Σε 3 ή 4 τομείς «σπάει» η Β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας-Στα δύο η Αττική-Τα σχέδια που μελετά η κυβέρνηση

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές  πληροφορίες της «Αυγής» της Κυριακής, η μελέτη που έχει στα χέρια του ο Αλ. Τσίπρας, για την κατάτμηση της Β΄εκλογικής περιφέρειας και της περιφέρειας Αττικής, αποτελείται από τέσσερα σενάρια.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει τον διαχωρισμό της Β’ Αθήνας σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες/τομείς: Βόρειο, Δυτικό, Νότιο, Κεντρικό. Το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο, Ανατολική και Δυτική. Στο συγκεκριμένο σενάριο, η Α’ Αθηνών, που ταυτίζεται με τον Δήμο Αθηναίων, δεν θίγεται.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της Β’ Αθηνών σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες/τομείς, ακολουθώντας τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το Υπόλοιπο σε δύο περιφέρειες, κατά τον ίδιο τρόπο. Έτσι, Βόρειος, Δυτικός και Νότιος Τομέας παραμένουν ως έχουν και στο προηγούμενο σενάριο, ενώ στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών προστίθεται και ο Δήμος Αθηναίων, άρα η Α’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

Στο επόμενο σενάριο, που μοιάζει να συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει, προβλέπεται η κατάτμηση της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς ενώ το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο. Καίτοι, ο Δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α’ Αθηνών. Προστίθενται όμως οι μεν Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου στον Βόρειο Τομέα και οι δε δήμοι Βύρωνα, Ζωγράφου, Δάφνης Υμμητού, Ηλιούπολης και Καισαριανής, τα λεγόμενα «ανατολικά», προστίθενται στην εκλογική περιφέρεια του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Το τελευταίο σενάριο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς όπως και στο προηγούμενο. Διαφέρει ωστόσο στο ότι οι Δήμοι Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας και Γαλατσίου, αντί της εκλογικής περιφέρειας του Βόρειου Τομέα, εντάσσονται σε αυτή του Δυτικού Τομέα.

Το πιθανότερο σενάριο

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να προκρίνει το τρίτο σενάριο. Ας δούμε τι αλλαγές θα σημειωθούν συγκεκριμένα σε περίπτωση υιοθέτησης αυτής της πρότασης (βλέπε σχετικό χάρτη).

Σήμερα η Β’ Αθηνών «δίνει» συνολικά 44 έδρες, ενώ το Υπόλοιπο Αττικής 15. Με την κατάτμηση των περιφερειών, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: ο Βόρειος Τομέας θα βγάζει 15 έδρες. Εκεί θα ανήκουν οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Ο Δυτικός Τομέας «δίνει» 11 έδρες και περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου. Χωρίς δηλαδή μεταβολές ως προς τη σύστασή του με τη σημερινή κατάσταση.

Ο Νότιος Τομέας «δίνει» 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.

Όσον αφορά το Υπόλοιπο, Ανατολική και Δυτική Αττική ακολουθούν τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής. Από τις 15 έδρες που αντιστοιχούν σήμερα στο Υπόλοιπο Αττικής, οι 10 μοιράζονται στην Ανατολική Αττική και οι 4 στη Δυτική. Στην προκειμένη περίπτωση, μία έδρα «χάνεται» και πάει στην Αχαΐα, που σήμερα έχει 8 έδρες.

Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τις κάλπες του Σεπτεμβρίου το 2015, από την ανακατανομή των εδρών επηρεάζονται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από το ΚΚΕ και το Ποτάμι, που διατηρούν όλες τις έδρες που καταλαμβάνουν σε Β’ Αθήνας και Υπόλοιπο Αττικής. Πάντα με βάση το αποτέλεσμα του 2015, εάν διεξαγόταν με αυτό το σύστημα, θα είχαμε συνολικά 19 αλλαγές στην κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here