Σαπέν: Πάμε για ρύθμιση χρέους- Χαιρετίζω το θάρρος του Τσίπρα

«Για πρώτη φορά η συμφωνία βάζει επισήμως πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους».«Θα εργασθούμε για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους μέσα από μια αναδιάρθρωση, χωρίς μολαταύτα να περάσουμε από μια ονομαστική διαγραφή του χρέους, που δεν θα ήταν αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν»  προσθέτει ο Γάλλος υπουργός.

Ο Σαπέν επισημαίνει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δεύτερα, είναι η καλύτερη δυνατή. Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί και επιτρέπει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον στο εσωτερικό της ευρωζώνης» και επαναλαμβάνει ότι «η θέση της Ελλάδας είναι και παραμένει στο ευρώ».

Για τη συμφωνία και το ρόλο της Γαλλίας, είπε: «Από την πρώτη μέρα είχα πει, ότι έπρεπε να βρεθεί μια συμφωνία που να περνάει μέσα από το σεβασμό της ψήφου του ελληνικού λαού, αλλά και το σεβασμό του κοινού μας πλαισίου. Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, αυτές ήταν οι δύο αξίες που υπερασπίσθηκε η Γαλλία. Υπήρξαμε ένα είδος συνδετικού κρίκου».

«Ήταν φυσικό για τη χώρα μας και από την κοινή ιστορία με τον ελληνικό λαό, να παίξουμε αυτόν το ρόλο. Δεν ήταν όμως δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν», συμπληρώνει.

Δεν είχε νόημα το προσωρινό Grexit

Ο Σαπέν καθιστά σαφές ότι «με το πρόγραμμα που ξεκινάει όπως προβλέπεται, θα αποδείξουμε ότι ο κίνδυνος του Grexit  είναι πίσω μας, ότι έχει ξεπεραστεί» . Σε ό,τι αφορά την ιδέα προσωρινής εξόδου, αναφέρει ότι πάντα θεωρούσε πως «δεν είχε κανένα απολύτως νόημα. Ή βγαίνουμε, ή μένουμε, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση».

Για και υφεσιακά μέτρα που εμπεριέχει η συμφωνία και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, είπε: «Καταρχάς, η συμφωνία επέτρεψε να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση που επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της. Η ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να εξασφαλίσουν αυτή τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αρχή μιας νέας περιόδου, ξεκινώντας από την επαναλειτουργία των τραπεζών. Επιπλέον, η συμφωνία θα είναι στο τέλος χρήσιμη για την ελληνική ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία έχει αναμφισβήτητα ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που να επιτρέψει τη μείωση της εξάρτησής της από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις. Η συμφωνία προβλέπει επίσης ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν σύντομα, συμπεριλαμβανόμενου και του σχεδίου Γιούνκερ, για την τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Σαπέν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here