Screaming Theodore Tarlantezos, μια ιστορία για κόμικς

Tης ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

από www.mikrocosmos.grΜπορεί να αρχίσει μια ιστορία ίσως από μία και μόνο εικόνα;

Τα κόμικς ξεκίνησαν ως λαϊκό ανάγνωσμα, δεν έχει ηλικία και ούτε απευθύνεται σε μια ηλικία.
Υπάρχουν παιδαγωγικά κόμικς, για ενήλικους, για νέους, για πιο νέους ακόμη, όλα αυτά τα στυλ που έχουν εμφανιστεί στο χώρο εκμηδενίζουν την άποψη ότι είναι μόνο για μικρά παιδιά, ξεκαθαρίζει ο δημιουργός κόμικ, Screaming Theodore Tarlantezos


Τι είναι αυτό το στοιχείο στο κόμικ που σε έκανε να ασχοληθείς μαζί του;

Είναι το μέσο έκφρασης που μου ταιριάζει κι εκφράζει απόλυτα, ο συνδυασμός εικόνας και κείμενου με γοητεύει, μου δίνει τη δυνατότητα να διηγηθώ μια ιστορία ξεκινώντας ίσως από μία και μόνο εικόνα, εκφράζομαι απόλυτα ελευθέρα γιατί αρχικά ό,τι κάνω το κάνω για μένα είναι μια κατά τρόπον δημιουργική μάχη με τον εαυτό μου και λειτουργεί ψυχαναλυτικά, όσο πιο φορτισμένος ψυχολογικά είμαι τόσο μεγαλύτερη ένταση δημιουργείται μεταξύ του χαρτιού και εμού, και με τις πρώτες γραμμές που αποτυπώνονται έρχεται σταδιακά μια εξιλέωση.
Τούτο είναι στοιχείο που με τραβάει προς αυτό, η αποτύπωση της οργής, της αγάπης, του πάθους κι όλων των έντονων συναισθημάτων που βιώνω τη συγκεκριμένη στιγμή και θέλουν να βρουν το δρόμο τους προς τα έξω και εν συνεχεία την εσωτερική ισορροπία όταν αυτό ολοκληρωθεί.
Τα χρώματα, οι γραμμές, οι σκιές συνθέτουν μια μαγική κατάσταση. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτήν μου την ενασχόληση ή χόμπι, με γεμίζει με ενέργεια και αισιοδοξία.


Έχεις δημιουργήσει και μια σελίδα σχετική, έτσι δεν είναι;

Ναι το comicorange, λειτουργεί περίπου 12 χρόνια και ως βασικό αντικείμενο έχει τα κόμικς. Μέσω της ιστοσελίδας προσπάθησα να δημιουργήσω μια δίοδο επικοινωνίας με τους λάτρεις των κόμικς έναν τρόπο να μυήσω νέους αναγνώστες στον κόσμο αυτό και να «χτίσω» μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη σε μια περίοδο όπου υπήρχαν πολύ λίγα ελληνικά site στο αντικείμενο αυτό, αλλά, προϋποθέτει πολύ κόπο και χρόνο, μπορώ να πω ότι λειτούργησε αρκετά θετικά όμως, τα πρώτα χρόνια η επισκεψιμότητα είχε χτυπήσει κόκκινο, βέβαια τον τελευταίο καιρό λόγω φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνω να το ανανεώνω όσο συχνά θα ήθελα. Επίσης είναι ένας χώρος που δίνεται η ευκαιρία στους νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα να γίνεται μέσω του comicorange. Τέλος ένα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό παράλληλα μέρος του site είναι οι συνεντεύξεις δημιουργών και σκηνοθετών που φιλοξενεί. Ελπίζω η παρουσία του να συνεχίσει να είναι δυναμική και να έχει απήχηση σε όλους εμάς τους λάτρεις και δυνητικούς φίλους των κόμικς.

heart02

Σε ποιο είδος κόμικ έχεις, θα λέγαμε, αφοσιωθεί; Τι μπορεί να εκφράσει κάποιος με αυτόν τον τρόπο;

Βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο πόρτες που η καθεμία οδηγεί σε ένα νέο κόσμο που μπορείς να εξερευνήσεις, γεμάτο καινούριες εικόνες, άλλες ιδέες, νέες εμπειρίες. σου δίνεται η επιλογή να τις ανοίξεις όλες, να μπεις και να βγεις όποτε το επιλέξεις, και να κάτσεις όσο εσύ θες. Εσύ θα επέλεγες να ανοίξεις μόνο μία; εγώ πάντως όχι…. αυτή η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία είναι αυτό που με έχει κερδίσει, μου ανοίγει νέους ορίζοντες και με εμπνέει να δημιουργώ και στη δουλειά μου. Αν υποθέσουμε πάντως ότι σε ένα κόσμο έχω αφιερώσει περισσότερο χρόνο αυτός είναι του science fiction. Γενικά όμως διαβάζω τα πάντα. Περνάω ώρες ολόκληρες με το να τα μελετάω και να τα συζητώ με ανθρώπους του χώρου και μη. Ποτέ δεν ήμουν ποδοσφαιρόφιλος άλλωστε για να συζητάω για ομάδες και τέτοια.

heart

Τι άλλο θα μπορούσε να εκφράσει κάποιος πέραν του εαυτού του… Τα πάντα έχουν να κάνουν με τα βιώματα που έχει κάποιος, από την παιδική του ηλικία μέχρι τα βαθειά γεράματα, και λειτουργεί υποσυνείδητα, αυτό που του λείπει το βρίσκει αναλόγως.
Ό,τι εκφράζει κάποιον δεν είναι απαραίτητο να εκφράζει το ίδιο και κάποιον άλλον, ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδική οντότητα και τα δεδομένα που συνθέτουν την ψυχοσύνθεσή του και τον χαρακτήρα του διαφέρουν στον καθένα. Και μη ξεχνάμε τη φαντασία η οποία είναι αχαλίνωτη, ιδιαίτερη και τόσο πολύπλοκη. Αυτά το στοιχεία της κάθε προσωπικότητας αποτυπώνονται και εκφράζονται.

LEAD Technologies Inc. V1.01

Τα κόμικ πώς μπορούν να συνδυάσουν μικρούς και μεγάλους..; Ανθρώπους κάθε ηλικίας;

Τα κόμικς ξεκινήσανε σαν λαϊκό ανάγνωσμα, δεν έχει ηλικία και ούτε απευθύνεται σε μια ηλικία. Υπάρχουν παιδαγωγικά κόμικς, για ενήλικους, για νέους, για πιο νέους ακόμη, όλα αυτά τα στυλ που έχουν εμφανιστεί στο χώρο εκμηδενίζουν την άποψη ότι είναι μόνο για μικρά παιδιά κλπ. διαφωνώ κάθετα με αυτή την άποψη και θεωρώ στενόμυαλους όλους όσους τα σνομπάρουν λόγω του ότι π.χ. τα αμερικάνικα δείχνουν χαρακτήρες που φοράνε latex και το βρακί τους πάνω από το παντελόνι, χωρίς να ξέρουν βέβαια ότι για αυτούς έχουν γραφτεί καταπληκτικές ιστορίες με εκπληκτικά εικαστικά πάνελ που θα τα ζηλεύανε αρκετοί ζωγράφοι του περασμένου αιώνα. Απλά δεν δίνουν ευκαιρίες σε νέα αναγνώσματα και δεν βάζουν το εγώ τους λίγο πιο κάτω και να παρατηρήσουν ότι τέχνη είναι και αυτό. Ευτυχώς οι νέες γενιές δεν έχουν τέτοια κολλήματα και αρκετοί δοκιμάζουν την τύχη τους στο χώρο.


Εκτός από δημιουργός είσαι και συλλέκτης κόμικ. Ποιο είναι το πιο σπάνιο κομμάτι σου και ποιο είναι αυτό που θα ήθελες κάποια στιγμή οπωσδήποτε να αποκτήσεις;

Έχω μια αρκετά ικανοποιητική συλλογή θα έλεγα, αποτελεί μέρος της ψυχής μου, αν καταστρεφότανε από κάποια πλημμύρα η κάποια πυρκαγιά θα είχα σοβαρό πρόβλημα διότι θα έμενα μισός. Έχω αρκετά σπάνια κομμάτια στη συλλογή μου αλλά θα μου επιτραπεί να μείνουν classified για ευνόητους λόγους, αλλά, αυτό που μετράει περισσότερο για μένα είναι οι συναισθηματική τους αξία και το blow your mind που μπορεί να προκαλέσει ή ανάγνωση κάποιου κόμικς. Θυμάμαι το ’80 τις τηλεοπτικές διαφημίσεις που παίζανε για το Camelot 3000 (Barr-Bolland των εκδόσεων STAR COMICS και μου προκαλεί τόσο όμορφο συναίσθημα που δεν νομίζω να το ξεχάσω ποτέ, όπως επίσης και την αναμονή της έκδοσης, του Εκδ. Οίκου Παραπέντε, Batman: the dark knight returns (F. Miller), όπου για μια συνεχόμενη εβδομάδα (Δεκέμβρης πρέπει να ‘τανε) ξυπνούσα στις 7-8 το πρωί για να πάω στο πρακτορείο με την ελπίδα να έχει φτάσει στην επαρχία το πρώτο άλμπουμ της σειράς.

new heart 01

new heart 01

Αυτά τα συναισθήματα δεν δημιουργούνται από την χρηματική αξία ενός κόμικ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου επαφή με το τεύχος #38 του Shade the changing man, it triggered some nerves στο μυαλό μου που είχα ξεχάσει ότι υπάρχουν, ενεργοποίησε ένα ολόκληρο φάσμα δημιουργικότητας και τρόπου σκέψης και ζωής και ευχαριστώ γι αυτό τον Peter Milligan (που είχα και την ευκαιρία να γνωρίσω πριν μερικά χρόνια) και τον Chris Bachalo.
Είμαι αρκετά ικανοποιημένος με ότι έχω αλλά ίσως και να ήθελα το Detective comics #27 και το Flash comics #1 και το άλλο και κάποιο άλλο, είμαι φανατικός συλλέκτης θα ήθελα πάαααρα πολλά.


Συμμετέχεις και στο Influence Festival;

Συμμετέχω  και θέλω να συνεχίσω να συμμετέχω… Ελπίζω να συνεχίσει να γίνεται κάθε χρόνο με ακόμα πιο επιτυχημένη πορεία, μεγαλύτερη καταξίωση και πλήθος συμμετεχόντων. Εξάλλου, εκπληκτικοί συντελεστές συνθέτουν την ομάδα που το διοργανώνει με αρκετό κόπο και θαυμάσιο αποτέλεσμα. Για δύο ημέρες η πόλη της Καρδίτσας χορεύει στους ρυθμούς της δημιουργικότητας. Συμμετέχω λοιπό και θέλω να συνεχίσω να συνεχίσω να συμμετέχω… Ελπίζω να συνεχίσει να γίνεται κάθε χρόνο με ακόμα πιο επιτυχημένη πορεία , μεγαλύτερη καταξίωση και πλήθος συμμετεχόντων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here