Σε ανοιχτή συζήτηση για το κορωνο-ομόλογο καλεί ο Σεντένο

Ενώ πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τάσσονται ενάντια στην έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου εν μέσω πανδημίας, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο συντηρεί την εν λόγω συζήτηση, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. 

Μάλιστα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας καλεί τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε μια ανοιχτή συζήτηση για το θέμα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το κορονο-ομόλογο ως ένα από τα πιθανά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Επιθυμώ μια ανοιχτή και πάνω στο θέμα συζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεντένο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, τη στιγμή που η Ρώμη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος από την πανδημία. Πρόσθεσε πως οι υπουργοί Οικονομικών δεν πρέπει να καταδικάζουν εκ των προτέρων την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου, χωρίς δηλαδή να προηγηθεί επαρκής συζήτηση.

Προειδοποιήσεις και αρνήσεις

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσφατα προειδοποίησε με επιστολή του, τους ομολόγους του για τον κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωζώνης. «Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο» ανέφερε στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., ζητώντας τους να εξετάσουν άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδειχθούν ανεπαρκή.

Αντίθετα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει ήδη ταχθεί υπέρ της γερμανο-ολλανδικής άρνησης στην έκδοση κορονο-ομολόγων, επικαλούμενος τεχνικούς λόγους. «Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την έκδοση κορονο-ομολόγων μπορεί να απαιτήσει έως και τρία χρόνια», υποστήριξε πρόσφατα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here