Το Σάββατο τα εγκαίνια της Documenta 14 στο Κάσσελ της Γερμανίας

Ξεκίνησε η προπαρουσίαση της documenta 14 στην έδρα της, το Κάσσελ, ανοίγοντας τους εκθεσιακούς της χώρους σε 3.500 δημοσιογράφους μαζί με τους περίπου 10.000 επαγγελματίες της τέχνης από όλο τον κόσμο.

Η διάσημη διεθνής έκθεση μοντέρνας τέχνης, θα εγκαινιαστεί επίσημα επί γερμανικού εδάφους το Σάββατο 10 Ιουνίου. Η έκθεση στο Κάσσελ εκτείνεται σε όλη την πόλη, σε περισσότερα από 30 διαφορετικά σημεία, δημόσιους φορείς, πλατείες, κινηματογράφους και πανεπιστημιακά κτίρια, όπου περισσότεροι από 160 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο θα δείξουν έργα τους που δημιουργήθηκαν ειδικά για την documenta 14.

Στη συνέντευξη Τύπου, σήμερα στο Κάσσελ της Έσσης, παραβρέθηκε ο Μπόρις Ρέϊν , υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνών της Έσσης, η Χορτένσια Βόλκερς, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο δήμαρχος του Κάσσελ, Μπέρτραμ Χίλγκεν, ο διευθυντής της documenta 14 Άνταμ Σίμτσικ, μαζί με τους συνεργάτες του, τους επιμελητές και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

«Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε, έχουμε απελπιστικά ανάγκη τις φωνές των καλλιτεχνών, των ανεξάρτητων υπηρετών της τέχνης» ανέφερε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, από το πάνελ της συνέντευξης Τύπου, ως μια εκ των κεντρικών ομιλητριών, καθώς η documenta 14 για πρώτη φορά βγήκε εκτός συνόρων της, ξεκινώντας την πορεία της από την Αθήνα στις 10 Απριλίου. «Έχουμε ανάγκη τις φωνές που θα αφυπνίσουν το πνεύμα μας, που θα εστιάσουν σε αυτά που αγνοούμε, που θα αναδείξουν όσα δεν μπορούμε να δούμε στη διάρκεια της καθημερινότητάς μας. Υπάρχουν φορές που κάτι φωνάζει δίπλα μας, κι εμείς δεν το ακούμε» παρατήρησε η Λυδία Κονιόρδου.

«Στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες, παρά την κρίση ή ακριβώς εξαιτίας της, ύψωσαν τη φωνή τους για τις θλιβερές συνέπειες των μέτρων λιτότητας που μας επηρέασαν όλους ταράζοντάς μας» μετέφερε στο πολυπληθές ακροατήριο η Λυδία Κονιόρδου: «Και με κάθε δυνατό τρόπο, σε κάθε τόπο, με οποιοδήποτε δυνατό μέσο και με ελάχιστη οικονομική βοήθεια εξέφρασαν τις ιδέες, τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς που μας απασχολούν ως κοινωνία που αντιμετωπίζει μια τόσο μεγάλη πρόκληση. (…) Αυτό είναι το κλίμα και το πνεύμα μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η documenta 14. Η παρουσία καλλιτεχνικών φωνών από όλο τον κόσμο σε συνεργασία με τους Έλληνες καλλιτέχνες, μας έκανε όλους ικανότερους να βλέπουμε πιο καθαρά. Τολμάμε να μοιραζόμαστε ένα δώρο σε ανταπόδοση για ένα άλλο δώρο».

ΑΠΕ

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here