Σαρηγιάννης: Αν ανοίξουν ταυτόχρονα λιανεμπόριο- γυμνάσια μπορεί να έχουμε 2.000 κρούσματα την ημέρα

Αν γίνει ταυτόχρονο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των γυμνασίων, θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα, ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.  

Αυτό δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας, προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση».

Αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά σχολεία- που ανοίγουν τη Δευτέρα- θα πάμε καλά, συμπλήρωσε.   Από την πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης πρότεινε άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και να μην ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός ίσως από την Γ’ Λυκείου. «Ταυτόχρονο άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου θα είναι προβληματικό», υπογράμμισε.

«Λόγω του καιρού και με δεδομένο ότι δεν κάνουμε κανονικό άνοιγμα, αν πάμε έτσι, τον Ιούνιο θα έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων», επεσήμανε και εκτίμησε ότι το προς το φθινόπωρο θα δούμε να καλυτερεύει η κατάσταση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Όλα αυτά που συζητάμε αφορούν το στέλεχος που είχαμε μέχρι τώρα στη χώρα. Αν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού αρχίσει να εξαπλώνεται και να κυριαρχεί, τότε οι υπολογισμοί ξαναρχίζουν από την αρχή. Αυτά που λέω δεν θα ισχύουν», υπογράμμισε πάντως.   Τέλος, σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι περιμένουμε ανοσία της αγέλης προς τα τέλη του χρόνου, στην καλή περίπτωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here