Σαν ξένοι στο ίδιο κόμμα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν κοινή πορεία

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, με σκληρές τοποθετήσεις και βαριές κουβέντες από πολλά στελέχη συνεχίζεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καλείται να αποφασίσει τις διαδικασίες για την πολιτική εκκαθάριση των σοβαρών στρατηγικών διαφορών που διχάζουν το εσωτερικό του κόμματος και δημιουργούν μείζον πολιτικό πρόβλημα στη κυβέρνηση και τη χώρα.

Την συζήτηση άνοιξε ο πρωθυπουργός, ζητώντας τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο όπου θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα και οι προτάσεις. Εναλλακτικά, εάν κάποιοι επιμένουν σε «εδώ και τώρα» απόφαση για να εμποδίσουν την επίτευξη συμφωνίας, ζήτησε να διευρυνθεί η βάση των εμπλεκομένων και να διενεργηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα των μελών την επόμενη Κυριακή.  Όπως είπε, ο σημερινός δυισμός, με βουλευτές να καταψηφίζουν την κυβέρνηση αλλά να δηλώνουν ότι τη στηρίζουν είναι σουρεαλισμός που πρέπει να σταματήσει και ο καθένας να πει την αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, με τις τοποθετήσεις των στελεχών της, απορρίπτει την πρόταση του πρωθυπουργού και επιμένει στην άμεση σύγκληση διαρκούς συνεδρίου.

Αντίθετα η ομάδα των 53, τάσσεται κατά του διαρκούς συνεδρίου αλλά και του δημοψηφίσματος, προκρίνοντας την λύση του έκτακτου συνεδρίου.

Γ. Δραγασάκης: Να επανιδρύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,  Γ. Δραγασάκης  πρότεινε διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση έκανε λόγο για «ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πως, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών.

Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε διάφορες προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι «από παντού» η υπόδειξη ήταν «κλείστε την συμφωνία πρώτα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «χωρίς κουτσομπολιά» η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό συνέδριό του, τα θετικά και τα αρνητικά του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και άλλα ζητήματα της πεντάμηνης κυβερνητικής πορείας.

Ν. Φίλης: Να μιλήσει ο λαός του κόμματος

To μυστικό plan B  σημαίνει πραξικόπημα. H ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος ελπίδας και θα είναι μεγάλη αποτυχία να οδηγήσουμε το λαό στην περιθωριοποίηση, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Φίλης. «Ένα πολιτικό κόμμα συνθέτει, εξισορροπεί, δεν είναι αντανάκλαση κινηματικών διεκδικήσεων. Αυτό είναι η Αριστερά, έτσι την ξέραμε και έτσι θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε  ζητώντας «να μιλήσει ο λαός του κόμματος» και εκφράζοντας πλήρως τη στήριξή του στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του. «Υποστηρίζω για πρώτη φορά με τόσο απόλυτο τρόπο όσα είπε Αλέξης Τσίπρας. Δείχνουν δημοκρατική αποφασιστικότητα» τόνισε ο Ν.Φίλης.

Αντιδράσεις μέσα στην αίθουσα προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Φίλη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Ν.Φίλης είπε ότι με όσα λέει, το χρεοκοπημένο σύστημα πάει να ταυτίσει ένα πρόβατο επί σφαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βαρουφάκης λέει αυτά που λέει. Τώρα τον διαψεύδουν οι φίλοι του. Αν ίσχυαν αυτά που λέει θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο, είπε ο κ. Φίλης. Εχει πει πολλά, τον υπερασπίζομαι δεν θεωρώ ότι είχε σχέδιο για δραχμή, τόνισε.

 

Σ. Παπαδόγιαννη: Όμηρος των δανειστών η κυβέρνηση

Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής, υποστήριξε στην παρέμβασή της η Σοφία Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. «Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια» είπε, σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία φέρνει εμβάθυνση της ύφεσης. Επισήμανε ότι  η επιτροπεία θα είναι τόσο ισχυρή που η κυβέρνηση αυτή θα είναι ξανά όμηρος των δανειστών και άσκησε έντονη κριτική για έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα.«Εδώ και χρόνια λέμε ότι μνημονιακές πολιτικές και δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Αυτό το ζούμε και στο κόμμα μας. Δεν υπάρχει όργανο που να έχει νομιμοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες επιβάλει μονομερώς» ανέφερε και τάχθηκε κατά του έκτακτου συνεδρίου γιατί «θα επιβάλει τον εκβιασμό των δανειστών» Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συστημική προσαρμογή και ζήτησε να γίνει άμεσα διαρκές συνέδριο, πριν η κυβέρνηση της αριστεράς υπογράψει μνημόνιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος υποστήριξε ότι το σχέδιο Α’ απέτυχε, πως πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν σε διάσπαση, αλλά για μένα αυτή η λέξη είναι απαγορευμένη, τόνισε ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ο κ. Καλύβης είπε ότι δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης, αλλά ομοίως δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη της αριστερής πολιτικής, ενώ έκανε αναφορά σε εναλλακτική λύση «συμφωνημένης και συγκροτημένης εξόδου από το ευρώ», προσθέτοντας ότι αυτό από την πλειοψηφία θεωρήθηκε ως καταστροφή. Τόνισε ότι η συμφωνία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, ούτε κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη και σημείωσε πως την διαπραγμάτευση τη διαχειρίστηκε μια ομάδα, με το κόμμα «στην γωνία» και χωρίς καμία «κομματική νομιμοποίηση». Χαρακτήρισε το έκτακτο Συνέδριο, ως διαδικασία «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», καλώντας σε σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, διότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά πολιτικής γραμμής».

«Δεν ήταν μόνο το σύνθημα ‘καμία θυσία για το ευρώ’, αλλά και το σύνθημα ‘καμία αυταπάτη για τη δραχμή’ και με αυτό το σύνθημα κερδίσαμε τις εκλογές» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας.

«Πολιτικό δημοσιογραφικό ρουλεμάν που επιχειρεί σήμερα να ρίξει στα σκυλιά τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Νάντια Βαλαβάνη», κατήγγειλε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Αντώνης Νταβανέλος. Είπε ακόμη ότι αυτή τη συμφωνία οι διεθνείς καπιταλιστές και το ντόπιο καθεστώς επιχειρούν σήμερα να τη φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον συντρίψουν στη συνέχεια.

Στο ερώτημα αν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο αποτροπής της συμφωνίας, είπε ότι υπήρξε το σχέδιο Α’, το οποίο έχει περιγράψει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σχέδιο το οποίο αναφερόταν σε μονομερείς ενέργειες και χρηματοδότησή τους με στάση πληρωμών, με φορολογία του συσσωρευμένου πλούτου. «Αυτά τα εξέφραζε το σύνθημα ‘καμία θυσία για το ευρώ’, που ήταν σχέδιο για την υπεράσπιση του λαού» είπε ο Αντώνης Νταβανέλος που κατήγγειλε την ύπαρξη «περίκλειστου κόμματος μέσα στο κόμμα που πήρε τις αποφάσεις».

Είπε, επίσης, ότι θα δώσει μάχη για γενική απεργία απέναντι στο μέτρο της κατάργησης του αγγελιοσήμου, καταγγέλλοντας ότι αυτό θα είναι μέτρο πριμοδότησης των καναλαρχών.

Πορευθήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύσθηκαν και συγκεκριμένα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για το χρέος και ότι μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να θέσει τέρμα στα μνημόνια, ανέφερε στην ομιλία της η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου. Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπέδωσης της αντίληψης περί τερματισμού της αριστερής κυβέρνησης, αλλά και της αντίληψης ότι με την συμφωνία «είναι όλα καλά».

Η κ. Σβίγκου πρότεινε συγκροτημένο και ανοιχτό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι «το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ο κόσμος αυτήν την στιγμή είναι μαζί μας, αλλά πρέπει να του δώσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο», καθώς «τα σχέδια για grexit, για ανατροπή της κυβέρνησης και για εμπέδωση του μνημονίου ως μονόδρομου, δεν έχουν τελειώσει».

Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης συνιστά συντριπτική ήττα, δήλωσε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης που αναρωτήθηκε πώς αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες, έγινε ένα περίκλειστο κόμμα. Κατήγγειλε «το ξεκατίνιασμα μεταξύ συντρόφων στα τηλεοπτικά παράθυρα», είπε ότι θα έπρεπε ήδη να υπάρχει ένα σχέδιο στην περίπτωση που δεν γίνει η συμφωνία, ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί, και καυτηρίασε το γεγονός ότι ποινικοποιούνται ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Νάντια Βαλαβάνη και δεν έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Άλλη λύση δεν υπήρχε» ανέφερε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας. «Όποιος έχει άλλη πρόταση οφείλει να την πει. Άλλο δρομολόγιο δεν μπορούσε να υπάρξει σε αυτή τη φάση» είπε, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να υπάρξει συγκροτημένη συζήτηση και πως «οι διασπάσεις δεν είναι λύση. Δεν μπορεί να αφήνουμε τον ελληνικό λαό έρμαιο, δεν είναι αυτό στάση ευθύνη της Αριστεράς, για να είμαστε εμείς εντάξει με το συνειδησιακό μας πρόβλημα» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσαν σπουδαίο αγώνα απέναντι σε άγρια θηρία» δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς, καλώντας «να μην ανατραπεί η πρώτη αριστερή κυβέρνηση με τη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

«Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε η Ελένη Πορτάλιου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «οδυνηρή ήττα» και υποστηρίζοντας πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό.

«Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε Grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here