Σαν σήμερα, το 2004 ένας ιστορικός χιονιάς που έδειξε τη γύμνια του κράτους

Από Βαγγέλη Μαρκουλή

Αναμνήσεις από έναν πράγματι ιστορικό χιονιά…
Σαν σήμερα: Τσικνοπέμπτη, 12 Φεβρουαρίου του 2004.
Ένας ιδιαίτερα σημαντικός χιονιάς, με εκατοντάδες αποκλεισμένα χωριά, τα περισσότερα από αυτά στην Πελοπόννησο και σημαντικές οι καταστροφές στις καλλιέργειες από τον παγετό. Η χώρα, κυριολεκτικά παρέλυσε. Κυρίως έπληξε τη ΒΔ, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Χιόνι έπεσε μέχρι και στη Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας. Το αεροδρόμιο των Σπάτων παρέμεινε κλειστό για πολλές ώρες, ενώ ανυπέρβλητα ήταν τα προβλήματα στα εθνικά δίκτυα.
Στην Αττική, οι Αθηναίοι τιμούσαν τα παϊδάκια σε ταβέρνες ή σε σπίτια. Όσοι ήταν κοντά στα παράθυρα, γύρω στις 8 με 9 το βράδυ, είδαν τις πρώτες νιφάδες.
-«Χιονίζει ρε».
Οι περισσότεροι έριξαν μια φευγαλέα ματιά, αλλά γρήγορα γύρισαν στα παϊδάκια και λοιπά εδέσματα, μιας και ο μη καιρολάτρης βρήκε ευκαιρία να «χτυπήσει» ταυτόχρονα 2 λαχταριστά κομμάτια.
Καθώς περνούσε η ώρα, οι νιφάδες έγιναν «τούφες». Και ενώ ο οικογενειακός ψήστης βαρέθηκε να ψήνει στο τζάκι και τα γλυκάδια τελείωσαν, όλοι βγήκαν στα μπαλκόνια να δουν την εξέλιξη του καιρού. Από παντού ακούγονταν γέλια και επιφωνήματα θαυμασμού. Ο αέρας είχε κοπάσει και πλέον άρχισε να το στρώνει. Σε λίγα λεπτά, υπήρχε χιόνι στα αυτοκίνητα και λίγο αργότερα άρχισε να το στρώνει στο δρόμο.
Οι πιο … χορτασμένοι βρήκαν ευκαιρία για να κλείσουν την βραδιά, με το πρόσχημα μη κλείσουν οι δρόμοι βρε αδερφέ. Και εδώ που τα λέμε δεν είχαν και πολύ άδικο.
Η χιονόπτωση συνεχίσθηκε με αμείωτη ένταση για πολλές ώρες. Και η Αττική, είχε μεταμορφωθεί το πρωί σε μία ακόμα πιο μαγική πόλη, ντυμένη στα λευκά.

Και όσο περνούσε η ώρα, η χιονόπτωση, γινόταν πιο βαριά και άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στους δρόμους, «Περιπολία» από το Περιστέρι, στις Αχαρνές. Όσο πιο Βόρεια, τόσο πιο πολύ χιόνι στους δρόμους. Θυμάμαι τα έργα κατά μήκος της οδού Πάρνηθος από την Αριστοτέλους. Σε εκείνη τη στροφή, ένα τετ α κε παρότι πήγαινα με μικρή ταχύτητα, απέσπασε τη προσοχή μου από τις νιφάδες που έδειχναν πανέμορφα στους προβολείς του αυτοκινήτου ενώ οι υαλοκαθαριστήρες δούλευαν στο φουλ. Το χιόνι γλήγορα ξεπέρασε τους 20 πόντους. Ενώ στους Θρακομακεδόνες τα ύψη ήταν σαφώς μεγαλύτερα.
Ένας χιονιάς, που ήταν φυσιολογικός και αναμενόμενος για τους μετεωρολόγους. Έγκαιρα ενημέρωσαν την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά όπως πάντα, ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε εγρήγορση μόνο για να αλλάξει πλευρό.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here