Σαν σήμερα οι φασίστες δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα

 

Σήμερα Tρίτη, πέντε χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου είναι προγραμματισμένη μεγάλη αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι που θα ξεκινήσει από το σημείο της δολοφονίας του και θα κατευθυνθεί προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.

Η πορεία έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος αφού, όπως τονίζει η οικογένεια Φύσσα, «η κοινωνία του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, του Περάματος λειτούργησε και λειτουργεί σαν δοκιμαστικός σωλήνας για το πείραμα του μοντέρνου εκφασισμού από τους νεοναζί και τους υποστηρικτές τους, που πλέον εστίασαν όλες τους τις δυνάμεις για να κρατηθούν τόσο στον δρόμο όσο και εκλογικά».

 

 

 

Με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά εκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Παύλος Φύσσας ήταν ενεργό μέλος της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ακόμη δούλευε στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα. Εκφράστηκε μέσα από τη χιπ χοπ και το low bap, τα μουσικά είδη που άνθιζαν στην περιοχή, μακριά από δισκογραφικές εταιρείες και εμπορικά δίκτυα. Γι’ αυτόν η μουσική παραγόταν από τον κόσμο και για χάρη του. Συναυλίες χωρίς εισιτήριο, στις πλατείες και τις γειτονιές, που απηχούσαν τις ανησυχίες των νέων της γενιάς του, τις δυσκολίες της καθημερινής βιοπάλης, την αναμέτρηση με το φίδι του φασισμού που είχε αρχίσει να ζώνει τις λαϊκές γειτονιές.

Οι δολοφονίες του Γρηγορόπουλου και του Τζουλιάνι, η κρίση, ο ρατσισμός απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, η κρατική βία, το όραμα ενός δικαιότερου κόσμου ήταν οι κύριες θεματικές των τραγουδιών του. Ο Killah P. ήθελε να τελειώνει με το παρελθόν, το «ήθος του οποίου είχε αυτοκτονήσει», για χάρη ενός ομορφότερου αύριο. Με την τέχνη του έφερε στο προσκήνιο το «ακατέργαστο», απαράμιλλα όμως ζωντανό, υλικό της καθημερινής κουλτούρας.

Αναπαράστησε τις νέες πρακτικές και τις αντιφάσεις που γέννησε η εποχή της κρίσης. Το σύστημα κατηγόρησε το έργο του για χυδαιότητα. Ο ίδιος έλεγε πως το έργο του ήταν «αυστηρώς ακατάλληλο για ανήλικους, φιλότεχνους και για φιλόφιλους». Ήταν κατάλληλο για ανθρώπους με σάρκα και οστά, με προβλήματα και όνειρα, που γύρευαν, όπως κι αυτός, μια ανάσα ελπίδας. Ήταν κομμάτι της λαϊκής κουλτούρας, των ανθρώπων που αναμετριούνται με τους πραγματικούς όρους της κοινωνικής μας ύπαρξης, του φαντασιακού που τροφοδοτεί τις καθημερινές μας πολιτισμικές αναπαραστάσεις.

Αυτό ήταν που έκανε τον Παύλο Φύσσα επικίνδυνο για την Χρυσή Αυγή. Η τέχνη του προκαλούσε δυσανεξία με τον ίδιο τρόπο που προκαλεί δυσανεξία η ελευθερία της έκφρασης. Ήταν η έμπρακτη αμφισβήτηση του δόγματος ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις. Η Χρυσή Αυγή αποφάσισε να τον αφανίσει, για να αφανίσει την πολιτισμική πρακτική του, την απήχηση της μουσικής γλώσσας του Killah P. στα νέα παιδιά που δεν θέλουν να τους λένε τι και πώς θα κάνουν.

Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε επειδή αρνήθηκε να φοβηθεί ενόσω βρισκόταν στη «γειτονιά» του. Είχε μια άλλη αντίληψη για τη λαϊκή γειτονιά της εργασίας και της σχόλης, των ονείρων και των τραγουδιών, της παρέας, της αξιοπρέπειας, των αγώνων. Οι γειτονιές του Killah P. είναι οι συμμετοχικοί χώροι όπου ανθίζουν οι νεανικές κουλτούρες, οι αντιστάσεις απέναντι στον φασισμό και η ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο. Από αυτόν τον χώρο θα έρθει η ιστορική δικαίωση του Παύλου Φύσσα.

Πέντε λεπτά πριν από τη δολοφονία είχαν φτάσει οι αστυνομικοί σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις

Αναφορικά με τις νέες αποκαλύψεις, σύμφωνα με το οπτικοακουστικό υλικό, που παρουσιάστηκε στη δίκη, και δημοσιεύει η ΑΥΓΗ, οι αστυνομικοί, αν και είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι διαβιβάσεις της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για περίπου ένα λεπτό.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυτόπτες μάρτυρες από τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία το 2013 υποστήριζαν ότι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ είχαν φτάσει στο σημείο πριν ο Ρουπακιάς μαχαιρώσει θανάσιμα τον Π.Φύσσα.

Στη συνέχεια οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην παρέα του Φύσσα περνώντας μπροστά από τους αστυνομικούς και ο Παύλος και οι φίλοι του τράπηκαν σε φυγή προς την οδό Τσαλδάρη.

Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης που έχουν δηλωθεί από τους κατηγορουμένους και έπονται οι απολογίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πολιτικής αγωγής, η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here