη φορά την πρωτοκαθεδρία του σημερινού Ισλαμιστή και συντηρητικού Προέδρου της Τουρκίας.

gezi2

Οι αρχές κατέστειλαν  βίαια τις διαδηλώσεις, με τις ευλογίες της κυβέρνησης  προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 8 ανθρώπων, ανάμεσά τους και μικρών παιδιών και τον τραυματισμό περισσότερων από 8000 πολιτών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 14ρονου μαθητή Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος, κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, στις 16 Ιουνίου 2013 χτυπήθηκε από μεταλλικό περίβλημα ενός δακρυγόνου και από νοσηλευόταν σε κώμα τραυματισμένος σοβαρά στο κεφάλι επί εννέα μήνες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, στις 11 Μαρτίου 2014.. Ο 14χρονος τότε Μπερκίν πήγαινε να αγοράσει ψωμί όταν δέχτηκε το χτύπημα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

berkin

Ο «Σουλτάνος» Ερντογάν κράτησε σκληρή στάση καθ όλη τη διάρκεια της εξέγερσης, εξαπολύοντας συνεχείς φραστικές επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών τους οποίους χαρακτήρισε υπονομευτές και «τρομοκράτες». Επακόλουθο της υπερσυντητηρικής αυτής στροφής του καθεστώτος Ερντογάν ήταν και η αποκοπή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Τουρκία, με κορυφαίο το twitter, το οποίο η ισλαμική κυβέρνηση ενοχοποίησε για την διασπορά των επεισοδίων.

Η εξέγερση δεν κατάφερε τελικά να δημιουργήσει σημαντικά ρήγματα στο ιδιότυπο καθεστώς του Ερντογάν. Το Κόμμα του, ΑΚΡ, πέτυχε νικη στις δημοτικές εκλογές, αποδεικνύοντας το μεγάλο εκλογικό βάθος που διαθέτει το πολιτικό Ισλαμ στις υποβαθμισμένες ανατολικές επαρχίες της χώρας, σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here