Σαθρό υπόβαθρο, καμία ένδειξη για την άρση ασυλίας του Στ. Αραχωβίτη στην υπόθεση Follie Folie

Με σαθρό υπόβαθρο και με την απουσία οποιασδήποτε ένδειξης αποφασίστηκε, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης, η άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρου Αραχωβίτη για την υπόθεση της Folie Folie.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην ομιλία του αναφέρθηκε στην απουσία οποιασδήποτε ένδειξης, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και επεσήμανε πως «ένα email ενός υπαλλήλου που επικαλείται ότι στηρίζω τον Όμιλο είναι το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να βασιστεί μια τόσο σοβαρή κατηγορία εναντίον μου;»
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για παρέμβαση υπογράμμισε ο Σταύρος Αραχωβίτης, καταγγέλλοντας πολιτικές σκοπιμότητες.

Της ονομαστικής ψηφοφορίας απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εφαρμογή της απόφασης του να μην συμμετέχει στις διαδικασίες στις όποιές παραβιάζεται ο κανονισμός της Βουλής με πρόσχημα την πανδημία, που μέσω της επιστολικής ψήφου αλλοιώνεται η ελεύθερη βούληση των βουλευτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε νόθευση των διαδικασιών μέσω της επιστολικής ψήφου ζητώντας να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη μεθόδευση.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε να υπάρχει η δυνατότητα αυτοπρόσωπης ψήφου έστω και ηλεκτρονικά.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή Λακωνίας, Στ. Αραχωβίτη

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ για ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα βρισκόμουν στη θέση να συζητείται στην ολομέλεια η άρση της ασυλίας μου για τάχα αξιόποινες πράξεις που εγώ αγνοώ, η Εισαγγελία δεν ορίζει με σαφήνεια και μόνο μερίδα του τύπου έσπευσε να δώσει διαστάσεις σκανδάλου με δημοσιεύματα που στη συνεχεία ούτε αποδεδείχθηκαν ούτε θεμελιώθηκαν.

Όλα ξεκίνησαν από μια φράση ενός χαμηλόβαθμου υπαλλήλου της FF.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ενός υπαλλήλου ασφαλείας της εταιρίας προς τα αφεντικά του αναφέρει εμένα μεταξύ άλλων δυο πρώην υπουργών ότι στηρίζουμε τον Όμιλο.

Καμία άλλη αναφορά στο όνομά μου σε ολόκληρη την αναφορά κατά το άρθρο 39 ΚΠΔ που συνοδεύει το αίτημα του εισαγγελέα. Κανένα άλλο σημείο ή στοιχείο. Καμία μαρτυρία των εμπλεκόμενων προσώπων ή των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που να επιβεβαιώνουν ότι έχουν έρθει ποτέ σε επικοινωνία μαζί μου για αυτό ή για το οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Ένα e mail ενός υπαλλήλου ασφαλείας – όχι διευθυντικού ή διοικητικού  στελέχους-  στο οποίο επικαλείται ότι στηρίζω τον Όμιλο είναι το μαναδικό στοιχείο στο οποίο μπορεί να βασιστεί μια τόσο σοβαρή κατηγορία εναντίον μου; Όταν μάλιστα ο ίδιος ο αποστολέας του μηνύματος ξεκάθαρα δήλωσε οτι απευθύνθηκε στα αφεντικά του για να πουλήσει εκδούλευση πως τάχα κυβερνητικά στελέχη θα ασκήσουν παρεμβάσεις στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς υπέρ της ελεγχόμενης τότε εταιρείας. Υπάρχουν έστω ενδείξεις παρέμβασης; Προφανώς όχι. Αντιθέτως, υπήρξε άμεση διερεύνηση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας, η όποια και ελέγχτηκε και κυρώσεις επιβλήθηκαν και όσα αποκαλύφθηκαν για τις δράσεις των ιδιοκτητών ήταν αρκετά για να προφυλακιστούν. Μάλιστα το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν επιβληθεί ποτέ από την ίδρυση της Επιτροπής μέχρι σήμερα.

 Δήλωσα κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή, ότι ούτε τον κύριο αυτόν γνωρίζω, ούτε κανέναν από τα διευθυντικά στελέχη ούτε φυσικά τους ιδιοκτήτες ή τα μέλη της οικογένειας του Ομίλου. Αυτό άλλωστε το ομολογεί και ο ίδιος σε δηλώσεις του και σε συνέντευξη του μετά την ανάδειξη του θέματος από τα ΜΜΕ. (καταθέτω στα πρακτικά).

Για το θέμα της εμπλοκής του ονόματος μου βέβαια έχω υποβάλλει μήνυση εναντίον του αποστολέα του μηνύματος για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, όπως άλλωστε και οι αναφερόμενοι συνάδελφοί μου. Την καταθέτω στα πρακτικά.

Την περίοδο εκείνη ήμουν απλός βουλευτής, επιφορτισμένος με την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου στον αγροτικό τομέα. Δεδομένου ότι η υπόθεση της ερευνώμενης εταιρίας δεν ενέπιπτε στον τομέα των βουλευτικών μου ενδιαφερόντων, μέχρι την διαρροή της ποινικής δικογραφίας στον τύπο, γνώριζα για την υπόθεση ότι γνώριζε ο κάθε άλλος πολίτης μέσω των δημοσιευμάτων της εποχής και τίποτα παραπάνω.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης αποδεικτικών οσμής σκανδάλου στην υπόθεση, μερίδα του τύπου στον οποίον παρανόμως διέρρευσε το περιεχόμενο της δικογραφίας, αναφέρεται σε μια τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε διακομματικά εκείνη την εποχή για τα Κέντρα Αφορολογήτων Ειδών. Την ίδια τροπολογία βέβαια επανέφερε η κυβέρνηση της ΝΔ δύο χρόνια αργότερα. Αυτή η τροπολογία δεν φέρει καν την υπογραφή μου!

Το γεγονός πάντως που κίνησε την Εισαγγελική Αρχή στην υποβολή του αιτήματος για άρση της ασυλίας μου είναι αποκλειστικά ότι στην «ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ της FOLLI FOLLIE A.E.Β.Τ.Ε.», τον οποίο διενέργησε η ελεγκτική εταιρεία «PricewaterhouseCoopers Α.Ε.Ε.», εμπεριέχονται μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που απευθύνει ο Διευθυντής Ασφαλείας και Διοικητικών Υπηρεσιών  της εταιρείας «FOLLI – FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – FFGROUP» προς τον εργοδότη του και ιδιοκτήτη της εταιρίας.

Το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής,   την Δευτέρα 21-12-2020 διέρρευσε προφανώς τεχνηέντως στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με πληθώρα δημοσιευμάτων, με θέμα την αποκάλυψη δήθεν παρεμβάσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ,  υπέρ της εταιρείας FOLIE-FOLIE και αναπαράχθηκε από μερίδα του τύπου με στόχο την ανάδειξη «πολιτικού σκανδάλου». Μέσα σε αυτή την έκθεση σαφώς αναφέρεται επί λέξη: «Επισημαίνεται ότι οι επικοινωνίες παρατίθενται για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν, αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα…»

Η διαρροή έγινε με καταφανώς παράνομο τρόπο. Η διαρροή στοιχείων στην δημοσιότητα μιας έρευνας σε εξέλιξη πριν καν να ενημερωθούν οι αναφερόμενοι αποτελεί καταφανώς παράνομη πράξη. Αυτή η διαρροή και η διάσταση που πήρε στην συνέχεια προκάλεσαν πολιτική ζημιά σε μένα προσωπικά και στον πολιτικό φορέα στον οποίο συμμετέχω. Μου προκάλεσε επίσης τεράστια ηθική, προσωπική και οικογενειακή φθορά.

Τόσο ο χρόνος όσο και ο τρόπος της παράνομης διαρροής καταδεικνύουν την πολιτική σκοπιμότητα. Ενώ η έρευνα για τις αξιόποινες πράξεις που τελούνταν από την εταιρία βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και ενώ μέχρι τότε ουδεμία ένδειξη εμπλοκής της υπόθεσης είχε προκύψει, σε χρόνο πολιτικά σημαντικό εμφανίζεται η διαρροή με την αναφορά του ονόματος μου και άλλων πολιτικών προσώπων.

Από τον εν λόγω κύριο δεν γίνεται αναφορά σε κάποια μη πολιτικά και τυχαία πρόσωπα. Γίνεται στοχευόμενα  με σκοπό να προσδώσουν αξιοπιστία στα λεγόμενά του προς τα αφεντικά του προκειμένου να τους αποσπάσει την εύνοια και οτιδήποτε άλλο. Συνεπώς η αναφορά του ονόματος μου γίνεται για προφανείς πολιτικούς λόγους.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι ο εισαγγελέας υπό το βάρος της δημοσιότητας που έλαβε η υπόθεση, ωθήθηκε στην παραγγελία άσκησης δίωξης εναντίων των αναφερόμενων πρώην υπουργών και εμού. Και όσον αφορά τους πρώην υπουργούς η αρμόδια επιτροπή έκρινε ότι κανένας λόγος δεν συντρέχει για να ερευνηθεί η καταγγελία με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στην περίπτωση την δική μου ως βουλευτή την περίοδο εκείνη, η επιτροπή παραπέμπει στο κυρίαρχο σώμα της ολομέλειας την σχετική απόφαση, βάση του Συντάγματος και του ισχύοντος κανονισμού.

Συντρέχει άραγε λόγος να ερευνηθεί το ίδιο γεγονός για εμένα από την εισαγγελική αρχή επειδή είμαι απλός βουλευτής; Θα μου πείτε ότι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής δεν αφήνουν περιθώρια στην αρμόδια επιτροπή για να ερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά.

Όταν, όμως, δεν υπάρχουν περιστατικά τι πλαίσιο αφήνουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός; Εδώ αποφασίζετε εσείς. Ως Ολομέλεια της Βουλής. Όχι για τα περιστατικά καθεαυτά, αλλά για το εάν η επικείμενη δίωξη, για την οποία ζητείται η άδεια σας, συνδέεται με πραγματικότητες που μπορούν να αποδειχθούν ή, αντίθετα, αν το μόνο πλαίσιο που στηρίζονται είναι οι πολιτικές ιδιότητες των προσώπων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, ουδέποτε έθεσα το προσωπικό μου συμφέρον, την κομματική μου ταυτότητα ή την πολιτική μου ατζέντα πιο πάνω από τα συμφέροντα του δημοσίου που ορκίστηκα να διαφυλάττω, κατά την διάρκεια της θητείας μου προσπάθησα και θεωρώ ότι πέτυχα, να υπηρετήσω το λειτούργημά μου έξω και πέρα από κάθε είδους μικροπολιτική και να εκτελέσω τα καθήκοντά μου με εντιμότητα  τιμώντας την ψήφο των ανθρώπων που με εξέλεξαν.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει έστω και ένας συνάδελφος, που να πιστεύει ότι υπάρχει έστω και ψήγμα αληθείας σε όσα αναφέρθηκαν ως δήθεν σκάνδαλο παρεμβάσεων. Τα πραγματικά γεγονότα άλλωστε το έχουν ήδη διαψεύσει.

Με δεδομένο το περιεχόμενο της δικογραφίας που δεν με αφορά, δεν αφορά δικές μου πράξεις, αλλά αναφέρεται συκοφαντικά στο όνομα μου, θεωρώ ότι η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης θα συμβάλει μόνο στην διατήρηση του  νοσηρού κλίματος σε βάρος του βουλευτικού μου αξιώματος, παρέχοντας σε ψευδείς και παντελώς κατασκευασμένες φήμες το έδαφος να συντηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να εξυπηρετηθεί σε καμιά περίπτωση ο σκοπός του νόμου, αφού ούτε καν αμυδρές ενδείξεις δεν δύνανται να προκύψουν από αποδεδειγμένα ψευδείς δηλώσεις και αποκυήματα φαντασίας.

Όλοι σας γνωρίζετε την ευκολία με την οποία μπορεί κάθε βουλευτής να καταστεί ελεγχόμενος ποινικά με μοναδικό στοιχείο την αναφορά του ονόματός του από τον όποιον φαντασιόπληκτο αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει εν αγνοία του για να πουλήσει εκδουλεύσεις ή να φανεί ότι έχει «υψηλές» διασυνδέσεις.

Φυσικά όλα τα παραπάνω επιχειρήματα μου θα είχαν κάποιο νόημα να ακουστούν στην περίπτωση που η διαδικασία στην Ολομέλεια λάμβανε χώρα σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής με την φυσική παρουσία των συναδέλφων βουλευτών στην αίθουσα και όχι μέσω της έκτακτης διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, δηλαδή με προειλημμένη απόφαση από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Για τον λόγο αυτό συντάσσομαι απόλυτα με την απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας για αποχή από την σημερινή ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, είτε από την δική μου μήνυση είτε από την παραπομπή μου η αλήθεια θα λάμψει και θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σας ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here