Σαν σήμερα ανακαλύφθηκε ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων

Σαν σήμερα , στις 17 Μαίου του  1902 ανακαλύφθηκε ο  μηχανισμός των Αντικυθήρων.  Πρόκειται για ένα  αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας αρχαίος αναλογικός μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων το οποίο  παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.

Είναι ουσιαστικά  ο αρχαιότερος γνωστός πολύπλοκος μηχανισμός.  Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά των  Αντικυθήρων και συγκεκριμένα  μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανάμεσα στο 87 π.Χ. και 63 π.Χ..

Ο μηχανισμός  των Αντικυθήρων είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μηχάνημα με γρανάζια  και  είναι ιδιαιτέρως  πολύπλοκο. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο και είχε ξύλινο πλαίσιο.  Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε έχει προβληματίσει και συναρπάσει πολλούς ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων. Βρέθηκαν τότε  πολλοί θησαυροί,  που ανασύρθηκαν από Συμιακούς σφουγγαράδες και βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here