Σε άδεια έδρανα η συζήτηση για το Ελληνικό – Απούσα η Ρένα Δούρου

 

Σε παρωδία εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την οριστική παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού στη Lamda Development. Τόσο η απουσία της Ρένας Δούρου από την προγραμματισμένη, εδώ και μέρες, συνεδρίαση όσο και το γεγονός ότι δεν δώθηκε στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, το κείμενο, το οποίο καλούνταν να ψηφίσουν προκάλεσε κλίμα πολέμου μέσα στην αίθουσα και οδήγησε σύσσωμη την αντιπολίτευση στην αποχώρηση.

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Σχινάς επιχείρησε να δικαιολογήσει την απουσία της περιφερειάρχου αναφέροντας ότι βρίσκεται στο Στρασβούργο για θέματα της Περιφέρειας, όμως η επίκληση του ταξιδιού έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά που είχε ήδη ανάψει.

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντέτειναν ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση για έκτακτη ανάγκη απουσίας της κ. Δούρου και ότι είναι απαράδεκτο να λείπει όταν συζητείται ένα μείζον θέμα -η εκποίηση του Ελληνικού- που αποτέλεσε προμετωπίδα στην προεκλογική της καμπάνια. Σχολίαζαν δε ότι η περιφερειάρχης αποφεύγει να παραστεί προκειμένου να μην βρεθεί στη μέγγενη μεταξύ των προεκλογικών της διακηρύξεων και της πραγματικότητας όπως τη διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία, το θέμα του Ελληνικού συζητήθηκε και θα ξανασυζητηθεί και στο μέλλον. Δεν θα είναι η τελευταία φορά» επιχείρησε να καθησυχάσει τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, που ζητούσαν αναβολή της συζήτησης, ο εισηγητής εκ μέρους της περιφερειακής αρχής Χρήστος Καπάταης.

Η αναβολή απερρίφθη τελικώς με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα περιφερειακοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις που ζήτησαν αναβολή. Μεταξύ αυτών η «Αττική» (Γιάννης Σγουρός), «180ο Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο» (ΝΔ) «Αττική Συμμέτοχοι στο Αύριο»,  Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική (Δέσποινα Κουτσούμπα) Παρέμβαση για την Αττική, Δημοκρατική, Οικολογική Κίνηση (Μαρία Γιαννακάκη), «Δημιουργούμε Μαζί» (Θάνος Τζήμερος), Ελληνική Αυγή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κκ Ζωή Ράικου, Φλώρα ΝικολιδάκηΑσημάκης Μαντάς, Γιάννης Πρωτονοτάριος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσε το προεδρείο να ορίσει έστω και την τελευταία στιγμή έκτακτη συνεδρίαση ώστε να αποφευχθεί ο εκφυλισμός της συνεδρίασης που συνεχιζόταν με την παρουσία περιφερειακών συμβούλων της συμπολίτευσης. Όταν το αίτημα δεν έγινε δεκτό αποχώρησε.
Όταν ο εισηγητής εκ μέρους της «Δύναμης Ζωής» -παράταξη Δούρου-  Χρήστος Καπάταης, πήρε το λόγο τα περισσότερα έδρανα ήταν άδεια. Ο κ. Καπάταης κατήγγειλε ως ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα της επίμαχης συμφωνίας κι επισήμανε ότι καμία επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο Ελληνικό «χωρίς να έχουν γνώση και λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού. Χωρίς διαβούλευση δεν μπορούν να επιβληθούν τετελεσμένα. Οποιαδήποτε επέμβαση στο χώρο οφείλει να έχει την απαραίτητη κοινωνική αποδοχή. Σε αντίθετη περίπτωση η Περιφέρεια θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διαφυλάξει τα συλλογικά κοινωνικά συμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ψήφισμα τελικά, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Πέντε σύμβουλοι απείχαν και τρείς ψήφισαν «λευκο».Είναι χαρακτηριστική και η επίσημη αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και πρώην υπεύθυνου Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Τζόκα ο οποίος σε άρθρο του, χαρακτηρίζει το Ελληνικό και το Μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε «ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο».

Αναλυτικά το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για το Ελληνικό

 Το ψήφισμα αυτό αποτελεί «το πλαίσιο με το οποίο θα πορευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Αττικής».

Συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρει:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά την 21η Συνεδρίαση του στις 16.06.2016 συζήτησε, σχετικά με το ¨Μνημόνιο Συναντίληψης¨(Memorandum Of Understanding –MOU) μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) της HELLENIC Global I.S.A. και της Lamda Development S.A για το ¨Ελληνικό¨.

Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου σημειώνουμε τα παρακάτω:

  • Η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου και πολιτισμού σύμφωνα με την πρόταση των Δήμων της περιοχής και του ΕΜΠ (Δεκέμβριος 2010). Είναι μία πρόταση οικονομικά εφικτή και βιώσιμη.
  • Η διαχείριση των ακτών της Αττικής οι οποίες αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της, πρέπει να περιέλθει επιτέλους στα αιρετά θεσμικά όργανα που βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες, δηλαδή τον Α΄ και Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξασφαλίζοντας στο σύνολό τους την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
  • Η πολύχρονη και εσκεμμένη εγκατάλειψη του χώρου αποτέλεσε διαχρονικά ένα από τα επιχειρήματα για να αιτιολογηθεί η υπογραφή της λεόντειου σύμβασης το 2014 και του Συμφώνου Κατανόησης.
  • Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας αλλά και την συνεπή στάση μας που αφορά την αξιοποίηση του Ελληνικού, 21 μήνες τώρα, είμαστε αντίθετοι στο πρόσφατο Σύμφωνο Κατανόησης –MOU, το οποίο παρά τις όποιες προσπάθειες θετικών τροποποιήσεων, η προωθούμενη λύση στο σύνολό της, δεν ικανοποιεί τις χρόνιες διεκδικήσεις μας.

Επισημαίνουμε ότι ακόμη και σήμερα το σύνολο των ντοκουμέντων που αφορούν το χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού παραμένουν άγνωστα στους πολίτες και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που θεωρούμε ανεπίτρεπτο. Ως εκ τούτου ζητάμε τόσο το πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης όσο και η υφιστάμενη Σύμβαση να δημοσιοποιηθούν άμεσα και να κατατεθούν στο φως της ημέρας. Αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να μάθει ακριβώς τι θα γίνει στην περιοχή. Η διαφάνεια είναι δύναμη και δεν πρέπει να την φοβάται κανένας.

  • Κανένα σχέδιο που αφορά το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού δε μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να έχουν γνώση και λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού. Χωρίς διαβούλευση δεν μπορούν να επιβληθούν τετελεσμένα. Οποιαδήποτε επέμβαση στο χώρο οφείλει να έχει την απαραίτητη κοινωνική αποδοχή. Σε αντίθετη περίπτωση η Περιφέρεια θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διαφυλάξει τα συλλογικά κοινωνικά συμφέροντα.

Τέλος θέλουμε να σταθούμε σε τρεις πιο εξειδικευμένες πτυχές του όλου θέματος που έχουν ειδική βαρύτητα για την Περιφέρεια Αττικής και τους όμορους Δήμους:

  • Τον κρίσιμο από περιβαλλοντικής και οικονομικής άποψης τομέα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Τόσο τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων όσο και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων περιέχουν πρόβλεψη για χώρους διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή του Ελληνικού. Πρόκειται για αποφάσεις και επεξεργασμένους σχεδιασμούς που δεν μπορούν να αγνοηθούν ή να ανατραπούν.
  • Τα εμπράγματα δικαιώματα της Περιφέρειας Αττικής εντός της περιοχής και συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ και το οικόπεδο έκτασης 42 στρεμμάτων. Η Περιφέρεια Αττικής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει τα δικαιώματά της και θα διεκδικήσει τη δημόσια περιουσία της όπως έπραξε πριν από λίγους μήνες με την προσφυγή της στο Σ.τ.Ε., αλλά και με την παραίτηση του εκπροσώπου της από το Δ.Σ. της Ελληνικό Α.Ε .εκφράζοντας τη διαφωνία της.
  • Την αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής λόγω του προβλεπόμενου εξαιρετικά υψηλού συντελεστή δόμησης και του προβλεπόμενου casino και το πλήγμα στην εμπορική δραστηριότητα, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τη δημιουργία πληθώρας εμπορικών κέντρων (τύπου mall).

 

Καταγγελία των Ανεξάρτητων Περιφερειακών Συμβούλων Αττικής

 

Συνεδρίαση-παρωδία χαρακτηρίζουν τη χτεσινή επεισοδιακή …μη-συζήτηση για το Ελληνικό οι ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασιλάκη Άννα, Κούκα Μαρίνα, Μαντάς Μάκης,  Νικολιδάκη Φλώρα, Ράϊκου Ζωή.  

Καταγγέλλουν ότι με αποκλειστική ευθύνη της παράταξης «Δύναμη Ζωής» που ασκεί τη διοίκηση, «όπως και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν (Σύριζα και ΛΑΕ), η συνεδρίαση μετατράπηκε σε θεατρική σκηνή. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε και έμεινε η Δύναμη Ζωής να εκδίδει ψήφισμα στο όνομα του Περιφερειακού Συμβουλίου».

«Η Περιφερειάρχης απουσίαζε!! Οι δήμοι της Αττικής, και ιδιαίτερα αυτοί του παραλιακού μετώπου απουσίαζαν!! Κανένα κείμενο δεν υπήρχε στη διάθεση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτε ένα σχέδιο ψηφίσματος, ούτε καν το κείμενο της σύμβασης του Ελληνικού. Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, έπρεπε να αρκεστούμε στην προφορική ενημέρωση του αντιπεριφερειάρχη κ. Καπάταη!!

Και όλα αυτά, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι βασικά στελέχη της Δύναμης Ζωής, συμφωνούν με την προτεινόμενη «αξιοποίηση» του Ελληνικού και παραπλανούν συνειδητά τους κατοίκους της Αττικής με ένα γενικόλογο ψήφισμα που αφήνει ανοιχτό το δρόμο για την εμπλοκή των πολιτών σε μια συζήτηση για τα «θετικά» δήθεν σημεία της λύσης που έχει σχεδιάσει η ιδιωτική εταιρεία που θα κάνει την «επένδυση», με προίκα το μεγαλύτερο παραλιακό οικόπεδο της ΕΕ!!» καταλήγει η καταγγελία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here