Σαπέν: Έχουμε τη δυνατότητα για έναν καλό συμβιβασμό με την Ελλάδα

«Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις συζητήσεις και έχουμε την ικανότητα -όχι τώρα εντελώς άμεσα- έχουμε όμως τη δυνατότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό που θα επιτρέψει να υπάρξει σεβασμός προς την Ελλάδα και στην κυβερνητική της εναλλαγή, αλλά και συγχρόνως σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να υπάρξει πρόοδος μαζί με την Ελλάδα»

Την άποψη αυτή εξέφρασε αμέσως μετά την 90λεπτη συνάντησή του με τον έλληνα υπουργό των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν. Ο Γάλλος υπουργός αείπε επίσης πως ήταν μια σημαντική συνάντηση στην οποία η ελληνική ηγεσία θέλησε να περάσει κάποια μηνύματα στους Ευρωπαίους υπουργούς, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην ΕΚΤ.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση εάν η Γαλλία προτίθεται να λάβει κάποια πρωτοβουλία, το αρνήθηκε «Όχι. Η Ευρώπη λειτουργεί από κοινού, δεν παίζει ρόλο η πρωτοβουλία του καθενός, αλλά το να μπορούν να προχωρούν όλοι μαζί», είπε με νόημα.

Οσον αφορά τις διαπραγματευτικές θέσεις του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε πως κάθε θεσμός έχει τους προβληματισμούς του και πρόσθεσε:»Σε δεδομένη στιγμή όμως θα πρέπει να κατασταλάξει. Πάντως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας».

Ο έλληνας υπουργός Γ. Βαρουφάκης, είπε πως εξέθεσε στον γάλλο συνάδελφό του, τις θετικές κινήσεις που έχει κάνει η Ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, ώστε να επέλθει συμφωνία και ότι προχώρησε στην παρουσίαση ενός «συνολικού οράματος» για το πως η Ελλάδα θα ξεφύγει από την κρίση, θα ανακάμψει και θα αρχίσει να αναπτύσσεται. «Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης μιας άμεσης λύσης, ώστε να ξεκλειδωθεί και το θέμα της ρευστότητας και για να προχωρήσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη», τόνισε.

 

«Η Γαλλία δεν μπορεί να μην παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες σε μια Ευρώπη η οποία ελπίζει να ξεπεράσει την κρίση», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος αναχώρησε αμέσως για τις Βρυξέλλες όπου τον περιμένει ο κ. Μοσκοβισί.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here